Naftaaktsiad pakuvad veel häid ostukohti - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Naftaaktsiad pakuvad veel häid ostukohti

Raido Tõnisson

14.08.2020 10:48

Shutterstock

Aasta alguse üks suuremaid langejaid oli kahtlemata energiasektor, tekitades paljudes investorites hirmu, et naftaettevõtete aeg võib sootuks läbi olla. Kuigi paljud neist on praeguseks mõnevõrra taastunud, püsib investorite usk naftaaktsiatesse endiselt madal. Teisest küljest aga näivad nad praegu võrreldes teiste sektoritega alahinnatud tänu oma tugevale bilansile.

Investorite madalat usku naftaaktsiatesse näitab see, et kui võrreldes aasta algusega on energiaettevõtteid koondav indeksfond Energy Select Sector SPDR (XLE) langenud ligi 37% ja ei ole tõusnud juba alates aprilli lõpust, siis toornafta kaupleb praegu ligi 30% allpool aasta alguse hinnatasemest ning on alates aprillikuu põhjast veidi kiiremalt taastunud. Lisaks on tähelepanuväärne energiaettevõtete madal võlakoorem, mis riskikartlikumate investorite jaoks on oluliseks numbriks. Kuigi praeguses majandusolukorras ja likviidsuskriisi ohus peaksid kõik investorid ettevõtete võlatasemele ja vaba rahavoo tootlusele suuremat tähelepanu pöörama.

Üheks häid tulemusi näidanud, kuid madalale aktsia hinnatasemele pidama jäänud ettevõte on Enterprise Products Partners (EPD), mille peamiseks tegevusalaks on naftatoodete transport läbi torujuhtmete. Tänu oma tegevusalale ei ole EPD madalast naftahinnast nii sõltuv kui traditsioonilised nafta tootmisega tegelevad ettevõtted. Kuigi ettevõtte müügitulu langes II kvartalis 30,6% võrra 5,75 miljardi dollarini, vähenes puhaskasum samal perioodil vaid 15% ligi 1 miljardi dollarini. EPD on järjepidevalt teeninud positiivset vaba rahavoogu, mis viimases kvartalis ulatus 305 miljoni dollarini, kuid langes üle 3 korra võrrelduna aastatagusega. Vaatamata sellele ei pidanud eelmises kvartalis ettevõte dividendi kärpima ja püsib tõenäoliselt samal tasemel ka järgnevates kvartalites tänu 1,3 miljardi dollari suurusele likviidsuspuhvrile.


Allikas: Yahoo.Finance

EOG Resources (EOG) on üks suuremaid toornafta ja maagaasi uurimisega ja tootmisega tegelev ettevõte. Ettevõtte peamine eesmärk on oma äri juures säilitada võimalikult madalad tegevuskulud, mida on EOG ka viimastes kvartalites hästi täitnud. Tegevuskude vähenemine II kvartalis kompenseeris osaliselt madalamate tootmismahtude ja naftahindade põhjustatud puhaskasumi langust. Kuigi ka käive langes võrreldes eelmise aasta II kvartaliga ligi 76% 1,1 miljardi dollarini, vähenesid tegevuskulud 39% 2,2 miljardi dollarini. Ettevõtet iseloomustab madal võimenduse määr ja suur likviidsus. II kvartali lõpu seisuga oli EOG-l pikaajalist võlga kokku ligi 5,7 miljardi dollari eest, mis tähendab ühe dollari omakapitali kohta kõigest 0,28 dollari suurust võlga. See on madalam kui sektori keskmine (1,35x). Teises kvartalis oli ettevõtte vaba rahavoog 194 miljonit dollarit, mis aktsia 13. augusti sulgemishinna 47,42 dollarit juures teeb vaba rahavoo tootluseks 0,7% (sektori keskmine: −0,6%). Kokku on vaba raha ettevõttel 2,4 miljardi dollari ulatuses.


Allikas: Yahoo.Finance

Rääkides naftaettevõtetest, ei saa mainimata jätta valdkonna üht suurimat, Exxon Mobilit (XOM). Kuigi ka Exxoni kasumiaruanne ei ole möödunud kvartalites kiiduväärt olnud, on lisaks ettevõtte laiahaardelisusele muljetavaldav võimekus maksta eelmise aastaga võrdset dividendi, mille ettevaatav tootlus 13. augusti sulgemishinna 43,01 juures on 7,89%. Sama suur dividend on kinnitatud juba ka 2020. aasta kolmandaks kvartaliks. Kuigi Exxoni vaba rahavoog jäi teises kvartalis negatiivseks, toetab tugevat bilanssi 12,6 miljardi dollari suurune vaba raha hulk kvartali lõpu seisuga. Suure osa sellest moodustavad aprillikuus väljastatud võlakirjadelt saadud laen. Arvestades asjaolu, et ettevõte ei taha rohkem laenu võtta, kuid samuti ei taheta kärpida dividendi, peab XOM peagi hakkama positiivset vaba rahavoogu teenima. 0,87 dollari suurune dividend aktsia kohta hõlmab vabast rahast 3,715 miljardit dollarit, eeldades, et aktsiate arv järgmistes kvartalites jääb samaks.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon