Alustavat investorit toetavad tasuta Balti aktsiatehingud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Alustavat investorit toetavad tasuta Balti aktsiatehingud

Raido Tõnisson

17.09.2020 08:55

Shutterstock

Oleme tänaseks juba üle poole aasta pakkunud oma klientidele tasuta Balti aktsiatehinguid ja nende hoidmist. Tänu LHV suurele turuosale Balti börsidel (augustis tehti 49% kõigist põhinimekirja aktsiatehingutest läbi LHV) on uus hinnastamine mõjutanud positiivselt ka Balti börside üldist aktiivsust ning toonud turule tuhandeid uusi investoreid. Eelkõige võidavad sellest alustavad investorid, kelle jaoks on kasvõi mõne aktsia ostmine täiesti arvestatav stardipunkt investeerimisega alustamiseks. Kuigi Balti börs võib tunduda pööraste USA tehnoloogiaaktsiate kõrval igavana, on see alustajale esimese kogemuse saamiseks suurepärane koht.

Hea koht alustavale Eesti investorile

Kui näiteks USA alustav investor soovib hakata investeerima aktsiatesse, siis esimese võimalusena, mis talle avaneb, ongi volatiilne ja lai USA börs (arvestamata riigi pensionisüsteemi pakutavaid võimalusi). Eesti investorile on aga loodud üks eeletapp, kus puuduvad tehingutasud ja üleliigne volatiilsus, kuid samas tehakse läbi aktsia ostuprotsess ning saadakse aktsia omamise tunne. Mõne  aja pärast ei tundu enam väärtpaberite omamine üldsegi hirmus.

Balti aktsiate madal likviidsus ei tohiks väikeinvestori jaoks endast probleemi kujutada. Nii kaua kui tehingusummad ei küündi viiekohaliseks, leiab väiksemate summade juures ostja või müüja alati vastaspoole. Summade suurenedes ja kogemuste täienemisel on Balti börsilt igal ajal võimalik edasi liikuda suurematele börsidele, mis oleks hajutamise põhimõtet silmas pidades pikaajalise investori jaoks ka loogiline jätk. Kuid negatiivse poole pealt tuleb siis arvestada näiteks kaasneva valuutariskiga ja uue ärikeskkonna tundmaõppimisega.

Enim kaubeldakse pangaaktsiatega ja ettevõtetega, mille nimi sisaldab Tallinna

Viimase kolme aasta jooksul on Balti börsi põhinimekirja 32-st emitendist tehingute arvu järgi kõige aktiivsemalt kaubeldud Tallink Grupi, Šiaulių bankase, Tallinna Kaubamaja, Tallinna Sadama ja LHV Groupi aktsiatega. Ka käibe osas on populaarsed needsamad ettevõtted, kuid järjekord pisut erineb. Üldiselt on näha, et kui Leedu pank välja arvata ja võtta vaatluse alla vaid Tallinna börs, siis investorid eelistavad ettevõtteid, mille tooteid või teenuseid nad tõenäoliselt ise kasutavad ning mille tegevusega nad tänu sellele paremini kursis on. Võrreldes 2019. aasta esimese kaheksa kuuga on kõige rohkem kauplemisaktiivsus tõusnud tehingute järgi Novaturase ja Tallinki aktsiatega, mille populaarsusele andis hoogu juurde aasta alguses alanud koroonaviiruse puhang. Käibe järgi on aktiivsus enim kasvanud Novaturase ja Tallinna Vee aktsiate puhul.


Allikas: Nasdaqbaltic

Ülaltoodud populaarsematest Balti börsi aktsiatest on LHV analüütikud ostusoovituse andnud Silvano Fashion Group aktsiale sihthinnaga 1,90-2,10 eurot aktsia kohta. Teised kauplevad praegu kas oma õiglases väärtusvahemikus või on ülevaatamisel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon