Augusti menukaimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Augusti menukaimad aktsiad

Raido Tõnisson

04.09.2020 09:48

Shutterstock

Augustis, kui USA aktsiaturg tegi läbi tugeva tõusu ja Balti indeks oli miinuses, eelistasid LHV kliendid enim tehinguid teha populaarsete välisaktsiatega nagu Tesla, Microsoft, Facebook ja Nvidia. Kümne enimkaubeldud väärtpaberi tabeli teine pool on peamiselt kodumaiste aktsiate päralt, kuhu oleks peaaegu sisse mahtunud ka üks Tesla konkurent, mis jäi 11. kohale.


LHV klientide enimkaubeldud aktsiad augustis. Allikas: LHV

Tesla

Elektriautode tootja Tesla (TSLA) on LHV klientide seas nii augustis kui ka terve käesoleva aasta jooksul olnud vaieldamatult populaarseim aktsia nii kauplejate kui ka investorite seas. Aktsia muudab atraktiivseks selle volatiilsus, mis kukkumiste puhul ulatub mitme protsendini päevas ning näiteks augustis ei olnud erandlikud ka üle 10%-lised tõusupäevad. Kokku tõusis Tesla aktsia augustikuu jooksul 67,8% võrra, näidates selget ülekaalu optimistlike investorite seas.

Kui veel aasta alguses oli raske Tesla aktsia pöörasele põhjuseid leida, siis vähemalt nüüd võib seda kuidagi selgitada. Esiteks on ettevõte juuli lõpus avaldatud kvartalitulemuste viimaks hakanud kasumit teenima, näidates 451 miljoni dollari suurust kasumit ning ületades korralikult analüütikute ootusi. Neljas järjestikune kasumlik kvartal lõi Teslale reaalsed eeldused USA suurettevõtteid koondava S&P 500 indeksisse saamisele, millega kaasnev prestiiž ja märk tugevusest on kindlasti andnud oma osa aktsia hinna tõusule.

Kuna Tesla väärtpaberi hind oli tõusnud juba pea 2500 dollarini, otsustas ettevõte 11. augustil avaldatud teate kohaselt jagada aktsia viieks ehk teostada 5:1 split, mis andis põhiosa augustikuu aktsia hinna tõusust. Võib arvata, et spliti järel toimus ostutorm aktsiale nende investorite poolt, kelle jaoks aktsia neljakohaline hind oli liiga kallis ja ei saanud seetõttu väärtpaberit osta. Spliti järgselt maksab Tesla aktsia 3. septembri seisuga 407,0 dollarit.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega
siin.

Microsoft

Augustis tagasihoidlikku 4,2% tõusu näidanud tehnoloogiaettevõtte Microsofti (MSFT) aktsiaga kaubeldi möödunud kuul tavapäraselt palju. Oma põhiosa tõusust tegi aktsia augustikuu viimasel nädalal, kui ilmus teade jaekaubandusettevõtte Walmarti ja Microsofti partnerlusest teha pakkumine Hiina sotsiaalmeedia platvormi TikToki USA äri ülevõtmiseks, mis on osutunud üliedukaks ettevõtteks. Ehkki viimaste uudiste põhjal on Walmart oma ostupakkumise tegemisest loobunud. Tehingu eeldatavaks maksumuseks on hinnatud 30 miljardit dollarit, millele teiste hulgas pakkumise teinud Microsoft peab oma lõpliku otsuse langetama 15. septembriks. Takistavaks asjaoluks on aga USA ja Hiina regulatiivsete nõuete erinevus, sest hiljuti ehitas TikTok oma platvormi ümber kasutades algoritmi, mis näiteks USA-s vajaks valitsuse kinnitust. Kinnituse mittesaamisel tuleks Microsoftil algoritm ümber ehitada, kuid see alandaks TikToki väärtust märkimisväärselt.

Arvestades, et praegu on populaarne aktsiate splittimine, on viimasel ajal palju spekuleeritud ka Microsofti võimaliku spliti üle, ehkki ettevõte sellele mingit kinnitust andnud ei ole. Microsoft on oma aktsiaid splittinud kokku üheksal korral alates börsile tulekust 1986. aastal. Praegust 217,3 dollarilist aktsiahinda arvestades võib eeldata, et split on lähitulevikus üsna tõenäoline.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu MSFT viimase viie aasta tootlusega
siin.

Nvidia

Rohkelt tehti augustis tehinguid ka arvutiriistvara tootja Nvidia (NVDA) aktsiaga, mis näitas terve kuu vältel stabiilset tõusu ning kallines kokku 21,5% võrra. Sellega on Nvidia augustikuu üks suurim tõusja ka tehnoloogiaindeksis Nasdaq 100.

Augusti keskel avaldas Nvidia enda II kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi, ehkki tulemuste ilmumise eel kohandasid nad oma prognoose kõrgemaks veel mitmeid kordi. Allolevalt hinnagraafikult on näha, et päevadel, mil analüütikud oma prognoose uuendasid, hüppas ka aktsia hind järsult üles, põhjustades mitmed ligi 5%-lised tõusupäevad. Wall Streeti analüütikute ootused kasumile aktsia kohta ja käibele ulatusid vastavalt 1,93 dollarini ja 3,65 miljardi dollarini, mille Nvidia purustas ja näitas vastavalt 0,25 dollari ja 216 miljoni dollari võrra kõrgemaid numbreid. Põhiosa käibest andis Nvidia kiiresti kasvav andmekeskuste segment, mille müügitulu kasvas aastavõrdluses 167% võrra rekordilise 1,75 miljardi dollarini. Mängude segmendi käive, mille järgi paljud ilmselt Nvidiat tunnevad, kasvas küll 26% võrra, kuid viimastes kvartalites on selle kasv pigem aeglustunud ja jäänud superarvutitele ning masinõppele keskendunud andmekeskuste segmendi varju.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu NVDA viimase viie aasta tootlusega
siin.

Tallink Grupp

Jättes vahele mõned populaarsemad aktsiad ja liikudes Tallinki (TAL1T) juurde, langes ettevõtte aktsia augustis 6,4% võrra, mis on Balti indeksi üks kehvemaid tulemusi möödunud kuu jooksul. Tallinki aktsia hinda mõjutasid mitmed ettevõtte avaldatud uudised meedias ning nõrgad II kvartali tulemused ja kuuülevaated reisijanumbrite kohta.

Tallink avaldas enda viimase kvartali tulemused augusti alguses, mis näitasid reisijate arvus 85,4% langust 388,2 tuhande reisijani. Müügitulu langes 74,6% 65 miljoni euroni ja puhaskahjum oli 27,4 miljonit eurot võrreldes 23,7 miljoni euro suuruse puhaskasumiga 2019. aasta II kvartalis. Nõrku tulemusi põhjustavad eelkõige Eesti-Rootsi vahel kehtivad reisipiirangud, mille ajaline kestvus on veel teadmata. Seni keskendub Tallink kulude optimeerimisele ja likviidsuse parandamisele, mida toetavad nii valitsuselt kui ka KredExilt saadud laenud. Lisaks hoiatas augusti lõpus Tallinki juht eelseisvatest koondamistest ja laevade tühjalt seismisest ka tulevikus. Esimene nendest on tõenäoliselt peagi realiseerumas, kui koondatakse 2500 töötajat.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TAL1T viimase viie aasta tootlusega siin.

NIO Limited

Tavapäraste ettevõtete kõrval sattus uustulnukana LHV klientide enimkaubeldud aktsiate tabelis 11. kohale 2014. aastal loodud Hiina elektriautode tootja NIO Limited (NIO), mille aktsia tõusis augustis 41,6% võrra. Kusjuures põhiosa tootlusest tehti vaid kahepäevase perioodi jooksul 24. kuni 26. augustini tänu kahe analüütiku aktsia sihthinna järsule tõstmisele, kes põhjendasid seda sellega, et hiljutised Hiina majandusarengu ametiasutuse rahasüstid tööstusettevõtetesse on märkimisväärselt parandanud NIO juurdepääsu täiendavale kapitalile, mis omakorda tõstab ettevõtte konkurentsivõimet teiste autotootjate seas.

Tihti on NIOt võrreldud ka teiste oma sektori ettevõtetega, kuid suurimaks konkurendiks on peetud loomulikult Teslat. Ehkki NIO on Teslast mitu korda väiksem, paistab ettevõte silma oma strateegiaga müüa autosid odavamalt akude arvelt, mis oleksid autoomanikele renditavad. See muudab oluliselt autode hinnastruktuuri, tõstes ehk mõnevõrra autoomaniku jooksevkulusid, kuid alandades märkimisväärselt auto ostu-hinda, mille kõrge tase on praegu paljudele elektriautost huvitatutele üle jõu käiv. Siiski on NIO-l Tesla müügimahtudeni veel pikk maa minna, sest viimases kvartalis müüdi ainult 10 331 autot, võrreldes Tesla 90 650-ga. Võrreldes 2019. aasta II kvartaliga müüs NIO ligi 3x rohkem autosid, samal ajal kui Tesla autode müük langes 4 550 võrra.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NIO viimase viie aasta tootlusega
siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti augustis arvukalt tehinguid ka Facebooki FB (kuine muutus: +16,4%), LHV Groupi LHV1T (−0,7%), Siauliu Bankase SAB1L (−0,9%), Tallinna Sadama TSM1T (−6,4%) ja Tallinna Vesi (−2,4%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Facebook, LHV Group, Siauliu Bankas, Tallinna Sadam, Tallinna Vesi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon