Kas võlakiri on ebamäärasel ajal kindlam investeering? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas võlakiri on ebamäärasel ajal kindlam investeering?

Evert Edesi

14.09.2020 09:36

Shutterstock.com

Balti börsidel on kolm ettevõtet, mille puhul on kaubeldavad nii aktsiad kui ka võlakirjad. Kuidas käituvad aktsiate ja võlakirjade hinnad, kui tervishoiukriis on majandusse toonud palju määramatust?  Võtsime vaatluse alla LHV, AUGA ja PRFoodsi aktsiate ja võlakirjade hinnamuutused viimase aasta jooksul või alates võlakirjade noteerimisest, et vaadata, kuidas tervishoiukriisist tingitud ebamäärasus on mõjutanud nende hindu.

Vabariigi Valitsus kuulutas 12. märtsil välja eriolukorra, et tõkestada koroonaviiruse levikut Eestis. Eriolukord kestis kuni 17. maini 2020. Võrreldes aktsiatega on edukalt toimiva ettevõtte võlakirjade risk ja tulusus väiksem, sest ettevõtte pankroti korral makstakse võlakirjaomanikele nende osa välja enne aktsionäre. Teisisõnu on võlakirjade puhul tegemist madalama riskiga väärtpaberiga, mis sobib investoritele, kes soovivad saada tulevaste laekuvate tulude osas kindlustunnet. Samas on on nad selle eest valmis aktsepteerima madalamat tulusust.

Sarnaselt aktsiatele võivad võlakirjad olla börsil vabalt kaubeldavad. See annab investorile soovi korral võimaluse võlakiri vajalikul hetkel maha müüa või siis neid soovi korral juurde osta. Oluliseks aspektiks, mida tähele panna, on investeeringu ajastatus.

LHV Group

LHV Group on suurim kodumaine finantsgrupp ja kapitali pakkuja Eestis, mis hoiab ligi 5 miljardit eurot Eesti inimeste finantsvarasid. Tema peamised tütarettevõtted on LHV Pank ja LHV Varahaldus. LHV-s töötab üle 470 inimese ja ettevõttel on üle 9700 investori.

LHV Groupil on börsil noteeritud kahed allutatud võlakirjad ja aktsiad. 2019 aasta viimases kvartalis liikusid kõik üsna stabiilselt ja pigem külgsuunas. 2020 alguses hakkasid LHV aktsiad järsult tõusma ning saavutasid oma kõrgeima sulgemishinna 14.02.2020. Poolteist kuud hiljem oli olukord tundmatuseni muutunud, kus madalaimaks sulgemishinnaks jäi 9,64 eurot. Nädal varem tegid oma põhja 28.11.2028 võlakirjad, kaubeldes üle 5% alla nominaalväärtuse. Kolm aastat varem emiteeritud 29.10.2025 võlakirjad tegid oma põhja 15.04.2020, kuid nende langus oli tagasihoidlikumalt pea 2,6% nominaalhinnast madalam. Kõik kolm väärtpaberit on põhjadest ka korralikult taastunud.

AUGA Group

Leedus tegutsev AUGA Group on üks suurimaid mahetoiduettevõtteid Euroopas. Ettevõttel on ligi 38 000 ha mahepõllumajanduslikku põllumaad ja nad on spetsialiseerunud põllukultuuride, seente, lüpsilehmade ja kanakasvatusele.

AUGA Group rohelised võlakirjad noteeriti 20.12.2019. Esimeste kuude jooksul püsis hind stabiilselt nominaalhinna lähedal.  Hinnapõhi tehti 25.03.2020 hinnaga 91,68% nominaalist. Üle nominaali kaubeldi veidi enam kui kuu aega hiljem 30.04.2020.

AUGA Groupi aktsiahind oli juba enne koroonakriisi saabumist langustrendis. Saabunud ebamäärasus tuleviku osas saavutas oma tipu 28.03.2020, kui aktsia hind lõpetas päeva 0,265 euro tasemel. Koroonakriisi eelsele tasemele jõudis aktsia tagasi mai keskel ning on sealt edasi juulini kasvanud. Seejärel on viimased kuud liikunud külgsuunas.

PRFoods

AS PRFoods on toiduainete müügi- ja töötlemisettevõte. Töödeldakse ja müüakse kala ning kalatooteid Soomes, Eestis ja Suurbritannias. Kala kasvatatakse Rootsis, Soomes ja Eestis. Grupi põhiturg on Soome, kuid peale John Ross Jr ja Coln Valley Smokery omandamist 2017. aasta suvel, müüakse tooteid 37 riigis üle maailma.

PRFoodsi võlakirjad noteeriti tervishoiukriisi keskel 06.04.2020. Seetõttu ei ole aktsiate ja võlakirjade hinnadünaamika nii volatiilne.

Kevadine tervishoiukriisist tingitud ebamäärasus tõi kaasa suure volatiilsuse aktsiaturgudel. Vähemalt AUGA ja LHV puhul võib öelda, et võlakirjad langesid ebamäärastes oludes vähem kui aktsiad ning kummagi neist intressimakseid ei vähendatud. Kuigi tervishoiukriis ei pruugi veel läbi olla, võib vähemalt selle esimese etapi kohta öelda, et keerulisel ajal pakkusid võlakirjad stabiilsemat tootlust kui sama ettevõtte aktsiad.

Evert Edesi on LHV maaklertegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon