5G leiab peagi laialdasemat kasutust - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

5G leiab peagi laialdasemat kasutust

Raido Tõnisson

20.07.2020 11:26

Shutterstock

5G võrkude laialdasem kasutuselevõtt on järgmiste aastate üks suurimaid ja oodatavamaid tehnoloogiamaailma kasvu ajendeid. Kuigi teenuse piiratud kasutuselevõtt algas teatud piirkondades juba 2018. aastal, on käesoleva aasta jooksul oodata palju ulatuslikumat turuletulekut. Viienda põlvkonna traadita võrgud kiirendavad märkimisväärselt ülemaailmset internetiühendust tavakasutajate seas ja loovad tehnoloogiaettevõtetele (näiteks isesõitvate autode arendajatele) uusi võimalusi.

Ehkki 5G tehnoloogiat arendavad väga paljud ettevõtted üle maailma, on järgnevalt välja toodud praeguseks kõige kaugemale jõudnud ettevõtted 5G arendusprotsessis.

Verizon (VZ)

Verizon Communications on üks suuremaid telekommunikatsiooniteenuse pakkujaid, kes pakub oma klientidele juba ka 5G teenust. Verizon plaanib suurendada 5G mastide arvu 2020. aastal 500% ja aasta lõpuks kasutusele võtta 5G võrk 30 uues linnas. Lisaks 5G kasvuvõimalustele, mida toetab ettevõtte tugev bilanss, on Verizonil juba all äärmiselt tugev kliendibaas. Verizon maksab ka märkimisväärset 4,5% dividendi (edasivaatav tootlus).

T-Mobile US (TMUS)

Telekommunikatsiooniettevõttele T-Mobile andis 5G arendamistegevuses olulise tõuke aprilli alguses lõpetatud ühinemine Sprintiga, mis andis T-Mobilile võrreldes teistega eelise kiiremaks kliendibaasi kasvuks lähiajal. Ühinemise üheks eesmärgiks oli ka kokkuhoid kuludelt, millele hakati suuremat tähelepanu pöörama koroonapandeemia ülemaailmse levimise ajal. Samuti plaanivad ettevõtted ühendada traadita võrgud, enda sidetornid ning jaemüügikohad. Arvestades kliendibaasi ja käibe kasvu, on T-Mobile traadita ühenduse (3G/4G/5G) teenuste turul praegu juhtpositsioonil.


Allikas: Yahoo.Finance

Nokia Corp. (NOK)

Soome telekommunikatsiooniseadmete tootja Nokia Corporation tegeleb võrgu- ja tehnoloogiaäriga kogu maailmas. Kuigi viimastel aastatel on Nokia 5G tehnoloogia arendusse oodatust vähem panustanud, tuli ettevõte alles hiljuti välja tarkvaraga, mis võimaldab mobiilsideoperaatoritel uuendada oma 4G raadiojaamad 5G tehnoloogiale ilma kohapeale tulemata või seadmeid asendamata. See võimaldab operaatoritel kokku hoida oma kuludelt, millest ära ei ütleks praegusel ajal ilmselt keegi. Ühtlasi loob see Nokiale konkurentsieelise teiste ettevõtete ees.


Allikas: Yahoo.Finance

Broadcom (AVGO)

Broadcom on pooljuhtide ettevõte, mis toodab traadita ühenduses kasutatavaid kiipe ning tarnib neid 5G tugijaamadele, olles selles valdkonnas üks suuremaid. Esimene poolaasta on Broadcomile 5G arenduses olnud aktiivne. Veebruaris teatas ettevõte uuest 5G kiipide portfelli valmimisest ja märtsis tunnustas Forbes Broadcomi kui 5G tehnoloogia arendamise  taristu ühte juhtettevõtet, tuues välja, et ettevõte on teinud mahukaid investeeringuid uutes seadmetes kasutatavatesse kiipidesse. Kuna suurenenud nõudluse tõttu on Nokial viimastel kuudel olnud raskusi piisavas koguses 5G kiipide hankimisega, sõlmis ettevõte Broadcomiga lepingu, kes varustab Nokiat vajalikul hulgal kiipidega. Broadcomi vaba rahavoo marginaal, mis on üle 40%, toetab nii oma 4,1%-list dividendi (edasivaatav tootlus) kui ka ettevõtte eesmärki ehk 10,6%-list kasumi kasvu aktsia kohta 2021. aastal.


Allikas: Yahoo.Finance

Qualcomm (QCOM)

5G arendamine on Qualcommil olnud põhifookuses alates 2014. aastast ning ettevõte on sellega heal järjel. Qualcommi peamine suund on muuta telemeditsiini ja kaugõppe senist toimimist ning tuua kasutusele mobiilsed personaalarvutid. Ettevõte teeb 5G arendamiseks suuri investeeringuid, mis väljenduvad kõrgetes teadus- ja arendustegevuse kuludes. R&D kulud jäid 2020. aasta I kvartali seisuga 1,46 miljardi dollari juurde, moodustades müügikuludest 64%. Esimese kvartali kogutulu oli 5,2 miljardit dollarit ning netokasum 468 miljonit dollarit. Ettevõte tunnistab, et koroonaviiruse pandeemia vähendas müügitulu aastavõrdluses 21% võrra, mille tõttu on ootused käibe osas II kvartaliks jäetud samale tasemele I kvartaliga. Ehkki ettevõte arendab pidevalt oma 5G tooteid, kasutab Qualcomm oma seadmetes juba 5G tehnoloogial töötavaid modemeid.


Allikas: Yahoo.Finance

Ericsson (ERIC)

Skandinaaviaettevõtetest on 5G arendamisega silma paistnud Ericsson, kes alles 17. juulil avaldas enda II kvartali tulemused, mis arvestades koroonaviiruse levikut Rootsis olid üsna tugevad. Kui müügitulu, brutomarginaali ja ärikasumi osas toimus võrreldes eelmise aasta I kvartaliga vaid vähene kõikumine, siis netokasum suurenes 40% võrra 1,8 miljardilt Rootsi kroonilt 2,6 miljardi kroonini. Võrreldes teiste 5G ettevõtetega on Ericssoni eeliseks tugev turupositsioon Hiinas, kuna eeldatakse, et tulevikus on just Hiina suurima nõudlusega riik 5G toodete järele. Ehkki II kvartalis avaldasid Hiina 5G lepingud brutomarginaalile väikest negatiivset mõju, näeb Ericsson nendel pikaajalist kasumlikkust. Üldiselt on Ericssonil tugev 5G portfell ning eeskujulik bilanss, mis lubab arvata, et ettevõte suudab täita oma lubaduse saavutada 2022. aastaks ärimarginaal 10-12%. (II kv 2019: 6,8%, II kv 2020: 6,9%).


Allikas: Yahoo.Finance

Arvestades, et kõik eelnimetatud ettevõtted on 5G arendusprotsessis väga tugeval positsioonil, on keeruline öelda, kes saab tehnoloogia laialdasemal kasutuselevõtul endale suurema turuosa. 5G võrke arendavad veel ka mitmed teised ettevõtted, mida artiklis ei kajastatud, kuid nende praegune turuosa on valdkonnas väiksem. Selge on aga see, et konkurents viienda põlvkonna traadita võrkude arendamises on suur, sest 5G on järgmiste aastate jooksul tõenäoliselt tehnoloogiasektori üheks edasiarendavamaks osaks, mis leiab kasutust nii isesõitvates autodes, meditsiinis, seadmete kaugjuhtimises ja paljudes muudes kohtades. Lisaks üks 5G toode, mida kindlasti paljud tarbijad ja investorid ootavad, on 5G iPhone, millega Apple peaks turule tulema juba 2020. aasta teises pooles.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon