Ookeanitagused mõttemõlgutused majandusest - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ookeanitagused mõttemõlgutused majandusest

Nelli Janson

16.10.2020 10:30

Shutterstock

Chicagos toimub igal aastal Morningstari konverents, kuhu tulevad kohale esindajad USA suurimatest pankadest, fondivalitsejad, finantsnõustajad ja teised sektoriga seotud inimesed. Kuid oma pitseri vajutas koroonaviirus ka konverentsi korralduslikule poolele ja see aasta toimus Morningstari konverents esmakordselt üle interneti. Käisin minagi kuulamas, mida üle ookeani elust ja olust, kuid eelkõige majandusest arvatakse.

Teema, millest ei saa ei üle ega ümber, oli muidugi koroonakriis ja, kuidas see on mõjutanud majandust ja börsi. Kiire taastumine turgudel pani kukalt kratsima ka oma ala eksperdid, sest majanduse olukorda kommenteeriti pigem murenootidega hääles, sest väga paljud inimesed on töötud ning eelkõige väiksed ettevõtted on pankrotistunud või vaaguvad elu ja surma piiril. Samas oldi ka veendumusel, et vaatamata mitmetele probleemidele päästab USA Föderaalreserv siiski päeva ning on üsna tavapärane, et pulliturg ronib üles mööda mureseina.

Morgan Stanley esindaja Michael Mauboussini sõnul peavad riigipoolsed stiimulpaketid jätkuma, sest muidu tarbimine närbub ning on samuti veendunud, et FED endale  vähemalt järgmisel kolmel aastal intressimäära tõstmist lubada ei saa. Seega on lähituleviku suund börsil suures osas sõltuvuses USA keskpanga otsustest ja küsimus on selles, kui suurt varaklassi mulli on FED valmis taluma. Mauboussin leiab aga erinevalt paljudest, et praegused aktsiahindade tasemed, mida paljud peavad liiga kõrgeks, on õigustatud, sest ettevõtted muutusid kriisi ajal efektiivsemaks. Ühtlasi on ta veendunud, et lähiaastad on suurepärane võimalus tegeleda aktsianoppimisega ehk aktiivse investeerimisega.

Oma arvamusi jagas ka maailma suurima fondihalduri BlackRocki asutaja Larry Fink. Tema usub, et koroonakriisi ajal laialdaselt kasutusele võetud kodukontor küll tõenäoliselt olukorra stabiliseerumisel täiesti ära ei kao, aga on siiski veendunud, et digilahendused inimlikku kontakti täielikult asendada ei suuda ning lisaks sellele tekitab see ebavõrdsust kontoritöötaja ja tehasetöötaja võimalike valikute vahel, kuna viimasel pole võimalik kodust tööd teha.

Juttu tuli ka viimastel aastatel ülipopulaarseks kujunenud investeerimistrendist, mida üldjuhul tuntakse passiivse investeerimise all ja kätkeb endas laiapõhjaliste fondide ostmist. Fink ütles, et passiivsusest on antud strateegia puhul asi kaugel, sest nemad näevad, et praktikas kasutatakse turul kaubeldavaid fonde hoopis aktiivsel investeerimisel.

Kõige suurema investeerimisriskina nimetas Fink tuleviku perspektiivi silmas pidades kliimamuutusi ja globaalset soojenemist ja riikide suurt võlakoormust.

Konverentsil tuli põgusalt ka juttu ameeriklasi ees ootavast presidendivalmistest ja nenditi, et seekord on eriti raske prognoosida, milliseks lõpptulemus kujuneb. Ühest küljest on Trumpi Bideni vastaste argumentide sisutühjus sättinud viimase jaoks lati üsna madalale, aga teisalt ei ole paljude jaoks Trump enam nii hirmutav nähtus presidendina, kui ta oli neli aastat tagasi Clintoni kõrval ja võidakse eelistada nö juba teada ning tuntud valikut.

USA-s on väga tavaline, et inimestel on oma isiklik finantsnõustaja ja Morningstari konverentsil jagasid nemadki oma muljeid koroonakriisist ja tuleviku väljavaadetest. Paneelis osalenud finantsnõustajad rõhutasid, et aina enam (eriti noorem generatsioon) tunnevad kliendid huvi vastutustundliku investeerimisstrateegia vastu ehk siis peetakse väga oluliseks, et ettevõte, kuhu oma raha pannakse, hindaks sarnaseid väärtusi nagu nemad, peaks lugu võrdõiguslikkusest ning tauniks rassismi ning oleks keskkonnasõbralik.

Kuigi viimastel aastatel on tulnud turule mitmeid digilahendusi, kus robot hindab kliendi riskitaluvust ning jälgib portfelli osakaale ning annab soovitusi, siis USA finantsnõustajad robotite näol enda jaoks ohtu ei näe. Kõik kinnitasid nagu ühest suust, et raha planeerimine ja investeerimisalase nõustamise puhul vajavad kliendid endiselt argumenteerimisvõimelist nõustajat, kes oleks empaatiline ning funktsionaalse kuulamisoskusega ning seda masinad paraku veel pakkuda ei suuda.

Kokkuvõtteks oli väga informatiivne konverents, kuid ka mina pean siinkohal eelkõnelejatega nõustuma, et kuigi arvuti tagant oli äärmiselt mugav üritusest osa võtta ja esinejaid kuulata, siis tundsin siiski suurt puudust sellest õdusast konverentsimelust, mille väärtust sugugi alahinnata ei tasu, sest ettekannete vaheaegadel võib saada jutu peale väga põnevate inimestega, kellega tõenäoliselt kusagil mujal kunagi kokku ei satuks.

Loodan, et järgmine aasta on koroonakriisist saanud halb unenägu ja on võimalus kohapeale minna ning sisse ahmida nii konverentsi teadmistest tiinet õhku kui ka nautida inspireerivat seltskonda enda ümber.

Nelli Janson
LHV vanemmaakler

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon