Investeerida kohe või panustada langusele? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investeerida kohe või panustada langusele?

Raido Tõnisson

21.08.2020 10:16

iStockphoto

Praegune ebakindel aeg majanduses, kuid kindlas tõusutrendis aktsiaturg jagab investorid kahte leeri. Ühed usuvad, et lähitulevikus saabub suurem majanduskriis ning nad hoiavad aktsiatest eemale või isegi müüvad lühikeseks. Teised aga lähevad vooluga kaasa ja neid ei kõiguta tõsiasi, et mitmed indikaatorid viitavad peatsele majanduslangusele.

Saamaks aru, kas aktsiaturg on üle- või alahinnatud, on lisaks artiklis välja toodule olemas veel mitmeid teisi fundamentaalseid ja majanduse üldist käekäiku peegeldavaid indikaatoreid. Nendeks võivad olla ajalooline S&P 500 hinna/kasumi keskmine, pikaajaliste riigivõlakirjade suhe ettevõtete keskmisesse kasumisse aktsia kohta või väljamakseid tegevate ettevõtete puhul viimase viie aasta keskmise dividendimäära võrdlemine praegusega. Ehkki aktsiaturu ülehinnatust näitab enamik indikaatoreid, kajastavad enim hirmuäratavaid tulemusi Buffetti indikaator ja intressikõvera graafik.

Buffetti indikaator on oma nime saanud – nagu nimigi ütleb – Warren Buffettist, kes on seda nimetanud ka oma lemmikindikaatoriks. Selle näitaja abil on fondijuht varasemaid kriise üsna täpselt ette näinud, kuid on selge, et ainult ühe näitaja puhul Buffett oma tehinguid ei ajastanud. Indikaatori põhimõte on lihtne: aktsiate kogu turuväärtus tuleb jagada SKP-ga. Kuigi Buffett kasutas selleks USA aktsiate turuväärtust ja SKP-d, võib seda kasutada ükskõik millise piirkonna, või ka kogu maailma aktsiate hinnastatuse välja selgitamiseks, kasutades selleks vastava riigi või maailmajao näitajaid.

Alloleval graafikul on arvestatud USA aktsiate väärtust ja SKP-d. Indikaator näitab, et mida kõrgem on aktsiate turuväärtus SKP-st, seda tugevam on signaal majanduslanguseks. Kuldne reegel on olnud see, et kui aktsiate turuväärtus jõuab SKP-ga samale tasemele, on juba majanduslanguse oht suur. Indikaatoril kajastub see 100%-na ning praegu on see juba pikka aega püsinud 150% juures. Arvestades seda, et 2020. aastaks oodatakse SKP olulist langust, võib aktsiaturgude jätkuva tõusu korral indikaatori näitaja üle 200% tõusta. Lähiajaloost on Buffetti indikaator majanduslanguseid ette näinud 2001. ja 2007. aastal.


Allikas: Gurufocus

Teine oluline näitaja kannab nime USA majanduslanguse kõver, mis arvutatakse USA 10-aastaste ja 3- kuuliste võlakirjade kuu keskmiste tootluste erinevuse tulemusena (avaldatakse iga kuu alguses). Ka see indikaator on üsna lihtsasti loetav ning on kindlaks tehtud, et see on ajalooliselt majanduslanguste prognoosimisel edastanud oma tulemustega muid finantsnäitajaid. Indikaator on 12-kuud ettevaatav, mis tähendab, et kui praegu on tase üle 30%, siis majanduslanguseni on aega veel 12 kuud. Graafikult on näha, et enne igat majanduslangust on kõver tõusnud üle 30% taseme, ulatudes 1981. aastal isegi 98%-ni. Hiljuti oli näitaja 38% juures, seega majanduslangus peaks indikaatori järgi saabuma enne 2021. aasta augustit. Ühtlasi oli see tase kõrgeim alates 2008. aasta kriisi algusest. Praeguseks on indikaator vajunud alla 18% taseme, kuid on ikkagi kriitiliselt kõrge, võrreldes majanduse tõusuperioodidega. Indikaatori on välja töötanud New Yorgi Föderaalreserv, kes seda oma prognoosides aktiivselt kasutab.


Allikas: Ycharts

Ehkki tagantjärgi joonistuvad tegelikud majanduslangused ülaltoodud graafikutel väga selgelt välja, on majanduslanguse prognoosimine palju keerulisem kui kahe näitaja võrdlemine. Sellegipoolest tasuks indikaatoreid jälgida, aga ühte ja kindlat signaali, mis viitab majanduslangusele, ei ole olemas.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon