Raha on tulemas tagasi aktsiaturgudele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Raha on tulemas tagasi aktsiaturgudele

Erko Rebane

02.09.2020 09:41

Shutterstock

Kui harilikult on august Ühendriikide aktsiaturgudel hooajaliselt aasta üks nõrgemaid, siis koroonaviiruse järgset rallit ei pidurdanud tänavu isegi seegi teadmine. Pigem näis suvepuhkustest tingitud madal likviidsus soosivat kõrgemaid hindasid, tänu millele tõusis S&P 500  indeks lõikuskuu jooksul 7% (eurodes mõõdetuna 5,6%), saavutades sellega parima augusti tulemuse alates 1986. aastast.

Aasta algusega võrreldes on S&P 500 indeks nüüdseks juba 9% plussi roninud, kuid see ei tähenda, et kõik aktsiad oleksid võrdväärselt investorite armastusest osa saanud. Esimestena hakkasid koroonakriisist taastuma tehnoloogiafirmad, kes kaugtöö kasvust ja karantiinist kõige rohkem kasu saavad. Allolevalt jooniselt on aga näha, et augustikuu tõusjate nimekirja vedasid eeskätt ettevõtted, kes lõikavad kasu majanduse avanemisest. Näiteks kruiisireiside korraldaja Royal Caribbeani aktsia kallines kuuga 41%, kasiino- ja majutusettevõte MGM Resorts kerkis ligi 40%.

Augustis enim tõusnud S&P 500 indeksi ettevõtted. Allikas: Bloomberg

Kui aktsiaturu taastumise esimeses etapis jäid investorid veel suhteliselt skeptiliseks ja kardeti viiruse leviku uuesti hoogustumise valguses tagasi märtsi madalpunkti naasmist, siis viimaste kuudega on ilmselt hakatud üha rohkem leppima faktiga, et sarnane kukkumine on muutunud vähetõenäoliseks.

Seda ilmestab fakt, et viimase kolme kuu jooksul on Ühendriikides hakatud kapitali turvalistest rahaturufondidest välja võtma. Allolevalt jooniselt näeb, et langus rahaturufondide 4,5 triljoni dollarini ulatuvas varade mahus on siiski olnud veel võrdlemisi marginaalne ja jääb ajalooliselt väga kõrgeks. Teisisõnu võib raha väljavool riskantsematesse varadesse väldata veel pikka aega, kui võtta eelmist finantskriisi näiteks.

Allikas: Bloomberg

Sama võib järeldada, kui vaadata 20 miljardi dollari suuruse varade mahuga iShares Short Treasury Bond börsil kaubeldavat fondi, kust alates juunist on välja liikunud u 5,4 miljardit dollarit, mis on selle toote ajaloo puhul pikim negatiivne muutus. Kuna antud ETF järgib indeksit, mis koosneb alla ühe aasta pikkustest USA valitsuse võlakirjadest, pakub see investoritele sisuliselt olematut nominaaltootlust. Kapitali väljavool sealt võiks ilmestada vähenevat huvi majanduslanguse eest kaitsva vara vastu.

Teadmine, et Föderaalreserv jahib kõrgemat inflatsiooni ja selle nimel võib intressimäär nullilähedaseks jääda veel aastaid, tekitab pigem huvi alternatiivide vastu nagu aktsiad ja kõrgema tulususega võlakirjad, mis lõikaksid majanduse taastumisest kasu ja kus õnnestuks teenida ka positiivset reaaltootlust.

Raha sisse- ja väljavool iShares Short Treasury Bond ETFis (mln USD). Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon