Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

10.11.2020 12:57

Shutterstock

Ettevõtete tulemuste hooaeg on finišisirgel, kui 6. novembri seisuga oli oma äsja lõppenud kvartali majandustulemused avaldanud 89% S&P 500 indeksisse kuuluvatest ettevõtetest ja sestap saab järgnevat statistikat lugeda  juba lõplike näitajate lähedaseks.

Kui 30. oktoobri seisuga raporteeritud tulemuste põhjal hinnati S&P 500 firmade kolmanda kvartali müügitulu languseks 2,1%, siis viimase nädala jooksul on see veelgi paranenud, vähenedes 6. novembriks –1,7%ni (tulemuste hooaega alustati –3,6% ootusega). Üheteistkümnest sektorist seitse on pidanud leppima müügitulu langusega eesotsas energia- (-34,8%) ja tööstussektoriga (-15,2%), viis sektorit suutsid mullusega võrreldes oma käivet parandada, neist kõige rohkem tervishoiusektor (+10,8%).

Kolmanda kvartali aktsiakasum on kujunenud 86% juhtudest analüütikute prognoosist paremaks, tänu millele oli selle hinnanguline aastapõhine langus 6. novembri seisuga 7,5%. Nädal varem hinnati languse ligi 10% ning tulemuste hooaja alguses oli prognoos seatud –21,2%le, mis ilmestab kui palju tugevam on tegelikult ettevõtete kasumirida osalt tänu kulude kontrollile olnud.

Ettepoole vaadates on Factseti andmetel neljandaks kvartaliks prognoosi väljastanud 60 S&P 500 indeksi ettevõtet, millest 19 on olnud negatiivsed ja 41 positiivsed. See teeb positiivsete osakaaluks 68%, mis on tublisti kõrgem viimase viie aasta keskmisest (32%), kuid selge on ka see, et analüütikute jaoks pole praegusest keskkonnast tingitud kõrge ebamäärasuse tõttu ootuste seadmine lihtne olnud.

Kui neljas kvartal jääb prognooside lähedaseks, siis peaks kogu majandusaasta lõikes S&P 500 ettevõtete müügitulu langema 2,2% võrreldes 2019. aastaga ning aktsiakasum osutuma mullusest ligi 15% madalamaks. Tuleval aastal oodatakse käibe 7,9% kasvu ning aktsiakasumi 22,4% põrget, kuid nagu allolevalt jooniselt näeb, siis võrreldes 2019. aastaga oleks kasum siis vaid 3% kõrgem. Seega kaupleb S&P 500 indeks 2021. aasta kasumiootust silmas pidades ligi 22 kordajal, mida ajaloolises kontekstis ei saa just odavaks lugeda ja senise hoo hoidmiseks oleks vaja konjunktuuri tugevnemist ja ettevõtetelt positiivsete üllatuste jätkumist.

Allikas: Factset.


Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon