Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused

Raido Tõnisson

17.11.2020 15:30

Shutterstock

Esmaspäeval avaldasid USA investeerimisfirmad ja riskifondid aruanded tehingutest, mida tehti 2020. aasta III kvartalis. Kuigi viimasel kolmel kuul valitses aktsiaturgudel peamiselt optimism ja indeksid tõusid, leidsid lisaks müügitehingutele Appaloosa juht David Tepper ja ilmselt kõigile tuttav Berkshire Hathaway juht Warren Buffett ka mitmeid ostukohti.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 13,0 miljardit dollarit.

Viimase kvartali jooksul kahanes Tepperi portfelli väärtus marginaalse 100 tuhande dollari võrra 5,7 miljardi dollarini, kuigi tehinguid tehti kokku 38 (27 osalist müüki, 6 positsiooni sulgemist, 4 positsiooni täiendamist ning 1 uus positsioon). Suurimad täielikult müüdud positsioonid III kvartalis olid pooljuhtide ettevõtted Broadcom ja Qualcomm ning elektri- ja maagaasitootja Vistra Energy. Võib oletada, et Broadcomi puhul toetas otsust lisaks muule ka ettevõtte juhtkonna tugev aktsiate müük viimases kvartalis. Kuigi energiaettevõte PG&E oli Tepperi portfellis olemas juba varem, osteti ainukese uue positsioonina juurde selle ettevõtte omakapitali osakuid sümboliga PCGU. PCG sümboliga noteeritud ettevõtte lihtaktsiate positsiooni suurendati 803% võrra ning on nüüd 13,4% osakaaluga portfellis suurim investeering. Ostude-müükide tulemusena vähenes positsioonide arv 36-lt 31-ni.

Lisaks eelmisele ostis Tepper 2020. aasta kolmandas kvartalis juurde veel ka oma lemmikaktsiat Micron Technology (positsioon kasvas +31% võrreldes eelmise kvartaliga) ning nafta- ja maagaasiettevõtte Energy Transfer Equity aktsiaid (+25%). Nagu mainitud, moodustas suurema osa kogu III kvartali tehingutest osalised positsioonide müügid. 53% võrra vähendati pangaettevõtte Wells Fargo aktsiaid, 49% võrra kommunikatsiooniettevõtet AT&T ning 47% ulatuses vabaneti tervishoiuettevõtte UnitedHealth Group aktsiatest.

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuhti Warren Buffettit peetakse maailma edukaimaks investoriks, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett, kes ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt, on tänaseks langenud rikkuselt seitsmendaks inimeseks maailmas ning tema väärtus on 86,0 miljardit dollarit (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda).

Viimases kvartalis tegi Buffett kokku 21 tehingut (6 uut ostu, 4 olemasoleva positsiooni täiendamist, 1 positsiooni sulgemine ning 10 osalist müüki). Kõige silmapaistvam oli III kvartalis tugev panustamine tervishoiusektorile, mille osakaal portfellist tõusis märkimisväärselt võrreldes 2020. aasta II kvartaliga. Seda toetasid uued positsioonid Abbvie, Merck&Co, Bristol Myers Squibbi ja Pfizeri näol, millest viimane tuli hiljuti välja ka efektiivse koroonavaktsiiniga. Ehkki Apple’i aktsiaid müüdi 3% ulatuses, moodustab see portfellist endiselt ligi poole, hoides suurima positsiooni tiitlit. Järgnevad Bank of America ja Coca Cola, mille osakaal portfellist on vastavalt 11% ja 9%.

Täielikult müüdi ära vaid üks positsioon, jaekaubandushiid Costco, mis moodustas portfellist üsna väikese osa (0,65%). Tehing läheb ajalukku sellega, et esimest korda ostis Buffett Costcot 2001. aasta I kvartalis alla 40 dollarilise hinnaga aktsia kohta (16.11 sulgemishind: 379,79 dollarit). Ehkki aktsia hinna tõusust saadav tulu oli korralik, jääb Buffettil nüüd saamata ettevõtte erakorraline dividend, mida makstakse detsembris kokku summas 4,4 miljardit dollarit ehk 10 dollarit aktsia kohta. Võrdluseks, tavapärane dividendimakse kvartalis on 0,7 dollarit aktsia kohta. Kui Buffett oleks hoidnud Costco aktsiat, oleks ta ainuüksi detsembrikuus makstavalt dividendilt teeninud 43,3 miljonit dollarit.

Olemasolevaid positsioone täiendati viimases kvartalis tagasihoidlikult. Juurde osteti toidupoodide ketti haldavat Kroger Co’d (+13%), Bank of Americat (+9%) ning General Motorsit (+7%). Aktiivselt jätkati pangaaktsiate positsioonide vähendamist, mida iseloomustavad JPMorgan Chase & CO (-95%), PNC Financial Services Groupi (-64%) ja Wells Fargo (-46%) osalised müügid. Lisaks müüdi 42% ulatuses 2020. aasta teises kvartalis ostetud kulla- ja vasekaevandusettevõtet Barrick Gold Corporations. Ostude ja müükide tulemusena suurenes III kvartalis Buffetti portfellis positsioonide arv 44-lt 49-ni.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon