LHV klientide enim ostetud ja müüdud aktsiad septembris - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enim ostetud ja müüdud aktsiad septembris

Raido Tõnisson

05.10.2020 08:42

iStockphoto

Kooliaasta esimesel kuul, kui aktsiate kiire taastumise järel hakkasid investorid kasumeid välja võtma, eelistasid LHV kliendid enim osta Apple, Tesla ja Tallinna Kaubamaja aktsiaid. Enimmüüdud aktsiate tabeli esikolmikusse sattusid pangaaktsiad Swedbank AB ja Siauliu bankas ning Eesti suurim kauba- ja reisisadamate kompleks Tallinna Sadam.

TOP 5 ostetud

Apple

Apple aktsia on LHV klientide enimostetud tabelis alati kõrget kohta hoidnud ning tõusis viimasel kuul esimeseks. Ehkki suurema osa kuust liikus aktsia külgsuunas, tegi Apple suurema osa oma septembrikuu langusest esimestel päevadel, kukkudes oma kõigi aegade tipust. Hoolimata Apple aktsia hinnalangusest, mida koges terve turg, levisid septembrikuu jooksul ettevõtte kohta valdavalt positiivsed uudised. Need hõlmasid nii uue Apple nutikella, Ipadi kui ka operatsioonisüsteemi iOS 14 tutvustamist. Ühtlasi teatas ettevõte kuu alguses, et investeerib kahe maailma suurima maismaatuulepargi ehitusse Taanis, mis aitab ettevõttel saavutada süsinikuneutraalsuse eesmärki aastaks 2030. Ehkki kogu Apple tegevus on juba praegu kaetud sajaprotsendiliselt taastuvenergiaga, tähendab see investeering seda, et eeldatavalt kümne aasta pärast on igal Apple müüdud tootel kliimale nullmõju.


Allikas: Yahoo.Finance

Tesla

Tesla aktsia hinda liigutasid septembrikuu jooksul põhiliselt uudised ettevõtte arendatava uue aku kohta. Olulisim südmus oli siiski 22. septembril toimunud aktsionäride koosolek, mille suhtes Tesla tegevuht Elon Musk oli eelnevalt ootused kõrgeks ajanud, lubades põnevaid sündmusi ja uusi arenguid Tesla „miljoni miili“ aku suhtes. Selle asemel aga räägiti mitmest teisest plaanist, peamiselt liitiumi kaevandamisest. Ehkki liitium on akude üks põhielemente, on kaevandamine hoopis teine tööstusharu ja  erinevalt toimiv äri. Investorite pettumus koosolekus väljendus ligi 14% aktsiahinna languses.


Allikas: Yahoo.Finance

Tallinna Kaubamaja Grupp

Jae- ja hulgikaubandusettevõtte Tallinna Kaubamaja Grupi jaoks möödus septembrikuu vaikselt. Ka aktsia hinna suhtes suuri kõikumisi ei toimunud, ehkki tehingute aktiivsus käibe poolest oli tavapäraselt kõrge, ulatudes 9. septembril isegi 200 tuhandeni. Lähiajal saabuvatest sündmustest on ootamist väärt 12. oktoobril ilmuvad III kvartali tulemused, mis tänu poodide lahtiolekule kogu III kvartali vältel peaksid tulema üsna positiivsed, pidades silmas koroonaviiruse levikut.


Allikas: Nasdaqbaltic

TOP 5 müüdud


Swedbank AB

Rootsi panga Swedbank AB ja Euroopa pangandussektori jaoks üldiselt möödus september punaselt. Aktsia kaotas oma väärtusest 3,9%, mille põhjustas 17. septembril alguse saanud mõnepäevane järsk langus. Müügilaine vallandas uudis, kus seisab, et lisaks varasemale rahapesusüüdistusele kahtlustatakse ettevõtet nüüd ka turureeglite rikkumises. Rootsi finantsinspektsioon alustas Swedbanki suhtes uurimist, mis on seotud siseteabe avalikustamisega ja insaiderite nimekirja koostamise kohustusega.

Positiivse poole pealt andis Moody’s reitinguagentuur septembris Swedbanki krediidi baashinnanguks baa1, mille kohaselt on ettevõttel tugev fookus Rootsi kodulaenude andmisele. Tänu sellele on ettevõttel tugev krediidikvaliteet, kindlad kapitali suhtarvud ja kõrge kasumlikkus. Siiski mõjuvad hinnangule negatiivselt varasemad juhtimis- ja riskipuudujäägid.


Allikas: Yahoo.Finance

Siauliu Bankas

Rohkelt müüdi teises kvartalis ka Leedu panga Siauliu bankase aktsiaid. Terve septembrikuu vältel oli aktsia langustrendis, kukkudes kokku 4,1% võrra. Aktiivsematel päevadel ulatus tehingute arv Siauliu bankase aktsiaga 493-ni, mis tähendas 608 tuhande euro suurust käivet. Kõige vaiksemaks päevaks osutus septembrikuu esimene päev, kui käive oli vaid 34 tuhat eurot, jäädes ligi 6x alla kuu keskmise 194 tuhande euro. Ettevõte avaldab enda III kvartali tulemused 30. oktoobril.


Allikas: Nasdaqbaltic

Tallinna Sadam

Tallinna Sadam hoidis septembrikuu jooksul enimmüüdud ja- ostetud aktsiatest oma hinda kõige paremini, langedes kuu jooksul vaid 0,6%. Positiivse uudisena teatas Tallinna Sadam 11. septembril kohtuvaidluse lõppemisest kohtuvaidlusest Estevega. Senini oli Tallinna Sadamal kolm omavahel seotud kohtuvaidlust Esteve AS-iga. „Harju maakohtus on menetluses Esteve poolt mullu 19. detsembril esitatud hagi Tallinna Sadama vastu Vanasadama ja Paldiski Lõunasadama sildumisteenuste lepingute väidetavalt alusetust ennetähtaegsest lõpetamisest tekkinud saamata jäänud tulu hüvitamiseks kokku summas ligi 380 000 eurot, millele lisanduvad viivised“, teatas Tallinna Sadam börsile. Nimetatud hagi põhineb Esteve poolt 2016. aasta 26. augustil Harju maakohtule esitatud hagiavaldusel Paldiski Lõunasadama ja 2016. aasta 29. augustil esitatud hagiavaldusel Vanasadama sildumisteenuste lepingute kehtivuste tuvastamise nõudes, kuna Esteve ei nõustunud lepingute Tallinna Sadama poolse erakorralise ennetähtaegse ülesütlemisega pidades seda põhjendamatuks.


Allikas: Nasdaqbaltic

*Valearvutuste tõttu oleme enimostetud ja -müüdud aktsiate tabeleid ning artikli sisu muutnud 7. oktoobril 2020.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon