Ignitise võrdlus teiste energiaettevõtetega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ignitise võrdlus teiste energiaettevõtetega

Raido Tõnisson

05.11.2020 09:20

Shutterstock

Ignitise börsile tulemisest möödub sel nädalal juba kuu aega, mille jooksul on ettevõtte aktsia üsna populaarseks osutunud. Nasdaq Balticu andmetel on Ignitis iga päev olnud suurima tehingute käibega Balti ettevõtete seas, ehkki aktsia hind on odavnenud selle ajaga ligi 10%. Aktsia hinna vabalangus on kindlasti huvi tekitanud paljudes uutes investorites, kellele IPO ajal tundus märkimishind liiga kõrge, kuid me keegi ei tea, milliseks kujuneb aktsia hinna põhi. Seda arvestades heidame pilgu mujale maailma ja võrdleme Ignitist teiste sama sektori ettevõtetega.

Ignitis Group on Balti riikide üks suurimaid energiakontserne, mille põhitegevusalad hõlmavad elektri ja soojuse tootmist ja tarnimist, maagaasi müümist ja elektrisüsteemide hooldamist ja arendamist. Lisaks Leedule tegutseb Ignitis Group tütarettevõtete kaudu ka Lätis, Poolas, Soomes ja Eestis. Kuid Grupil on ka innovatsioonifond, mis investeerib Ühendkuningriikide, Norra, Prantsusmaa ja Iisraeli energiastartupidesse. Kontsernis töötab kokku 3800 inimest.

Võrreldes teiste energiaettevõtetega, on Ignitis grupe turuväärtus Euroopa konkurentide seas pigem kõrgemas otsas, kuid jääb kõvasti alla USA suurtele sama sektori ettevõtetele nagu Dominion Energy ja PPL Corporation. Euroopa ettevõtetest on Ignitisest suuremad vaid põhiliselt Kagu-Euroopas tegutsev EVN AG ja Poolas tegutsev PGE Polska Grupa Energetyczna S.A, mida võib pidada ka üheks Ignitise põhikonkurendiks Poola turul. Praegu on Ignitisel Poolas pooleli 94 MW võimsusega tuulikute park, mille ehitamiseks kulus 2020. aasta I poolaastal 22% kogu investeeringute mahust.

Allikas: ettevõtete aruanded. Suhtarvud on 30.06.2020 seisuga ja dividenditootlused 30.10.2020 seisuga.

Suhtarvude osas on Ignitise näitajad P/S ja P/B võrdlusaluste keskmisest veidi madalamad, vastavalt 0,2x ja 0,3x võrra, millest võib justkui järeldada ettevõtte soodsmat hinnastatust võrreldes konkurentidega. P/B suhtarv 1,1x näitab, et Ignitise aktsia maksab 10% rohkem võrreldes tema bilansilise väärtusega, mis jääb alla võrreldavate 1,5 kordsele keskmisele. Arvestades Ignitise aktsia 30. oktoorbri sulgemishinda 19 eurot, on dividenditootlus 5,6%. Seda muidugi juhul, kui ettevõte suudab kinni pidada oma dividendipoliitikast ja maksta aktsionäridele välja 1,13 eurot aktsia kohta. See on korralikult üle võrreldavate keskmise ja sellest paremat tootlust pakuvad vaid PPL Corporation ja Societatea Energetica Electrica S.A. Ignitis grupe ettevõtte väärtus ärikasumisse enne amortisatsioonikulusid (EV/EBITDA) on 10,8x, mis näitab küll väikest ülehinnastatust, kuid on siiski üsna sarnane sektori keskmisega.

Eelmisel nädalal avaldas Ignitis ka oma esialgsed III kvartali tulemused. Ettevõtte müügitulu kasvas kvartali jooksul võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 17,1% pea 100 miljoni euroni ja EBITDA 22,3% 27 miljoni euroni. 2020. aasta jaanuari-septembri müügitulu oli 874,1 miljonit eurot, mida on 8,9% võrra rohkem kui eelmisel aastal. Põhilise panuse käibekasvule andis jätkuvalt ettevõtte suurim segment, jaotusvõrkud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon