Kullakaevandusettevõtted riskialtimale investorile - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kullakaevandusettevõtted riskialtimale investorile

Raido Tõnisson

23.09.2020 11:18

iStockphoto

Ehkki kulda on alati peetud turvaliseks varaklassiks, kuhu varjuda aegadel, mil veri on tänavatel, võib kulda investeerida ka kaudsemalt. Üheks võimaluseks on kullakaevandusettevõtete aktsiad, mis ise tegelevadki kulla ja teiste väärismetallide tootmisega. Võrreldes puhta kulla kui varaklassiga on neil mitmeid erinevusi nii tootluse iseloomu, kui ka riski suhtes.

Kui võrrelda kulla ja selle kaevandamisega tegelevate ettevõtete ajaloolist tootlust alates viimasest finantskriisist, näeme, et kuld on peaaegu kolmekordselt ületanud kaevandusettevõtteid koondava VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) tootluse. Edasise tee määraski juba 2008. aasta, kui kaevandusettevõtted langesid kriisis ligi 57%, võrreldes kulla vaid 14% langusega. Praeguseks on kulla hind ületanud eelmise, 2011. aasta tipu taseme ning jätnud kaevandajad tootluse osas kõvasti allapoole. Koroonaviirusel on sellele kindlasti peamine mõju, sest mitmetes kaevandustes töö seiskus ning kommertslendude arv on oluliselt vähenenud, mis on sundinud ettevõtteid kallimaid transpordiviise valima. Samal ajal kulla nõudlus on püsinud oma tavapärasel tasemel.


Allikas: Yahoo Finance

Eelolevat arvestades võib tekkida küsimus, mille poolest siis kaevandusettevõtted paremad on, kui nende ajalooline tootlus on palju kehvem ja riske rohkem. Nagu varem öeldud, on tegemist täiesti erineva varaklassiga reaalselt raha teenivate ja varasid omavate ettevõtete näol, samas kui kulla hinna määrab üksnes pakkumise ja nõudluse suhe. Lisaks tulule on ettevõtetel võimendus tegevuskulude näol, mis võib tähendada kõrgemat potentsiaalset tootlust. Kuid ka suuremat kukkumist kriiside ajal. Üldjuhul maksavad kaevandajad osa teenitavast rahast investoritele välja dividendina, suurendades mõnevõrra nende tootlust või pehmendades kukkumist. Eriti tuleb see kasuks ajal, mil kulla enda hind langeb, jättes investori negatiivse tootlusega, sellist perioodi nägime viimasel kaheksal aastal. Ehkki kogutootlus oli negatiivne, pakkusid samal perioodil ettevõtted investoritele mõningast dividendi. Kindlasti tasub märkida ka seda, et graafikult nähtav ajalooline tootlus ei pruugi kajastada tulevast tootlust.

Üks suuremaid ja populaarsemaid kaevandusettevõtteid on Barrick Gold Corporation (GOLD), millesse suvel investeeris esmakordselt ka fondijuht Warren Buffett. Ehkki nimi viitab üksnes kullale, kaevandab ettevõte veel lisaks vaske. Kuid aktsia hinnas väljendub kulla pakkumine ja nõudlus suhteliselt selgelt. Barricki ja ka teiste kullakaevandusettevõtete kohta levib ütlus „Nad ei mata kulda maha, vaid müüvad seda neile, kes seda matavad“. Sellega üritatakse viidata teenitavatele kasumitele ja makstavatele dividendidele, mida tavalisel kullakangil ei ole.

Barrick Gold Corporation omab kaevandusi nii Põhja kui ka Lõuna-Ameerikas, Aafrikas, Saudi-Araabias ja Uus-Guinea saarel. Kuigi USAs asuvast Nevada kaevandusest saadakse suurem osa Barricki kogu tootmismahtudest, on kaevandused üle maailma suhteliselt ühtlaselt jaotatud ning ühe piirkonna sulgemine koroonaviiruse tõttu ei tohiks katastroofilist mõju avaldada. Viimasel kahel aastal on ettevõtte kulla ja vase tootmismahud tõusnud väga kiiresti. 2018. aastal kaevandas ettevõte kulda ja vaske vastavalt 4,5 miljonit untsi (128 tonni) kulda ja 383 miljonit naela (174 tuhat tonni). 2019. aastal tõusid vastavad numbrid 22% 156 tonnini ja 13% 196 tuhande tonnini. Viimases, septembri alguses avaldatud aruandes, ütleb juhtkond, et 2020. aasta tootmismahte mõjutab suures osas koroonaviiruse areng ja see, kas teise laine korral hakatakse taas majandust sulgema või mitte. Sellepärast on aasta lõpu väljavaated pigem konservatiivsed ja kogu aasta kulla tootmismahuks oodatakse 130-142 tonni, mis oleks 9%-17% langus võrreldes eelmise aastaga.

Dividendide jätkusuutlikkuse hindamisel on oluline tähelepanu pöörata ettevõtte vaba rahavoole, mis on Barricki puhul tugev. 2020. aasta II kvartalis teeniti vaba rahavoogu 522 miljonit eurot, mida on ligi 20% rohkem võrreldes aasta esimese kvartaliga. Samas netovõlg langes ligi 25% 1,4 miljardi dollarini. Tugevad rahavood võimaldasid II kvartalis tõsta dividendi 0,07 dollarilt aktsia kohta 0,08 dollarini aktsia kohta, mis on 14% tõus. Tulevikus makstavaid dividende toetavad kogulikviidsus 6,7 miljardit dollarit, 3,7 miljardit dollarit vaba raha ning asjaolu, et ettevõttel ei ole kuni 2033. aastani tulemas ühtegi suuremat laenu tagasimakset.

Kokkuvõttes võiksid kullakaevandusettevõtted sobida investorile, kes soovivad, et kullaga seotud alusvara suudaks ette näidata reaalseid tootmismahte, müüginumbreid ja kasumeid ning ei soovi, et tootlus ei põhineks vaid pakkumisel ja nõudlusel. Kullakaevandusettevõtted on toorainest riskantsem ja volatiilsem investeering, aga ka potentsiaalne tootlus on kõrgem. Valdkonnas on veel mitmeid ettevõtteid peale Barrick Goldi, seega tuleb valmis olla panustada veidi rohkem aega, et aru saada huvipakkuva ettevõtte ärimudelist ja kaasnevatest riskidest.


Allikas: Yahoo Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon