USA presidendivalimiste mõju aktsiahindadele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA presidendivalimiste mõju aktsiahindadele

Raido Tõnisson

21.09.2020 09:47

iStockphoto

Novembri alguses täitub eelmistest USA presidendivalimistest neli aastat, mis tähendab, et taas on aeg valida, kas jätkata vana riigijuhiga või valida uus. Kuigi ajalooliselt ei ole presidendivalimistel aktsiaturgudele olulist mõju olnud, on eelseisvate valimiste kandidaatide põhimõtted mitmel puhul üsna erinevad, millele aktsiahinnad võivad lühiajaliselt negatiivselt või positiivselt reageerida. Kas USA presidendivalimisi tuleks lähikuudel investeerimisotsuste tegemisel kuidagi arvesse võtta?

Mitmed uuringud on näidanud, et ajalooliselt on aktsiad paremat tootlust näidanud perioodidel, mil on võimul olnud demokraatlik president. See võib tunduda vastuolulisena, sest üldtuntud tõena on just vabariiklased need, kes soovivad alandada makse ja vähendada valitsuse kulutusi. Numbrid aga näitavad, et alates 1947. aastast on S&P 500 indeksi aastane tootlus demokraatlike ja vabariiklike presidentide valitsemise ajal olnud vastavavalt 10,8% ja 5,6%. Seda isegi siis, kui välja arvata 2008. aasta finantskriis ja koroonaviiruse pandeemia, mis mõlemad toimusid vabariikliku presidendi valitsemise ajal. Samuti on USA SKT kasv olnud suurem demokraatliku presidendi valitsemise ajal (3,6% vs 2,6%).

Dollarilise investeeringu tootlus S&P 500 indeksisse 1926-2019 (reinvesteerimisega)


Allikas: Forbes

Tulevaste valimiste osas on sõelale jäänud kaks kandidaati, vabariiklaste esindaja Donald Trump ja demokraatide valimised võitnud Joe Biden. Viimase nelja aasta jooksul, kui Donald Trump võimul oli, tõusis S&P 500 indeks 54%, olgugi et sinna sisse mahtus nii 2018. aasta lõpus toimunud korrektsioon kui ka 2020. aasta märtsi langus. Demokraatliku presidendi, Obama valitsemise ajal aastatel 2008-2012 ja 2012-2016 tõusis S&P 500 indeks vastavalt 58% ja 55%. Seega kui võtta aluseks ainult viimane kümnend, mis on kui üks pikk tõusutsükkel, siis valitsemisperioodide lõikes S&P 500 tootlusel suuri erinevusi ei ole. Kuigi ajalugu ei näita, et sellel aktsiahindadele positiivset efekti oleks, eelistavad investorid siiski vabariiklast demokraadile.

Veelgi enam, Bideni plaan suurendada investeeringuid roheenergiasse tooks sektorisse uued muutused. Demokraatide eesmärk on esialgu investeerida puhtasse energiasse 2 triljoni dollari suurune summa ning pikemas perspektiivis saavutada riigis täielik nullemissioon ning süsinikuvaba energiasektor. Samuti liitutaks uuesti Pariisi kokkuleppega, millest USA Trumpi valitsemise ajal välja astus. Seega võiks Bideni võimuletulekust kasu saada eelkõige taastuvenergiaettevõtted, aga ka USA elektriautotootjad. Näide ettevõtte kohta, mis vastab hästi Bideni puhta energia kavale, võiks olla nafta rafineerimise ning puhta diislikütuse ja etanooli tootmisega tegelev Valero (VLO).

Praegu on seis veel ebamäärane, mis põhjustab tavalisest suuremaid kõikumisi kõikides aktsiaindeksites. Valimiste eel ilmuvatel uudistel on suurem mõju aktsiaturgudele, mille peale ka hinnad kohe reageerivad.

Graafikult on ka näha, et vabariikliku presidendi valitsemisaja alguses on investorid pettunud olnud ning indeks on veidi langenud, kuid pikemas perspektiivis on olukord vastupidine olnud. Seega võib selliste arengutega arvestada ka Joe Bideni võidu korral, sest kardetakse ettevõtete maksukoormuse tõusu ja valitsuse suurenenud kulutusi.

Investorid, kes plaanivad sel aastal veel USA aktsiatesse investeerida, peavad valmis olema keskmisest suuremateks hinnakõikumisteks ning lühiajaliseks languseks juhul, kui Joe Biden valitakse presidendiks. Donald Trumpi võidu võtavad investorid ilmselt positiivsemalt vastu. Lõpuks kujundavad aktsiaturu tootluse siiski majanduse üldine käekäik, keskpankade tegevus ja muud tähtsamad probleemid, nagu koroonaviiruse ohjeldamine ja USA-Hiina kaubandussõjale lahenduse leidmine. Seega ei tohiks pikaajalised investorid praegusest volatiilsest turust end heidutada lasta ning pigem on hea aeg oma ostuhindu keskmistada kõikuvate aktsiahindade näol, milleks veelgi paremad võimalused avaks demokraatliku presidendi võimuletulek.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon