Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused

Raido Tõnisson

18.08.2020 10:34

Shutterstock

Eelmisel nädalal avaldasid USA investeerimisfirmad ja riskifondid aruanded tehingutest, mida tehti 2020. aasta II kvartalis. Käesolevas artiklis vaatame üle, mida ostsid-müüsid Appaloosa juht David Tepper ja ilmselt kõigile tuttav Berkshire Hathaway juht Warren Buffett.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbesi poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 13,0 miljardit dollarit.

Viimase kvartali jooksul kasvas Tepperi portfelli väärtus 76% võrra 3,3 miljardilt dollarilt 5,8 miljardi dollarini. Nagu tavaks on saanud, oli tehingute arvu poolest Appaloosal aktiivne kvartal, mida kajastab kuue positsiooni müümine ning 12 uue aktsia lisamine portfelli. Suurimad täielikult müüdud positsioonid II kvartalis olid farmaatsiaettevõte Allergan Plc ning kaks telekommunikatsiooniettevõtet Sprint Corporation ja Intelsat SA. Uutest positsioonidest suurimas mahus ostetud aktsiad olid tele- ja voogesitusteenuseid pakkuv AT&T ning makselahendusi pakkuvad tehnoloogiaettevõtted VISA ja Mastercard. Ostude-müükide tulemusena suurenes positsioonide arv 30-lt 36-ni.

2020. aasta teises kvartalis tegi Appaloosa kokku 11 juurdeostu, millest suurimad tehingud olid meditsiiniliste seadmete tootja Boston Scientific (positsiooni suurus +726% võrreldes eelmise kvartaliga), tehnoloogiaettevõte T-Mobile US (+666%) ja tervishoiuteenuste pakkuja HCA Healthcare (+268%). Arvestades, et tervishoiusektori aktsiad moodustavad Appaloosa portfellist vaid ligi 3%, on sedavõrd tugev investeering meditsiiniaktsiatesse mõnevõrra üllatav. Loogilise käiguna ostis Tepper II kvartalis juurde ka oma lemmikaktsiat Micron Technologyt (+6%). Positsioone vähendati teises kvartalis samuti aktiivselt, kokku 14 erinevas ettevõttes. Müüdud aktsiate arvu järgi kolmeks suurimaks osutusid autotootja Tesla (-83%), kindlustusteenuste pakkuja Humana (-76%) ning mitmekülgne tervishoiuettevõte UnitedHealth Group (-46%). Nende positsioonide osakaalud müümise järel moodustavad portfellist vastavalt 0,13%, 0,09% ja 0,69%.

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuhti Warren Buffettit peetakse maailma edukaimaks investoriks, keda tuntakse ka hüüdnime „Omaha oraakli“ all. Buffett, kes ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt, on tänaseks langenud rikkuselt seitsmendaks inimeseks maailmas ning tema väärtus on 77,5 miljardit dollarit (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda).

Kuigi Berkshire Hathaway maikuus toimunud iga-aastasel koosolekul teatas Buffett, et USA lennuettevõtete aktsiad müüdi juba I kvartalis, kinnitati need 2020. aasta II kvartali 13F avaldatud raportis. Üldiselt kajastus investorite üldine ettevaatlikkus aktsiaturu suhtes ka Berkshire Hathaway viimase kvartali tehinguid vaadates. Kui osalusi vähendati 11 positsiooni puhul, siis juurdeoste tehti neljal juhul. Kõige rohkem müüs Buffett II kvartalis sideteenuseid pakkuvat ettevõtet Sirius XM Holdings (-62%) ning kahte pangaaktsiat JPMorgan Chase&CO (-61%) ja PNC Financial Services Group (-41%). Ehkki pangaaktsiatesse investeerimine on Buffettile alati meeltmööda olnud, on praegused ebakindlad ajad sundinud teda oluliselt vähendama ka finantssektori osakaalu oma portfellis. Täiendavalt osteti juurde kommunikatsiooniettevõtte Liberty Sirius XM Group Series C aktsiaid (+37%), kinnisvarafondi STORE Capital Corp (+31%) ning naftatootjat Suncor Energy (+28%).

Teise kvartali 13F raportis kinnitati nelja lennuettevõtte (Delta Air Lines, American Airlines Group, Southwest Airlines ja United Airline Holdings) täielik müük. Need olid aktsiate arvu poolest ka kõige suuremad likvideerimised. Üllatava käiguna ostis Buffett viimases kvartalis kulla- ja vasekaevandusettevõtet Barrick Gold Corporation, tavaliselt ei ole sellised ettevõtted tema ampluaasse kuulunud. Tasub arvestada, et ehkki kaevandusettevõtete aktsiad on kulla enda hinna suhtes üsna tundlikud, on see siiski varaklassist erinev investeering ja maksab ka dividendi. Kokku ostis Buffett 20,9 miljonit Barricki aktsiat kogusummas 563,6 miljonit eurot.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.
TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon