Kasvukonto eksperimendi III kvartali tulemused - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperimendi III kvartali tulemused

Raido Tõnisson

02.10.2020 09:16

LHV

2020. aasta kolmas kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas on muutunud meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. Kolmandas kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 118 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 944 eurot.

Teise kvartali tulemusi saad vaadata siin.

Rahakratt

III kvartali lõpuks jõudis kõige suurema ehk 1133 eurose portfellini Rahakratt, kes investeerib 30% Aasia arenevate turgude ettevõtetesse (AASI), 30% puhta energia tootjatesse (IQQH), 20% tervishoiuinnovaatoritesse (2B78) ja 20% USA 100 suurimatesse tehnoloogiaettevõtetesse (EXXT). Kui Rahakrati valitud fondidest kolm jäid viimases kvartalis turu keskmise tootluse lähedale, siis puhta energia tootjaid koondav fond tõusis lausa 38% võrra, mis oli kvartali jooksul kõigi Kasvukonto 43 fondi seas pärast Bitcoini (COINXBE) fondi parima tootlusega. AASI, 2B78 ja EXXT tõusid vastavalt 5%, 6% ja 6%.

Marko Oolo

USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet (EXXT) koondav fond kasvatas Marko portfelli kolmanda kvartali lõpuks 1069 euroni. Kui suvel hoidis tehnoloogiaettevõtete kõrge lend Markot portfelliarvestuses esimesel kohal, siis fondi ligi 9% langus septembrikuu paari esimese päeva jooksul viis Investeerimisklubi asutaja teisele kohale. Praegu pole tehnoloogiafondi puhul taastumismärke näha, liikudes pigem külgsuunas.

Investor Toomas

Neljakohalise portfellini jõudis ka Äripäeva väljamõeldud tegelane Investor Toomas, kes panustas Hiina ettevõtteid koondavale fondile (XCHA). Kvartali jooksul jätkas fond oma tavapärast tõusu ning lisas oma väärtusele 8%, mis on 5 protsendipunkti rohkem kui kõikide Kasvukonto fondide keskmine tootlus III kvartalis. Arvestades, et Hiina ettevõtteid peetakse ühtedeks kiiremini kasvavateks, on arvatavasti fondil tootluse osas veel palju minna.

Jekaterina Tint

994 euro suuruse portfelliga III kvartali lõpetanud Jekaterina investeerib maailma ettevõtetesse 65% (VWRL) Aasiasse 25% (AASI) ja automatiseerimisse 10% (2B76) ulatuses. Fondid pakkusid kvartali jooksul tootlust vastavalt oma riskitasemele ehk kõige laiapõhjalisem fond, VWRL tõusis 2%, AASI 5% ja sektoripõhine, automatiseerimise fond, 6%.

Rahapuu blogi (Tauri Alas)

Rahapuu blogi pidava Tauri Alase valikuteks osutusid maailma ettevõtted 75% (VWRL), USA 100 suurimad tehnoloogiaettevõtted 21% (EXXT), Bitcoin 2% (COINXBE) ja Venemaa ettevõtted 2% (DBXV) ulatuses. Kuigi Bitcoini hinda jälgivat fondi on Tauril väikses osakaalus, aitas COINXBE 14% tõus kolmandas kvartalis kenasti kaasa portfelli kogutootlusele. Kuid peaaegu sama palju, 12% võrra langetasid portfelli Venemaa ettevõtted. Kvartali lõpuks tõusis Tauri portfell 993 euroni.

Taavi Pertman

Taavi investeerib 80% maailma ettevõtetesse (VWRL), 10% veekäitlusesse (IQQQ), 5% automatiseerimisse (2B76) ja 5% küberturvalisusesse (ISPY). III kvartali lõpu seisuga oli Taavi portfelli väärtuseks 980 eurot, mida suurendasid VWRL, 2B76 ja IQQQ vastavalt 2%, 6% ja 5% võrra. Kuigi küberturvalisuse fond langes kvartali jooksul 2%, siis marginaalse osakaalu tõttu fondi lõpptulemusele see erilist negatiivset mõju ei avaldanud.

Kristi Saare

Kristi portfell koosneb 60% ulatuses USA 500 suurimast ettevõttest (SXR8), 30% ulatuses dividendimaksjatest (ISPA) ja 10% ulatuses e-spordist (ESP0). Nagu tihtipeale juhtub, oli ka Kristi portfelli puhul kõige väiksema osakaaluga fondil kõige parem tootlus. ESP0 tõusis III kvartalis 10%, SXR8 3% ja ISPA langes 4%. Kvartali jooksul ilmusid Kristi Kasvukontole ka SXR8 ja ISPA dividendid, mis reinvesteeriti valitud fondidesse. Ka aasta viimases kvartalis on ISPAlt oodata üsna prisket dividendi, mis annab portfelli kogutootlusele palju juurde.

Jaak Roosaare

Jaak valis oma portfelli vaid ühe laiapõhjalise fondi - maailma ettevõtted (VWRL), mistõttu on seda hea võrrelda Investor Toomase valitud Hiina ettevõtteid koondava fondiga või Marko Oolo tehnoloogiaettevõtete fondiga. Kuigi Hiina ettevõtted näitasid viimases kvartalis turu keskmisest paremat tootlust, pakkus VWRL head kaitset tehnoloogiaettevõtete languse eest. Jaak suurendas enda portfelli III kvartalis 975 euroni.

Märten Kress

Märteni portfell koosneb 60% ulatuses maailma ettevõtetest (VWRL) ning ülejäänud osa moodustavad USA väiksed ettevõtted (XRS2). III kvartali lõpu seisuga kasvas Märteni portfell 970 euroni. Kuigi positiivset tootlust näitasid viimases kvartalis mõlemad fondid, jäid need alla kõikide  Kasvukonto fondide keskmisele tootlusele (1,3% vs. 3%).

 

Kui II kvartalis olid peaaegu kõik Kasvukonto fondid positiivse tootlusega, siis III kvartalis pilt enam nii roheline ei olnud. Leppida tuli nii tehnoloogiafondi, dividendimaksjate, küberturvalisuse fondi ja veel mitme teise fondi negatiivse tootlusega. Kvartal oli soodne eelkõige neile osalejatele, kes omavad Hiina, Aasia ja tehnoloogiaettevõtteid koondavaid fonde. Populaarse maailma ettevõtete fondi, VWRL, tootlus oli III kvartalis kõigest 2%, kuid sellest allapoole jäi veel mitmeid teisi fonde. Positiivne on see, et hoolimata volatiilsest turust on kõik osalejad tootlusega plussis ning kasvatanud oma portfelli keskmiselt 7,7% ehk 73 euro võrra enda investeeritud summast.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon