Kuidas on läinud septembrikuu suurimatel IPOdel? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas on läinud septembrikuu suurimatel IPOdel?

Raido Tõnisson

23.10.2020 09:37

Shutterstock

Aasta alguses ootamatult saabunud koroonakriisi tõttu lükkasid mitmed varakevadesse IPO planeerinud ettevõtted oma börsile tuleku edasi, mis põhjustas korraga keskmisest suurema IPO laine viimastel kuudel Nasdaqi ja NYSE börsil. Ainuüksi septembrikuu jooksul tuli börsile 68 ettevõtet, millest suurimad olid Snowflake, Palantir ja Unity Software. Kuigi eriti kaks esimest on investorite seas üsna populaarsed, vaatame, kuidas kuidas on kõigil kolmel ettevõttel siiani börsil läinud.

Snowflake (SNOW)

NYSE börsil noteeritud Snowflake’i peetakse 2020. aasta suurimaks tehnoloogia IPOks. Kui esialgse hindamise tulemusel pidi ettevõte börsile minema 75-85 dollarilise aktsiahinnaga, siis lõplikuks hinnaks kujunes 120 dollarit aktsia kohta, millega ettevõte kaasas üle 3 miljardi dollari kapitali. Esimesel kauplemispäeval, 16. septembril tõusis Snowflake’i aktsia aga veelgi üle kahe korra 245 dollarini. Võrreldes aasta algusega suurenes IPO järgselt Snowflake’i väärtus pea kuus korda 12,4 miljardilt 70 miljardi dollarini, mis teeb Snowflakest enim raha kaasanud tehnoloogiaettevõtte sel aastal. Nii nagu peamised konkurendid Twilio, Atlassian, Worday ja Okta, ei ole ka Snowflake veel kasumlikkuseni jõudnud. Ettevõtte 2019. aasta müügitulu oli 264,7 miljonit dollarit ning puhaskahjum ulatus 348,5 miljoni dollarini. Sellegipoolest on ettevõte tänu pilveteenuste nõudluse ja andmemahtude suurenemisele kasvav.


Allikas: Yahoo.Finance

Palantir (PLTR)

Tarkvaraarendusettevõte Palantir tuli börsile septembrikuu viimasel päeval ja aktsia hind avanes sarnaselt eelmisega plaanitust kõrgemal hinnatasemel ehk 7,25 dollari asemel 10 dollari peal. Ettevõtte IPO järgne väärtus oli pea 21 miljardit dollarit. Teatavasti on ettevõtetel börsile minemiseks kolm erinevat võimalust: tavapärane noteerimine, SPAC ettevõtte kaudu ja otsene noteerimine. Palantir valis viimase, mis on praegusel ajal kiiresti populaarsust koguv noteerimisviis, kuna annab ettevõttele võimaluse loobuda underwriterite kaasamisest IPO protsessi ja säästa seeläbi suure summa raha. Samuti puudub noteerimisjärgne lukustusperiood, mille mõte tavapärase noteerimise puhul on vältida investorite poolt aktsiate müümist teatud ajaperioodil.

Palantiri põhitegevus hõlmab andmeanalüüsi teenuse pakkumist peamiselt teistele suurematele ettevõtetele. Kuigi ettevõtte kliendibaas on üsna väike, pakutakse teiste seas teenuseid ka USA kaitseministeeriumile ja Suurbritannia riiklikule tervishoiuteenistusele. Palantiri 2019. aasta müügitulu oli 743 miljonit dollarit ning puhaskahjumiks kujunes 576 miljonit dollarit. 2020. aastaks ootab Palantir 42% käibekasvu ja 11,5% ärikasumi kasvu. 2021. aasta prognoos näeb ette vähemalt 30% käibekasvu.


Allikas: Yahoo.Finance

Unity Software (U)

2004. aastal asutatud ja 18. septembril börsile tulnud Unity Software arendab reaalaja kolmvaate platvormi mobiiltelefonidele, arvutitele ja teistele seadmetele. Unity Software müüb tarkvara läbi oma veebipoe peamiselt Põhja-Ameerika, Taani, Soome, Inglismaa ja Saksamaa klientidele, kuid ettevõttel on ka teistel turgudel tegutsevaid edasimüüjaid. Kuigi Unity Software aktsiaga plaaniti kauplemist alustada 52 dollari juures, avanes see esimesel kauplemispäeval 44% kõrgemal ehk 75 dollari tasemel. Ka selle ettevõtte puhul ei ole veel puhaskasumini jõutud, kuna suur osa brutokasumist läheb teadus- ja arendustegevusega ja turustamisega seotud kuludeks. Unity 2019. aasta müügitulu kasvas 42% 381 miljonilt dollarilt 542 miljoni dollarini ning puhaskahjum vähenes 163 miljonilt dollarilt 132 miljonini. Tulevikuplaanide osas kavatseb Unity Software turule tuua rohkem uusi tooteid ja võimalusi klientidele ning areneda uutele turgudele, aidates kasvatada müügitulu ja loodetavasti jõuda peagi kasumlikkuseni.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon