Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

02.11.2020 14:28

Shutterstock

Kolmanda kvartali tulemuste hooaega hakkab Ühendriikides vaikselt jõudma lõpusirgele. Ettevõtted on suutnud positiivselt üllatada läbi kõigi nädalate, tänu millele on kasumilangus kujunenud kardetust umbes poole väiksemaks.

Oktoobri lõpu seisuga oli oma äsja lõppenud kvartali tulemused jõudnud avalikustada 64% S&P 500 firmadest, kellest 81% suutis ületada konsensuse ootust. Tegemist kõrgeima osakaaluga alates 2008. aastast, mil Factset hakkas andmeid koguma ja ületab tublisti ka viimase viie aasta keskmist (61%), kuid nõnda ebamäärases keskkonnas pole see siiski tõenäoliselt väga üllatav. Keskmiselt on ettevõtted raporteerinud konsensuse prognoosist 2,9% parema käibe, mis on kõrgem viimase viie aasta keskmisest ületusest (0,7%). Tänu sellele on kolmanda kvartali müügitulu kujunenud eelmise aasta sama perioodiga võrreldes hinnanguliselt 2,1% väiksemaks, mis on parem tulemus, kui oktoobri alguses prognoositud –3,6%.

Allikas: Factset

Analüütikute aktsiakasumi ootust oli 30. oktoobri seisuga suutnud Factseti andmetel ületada 86% S&P 500 ettevõtetest ning seda keskmiselt 19,3% võrra, mis mõlemad on ajalooliselt väga kõrged näitajad (viimase viie aasta keskmised vastavalt 73% ja 5,6%). Sestap on S&P 500 ettevõtete kolmanda kvartali hinnanguline langus siiani avaldatud tulemuste põhjal 9,8%, märkides palju positiivsemat resultaati võrreldes tulemuste hooaja alguses prognoositud –21,1%ga.

Kasumite langused on tugevalt seotud sektoritega, mis on avatud nafta hinna langusele (energia) ja pandeemia leviku tõkestamise kõige otsesematele tagajärgedele (transport, hotelli- ja restoraniärid ning tööstus). Üheteistkümnest sektorist neljas on ettevõtted suutnud näidata kasumikasvu, seda eesotsas tervishoiusektoriga, kus see ulatus 9,3%ni. Tarbekaupade sektoris, mis on üsna tundlik kriiside suhtes, on küll ettevõtete kasum kolmandas kvartalis mullusest keskmiselt 17% väiksem, aga kui restoranid, hotellid ja vabaajatööstus välja jätta, siis oleks antud sektori kasum aastatagusega võrreldes 19% suurem.

Allikas: Factset

Tänu kolmanda kvartali oodatust parematele tulemustele on analüütikud jätkanud ka tulevikuootuste revideerimist kõrgemale.  Neljandas kvartalis prognoositakse S&P 500 firmade kasumi 11% langust (oktoobri alguses –12,7%), mis peaks kogu aasta kasumi jätma mullusest 15,5% väiksemaks. Järgmisel aastal prognoositakse S&P 500 firmadele 23% kasumikasvu.

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused kokku 126 S&P 500 firmat, teiste seas järgmised ettevõtted:

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon