Eestis on juba üle 2000 rohelise pensionikoguja - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eestis on juba üle 2000 rohelise pensionikoguja

Joel Kukemelk

16.11.2020 11:37

Tänavu märtsis loodud LHV Pensionifondis Roheline on investorite arv näidanud kiiret kasvu: kui septembris liitus 311 inimest ja ületati 1000 koguja piir, siis oktoobris kasvas aktiivsete investorite arv 713 võrra ning 12. novembriks oli rohefondis pensionikogujate arv jõudnud juba 2213ni. Selle üle on meil väga hea meel – mida rohkem on pensionit roheliselt koguvaid inimesi, seda tugevamad me roheliste investeeringute tegemisel oleme.

Aktsiaturgudel on kevadisest pandeemiakriisist taastumine olnud väga tempokas ja veelgi jõulisemaks on see osutunud erinevates taastuvenergia ja jätkusuutlikkusega seotud valdkondades, mida on motiveerinud agressiivsed süsihappegaasi vähendamise eesmärgid mitmel pool maailmas ning selle taha kogunenud valitsuste pikaajalised rahalised vahendid. Kui Ameerika Ühendriikides kinnitatakse ametlikult Joe Bideni valimisvõit, annab maailma rohepöördele hoogu juurde ka USA oma kahe triljoni dollari suuruse fiskaalpaketiga.

Vaadates nii riikide kui ka ettevõtete eesmärke, mis kohati ulatuvad 2050. aastani, siis on selge, et tegemist on pikaajalise megatrendiga, mida oleme ka LHV rohelises pensionifondis investeeringuid tehes arvestanud.

Fondi oleme praktiliselt iga kuu täiendanud uute põnevate roheteemadega seotud ettevõtetega ning võib öelda, et oktoober oli meie jaoks viimase aja üks aktiivsemaid: lisasime fondi lausa 5 uut investeeringut, tehes muuhulgas esimesed investeeringud Eestisse (metsamaa), Lätti (looduskosmeetika) ja Leetu (taastuvenergia). Norrast lisasime portfelli süsinikuemissioonide vähendamisega tegeleva ettevõtte ning fondidest maailma elektrifitseerimisest kasu saava liitiumi ja patareitehnoloogia börsil kaubeldava fondi.

Oktoobri lõpu seisuga oli LHV roheline fond kokku teinud 31 investeeringut: neist 19 rohelist üksikinvesteeringut, 1 metsafondi investeering ning 6 rohetemaatilist ja 5 ESG suunistega investeeringut läbi börsil kaubeldavate fondide. Suur osa fondi investeeringutest on seotud päikese- ja tuuleenergiaga (Vestas Wind, Orsted, Siemens Gamesa, Ignitis), kuid portfellis on investeeringuid ka teistest rohevaldkondadest: näiteks ümbertöötlemisest (Rockwool, Trex, Tomra), vesinikutehnoloogiast (Plug Power, Ballard Power), biokütustest (Neste), ühistranspordist (Stadler, Talgo), jätkusuutlikust majandamisest (Sweco, Yara), süsiniku emissioonide vähendamise tehnoloogiast (Aker Carbon Capture), taastuvmaterjalidest (UPM, Huhtamäki) kuni päris looduslike materjalideni välja (Corticeira, Madara).

Oktoobri lõpus moodustasid LHV rohelise pensionifondi mahust erinevad jätkusuutlikkust arvestavad börsil kaubeldavad fondid ca 28%, temaatilised rohefondid ca 35%, rohelised üksikaktsiad ca 36% ning raha ca 1%.

Elu meie planeedil

94-aastane loodusteadlane David Attenborough on värskelt avaldanud filmi „Elu meie planeedil“. Tegu on teosega, mis on IMDb ehk rahvusvaheliste filmide andmebaasis saanud 10-palli skaalal vaatajatelt hindeks 9,1 punkti. See on erakordne skoor. Ja on ka erakordne film. Kes pole veel näinud, siis Netflixi vahendusel on see võimalik ja soovitame soojalt. See võtab hästi kokku selle, miks meie planeet on täna sellises olukorras, kui kiiresti need muutused on toimunud ning mida täna saaksime ja peaksime tegema, et vältida edasist elukeskkonna hävimist.

Tänaseks moodustavad maakera imetajate massist 60% loomad, mida inimesed kasvatavad endale söömiseks, 36% inimesed ise ja vaid 4% metsikult looduses leiduvad loomad hiirtest vaaladeni. Kanu on planeedil arvuliselt 3x rohkem kui inimesi ning nad moodustavad 70% kogu meie maakera lindude massist. Inimesed langetavad aastas 15 miljardit puud ja ruumi ökosüsteemi mitmekesisusele jääb üha vähemaks.

On selge, et on päris viimane aeg hakata tulevikku planeerima rohelisemalt.

Tutvu LHV Rohelise pensionifondiga lähemalt siin: https://www.lhv.ee/et/pension/ii/fond/roheline

Joel Kukemelk
Fondijuht

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon