Oktoobrikuu menukaimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Oktoobrikuu menukaimad aktsiad

Raido Tõnisson

06.11.2020 11:18

Shutterstock

Viimasel kuul, kui mitmed ettevõtted avalikustasid oma kolmanda kvartali tulemusi, tegid LHV kliendid enim tehinguid äsja börsile tulnud Ignitis grupe’i aktsiaga, millele järgnesid juba alati populaarsed Apple’i ja Tesla väärtpaberid.

Ignitis grupe

Kuigi Ignitise aktsiaga sai kauplemist alustada alates 7. oktoobrist, kui ettevõte börsile tuli, oli see oktoobrikuu populaarseim aktsia LHV klientide seas. 18 päevaga ulatus Ignitise aktsiaga tehtud tehingute arv Balti börsil 5944-ni ning käive ligi 20 miljoni euroni, millele järgnes Tallink Grupp vastavalt 4561-ga ja 1,3 miljoni euroga. Vaadates aktsia hinnaliikumist kuu jooksul, oli see kogu perioodi vältel vabalanguses, vähenedes 10,8% võrra 22,3 eurolt 19,9 euroni. Ettevõtte turuväärtus langes selle ajaga 1,66 miljardilt 1,48 miljardi euroni, jäädes siiski konkurentsitult suurimaks ettevõtteks Balti börsil.

30. oktoobril avaldas ettevõte ka oma esialgsed 2020. aasta 9 kuu ja III kvartali müüginumbrid. Ettevõtte müügitulu kasvas kvartali jooksul võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 17,1% pea 100 miljoni euroni ja EBITDA 22,3% 27 miljoni euroni. 2020. aasta jaanuari-septembri müügitulu oli 874,1 miljonit eurot, mida on 8,9% võrra rohkem kui eelmisel aastal. Põhilise panuse käibekasvule andis jätkuvalt ettevõtte suurim segment, jaotusvõrgud.


Allikas: Yahoo.Finance

Apple

Ootuspäraselt tehti eelmise kuu jooksul palju tehinguid ka Apple’i aktsiaga. Kui kuu esimene pool oli Apple’ile pigem positiivne, siis alates 12. oktoobrist võttis aktsia hind suuna allapoole. Langus kestis kuni kuu lõpuni ning perioodi lõpetas aktsia 6,8%-lise langusega. Ehkki hinnalangust mõjutasid mõnevõrra ettevõtte kuu lõpus avaldatud kvartalitulemused, järgnes aktsia hind enamasti tehnoloogiaindeksile Nasdaq 100, mis samuti hakkas alates kuu keskpaigas langema.

Apple avaldas enda III kvartali tulemused 30. oktoobril, mille kohaselt küll suudeti ületada kasumiootus, kuid eeldatust väiksem müügitulu Hiinast ja iPhonede vähenenud müük valmistas investoritele pettumuse, kes samal päeval müüsid Apple’i aktsia ligi 5% allapoole. Ettevõtte kasum aktsia kohta oli 0,73 dollarit, võrreldes oodatud 0,70 dollariga. Müügitulu Hiinas langes võrreldes eelmise aasta III kvartaliga 28,6% 7,95 miljardi euroni.


Allikas: Yahoo.Finance

Tesla

Ka elektriautotootja Tesla aktsia järgis oktoobris turu üldist liikumissuunda, lõpetades kuu 13%-ga miinuspoolel, millele sarnaselt Apple’ga andis suurima panuse 30. oktoober 6%-lise langusega. Kuigi osaliselt mõjutas Tesla aktsia odavnemist kindlasti S&P 500 ja Nasdaq 100 vastavalt 2% ja 2,5% langusega samal päeval, oli määravamaks Tesla jaoks negatiivne uudis, et General Motorsi autonoomne „Super Cruise“ tehnoloogia edestas testsõitudel Tesla autopilootsüsteemi, jättes Tesla parimate isejuhtivate sõidukite pingereas GM järel teisele kohale.

Ühtlasi teatas ettevõte kuu teises pooles, et kutsub tagasi pea 50 tuhat Model S ja Model X autot, mis müüdi Hiina klientidele. Tagasikutsumist põhjendab ettevõte tuvastatud puudujääkidega eesmistes ja tagumistes vedrustustes, mis võivad olla veaga.

Oktoobrikuu sisse mahtus ka Tesla III kvartali tulemuste avalikustamine, mis näisid investoritele meeldivat. Võrreldes analüütikute 8,36 miljardi dollarilise ootusega kasvas ettevõtte müügitulu 8,77 miljardi dollarini ja kasum aktsia kohta 0,76 dollarini (oodati 0,57 dollarit). III kvartali jooksul müüs Tesla 139 tuhat autot, mis sai ka uueks rekordiks.


Allikas: Yahoo.Finance

Siauliu Bankas

Leedu pank Siauliu Bankas lõpetas oktoobrikuu samal hinnatasemel nagu kuu alguses, ehkki 9. oktoobril jõudis aktsia hind mõneks päevaks ligi 3% kõrgemale. Kuna tähtsamates teadetest ettevõtte kohta olid oktoobrikuu lõpus ilmunud III kvartali tulemused ja mõningad neutraalse mõjuga struktuurimuudatused, võib aktsia hinna langust alates kuu keskpaigast seostada koroonaviiruse juhtumite arvu tõusuga Eestis.

Siauliu teatatud III kvartali tulemused olid üsna positiivsed, näidates hoiuste mahtude ja kasumlikkuse kiiret kasvu, eriti mis puudutab laenude allahindlusi. Ettevõtte puhaskasum kasvas võrreldes eelmise aasta III kvartaliga 4,6% 13,4 miljoni euroni ja hoiuste maht 14% 2,27 miljoni euroni. Negatiivne oli vaid laenude kasvu aeglustumine, mis tähendab ebakindlust tulevikuks, eriti arvestades Leedu halvenevaid majandustingimusi ja koroonaviiruse põhjustatud tarbijate ja ettevõtete usalduse vähenemist.


Allikas: Yahoo.Finance

Baltic Horizon Fund

Kinnisvarafondi populaarsust oktoobrikuus tõstis kahtlemata fondi teade täiendavate osakute pakkumise kohta. Pakkumise sisu oli 17,2 miljoni uue osaku emiteerimine, millest saadavat tulu plaaniti kasutada olemasolevate kinnisvarainvesteeringute arendamiseks ja samuti uue kinnisvara omandamiseks ning seeläbi fondi portfelli suuremaks hajutamiseks. Pakkumisperiood, mille jooksul oli võimalik pakkumise osakuid märkida, algas 8. oktoobril 2020 ning lõppes 22. oktoobril 2020. Ehkki fond plaanis kaasata 20 miljonit eurot lisakapitali, ei olnud investorite huvi siiski nii suur ja kokku saadi vaid 7,2 miljonit eurot.

Sellegipoolest jätkas fond kvartaalsete väljamaksete tegemist nii praegustele osakuomanikele kui ka pakkumises osalenutele ning oktoobris võeti vastu otsus teha seda summas 0,026 osaku kohta. Osaku 30. oktoobri sulgemishinna 1,1539 eurot juures teeb see aastaseks dividenditootluseks 9%, arvestades, et fond suudab igal kvartalil välja maksta vähemalt 0,026 eurot osaku kohta.


Allikas: Yahoo.Finance

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti oktoobris arvukalt tehinguid ka Microsofti MSFT (kuine muutus: −4,7%), NIO Limited NIO (+40,1%), LHV Groupi LHV1T (+5,2%), Tallinna Kaubamaja TKM1T (+3,5%) ning Zoom Video Communicationsi (–4,6%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: MicrosoftNIO (alates IPO-st, LHV Group (alates IPO-st), Tallinna Kaubamaja ja Zoom Video Communications (alates IPO-st).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon