Analüütikud ei näe 2021. aastal aktsiaturul kuigi palju tõusuruumi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Analüütikud ei näe 2021. aastal aktsiaturul kuigi palju tõusuruumi

Erko Rebane

25.11.2020 08:03

Shutterstock

Üsna oodatult on sügis toonud Euroopas ja Ühendriikides kaasa koroonaviirusesse nakatunute arvu kasvu ning valitsused on sellele reageerinud osaliste piirangutega, mis tõenäoliselt jätavad jälje neljanda ja potentsiaalselt ka esimese kvartali majanduskasvule. Erinevalt kevadest ei ole see pannud investoreid aktsiaturul enam kuigivõrd muretsema, sest toonane kogemus näitas, et taastumine on viiruse taandudes kiire ning nüüd, kui mitmed vaktsiinitootjad on valmis juba doose välja saatma,  nähakse 2021. aastal majanduse üsna jõulist elavnemist.

Teise olulise teemana on möödas ka USA presidendivalimised, mis panid turuosalisi vaagima, kuidas demokraadi või vabariiklase võit võiks finantsturgusid mõjutada. Suurema häältesaagiga väljus valimistest Joe Biden, kes oli eelnevalt lubanud 2 triljoni dollari suurust majanduse stiimulpaketti, kuid arvestades tõenäosust, et vabariiklased säilitavad jaanuaris ikkagi senatis kontrolli, hinnatakse jagunenud kongressi tõttu infrastruktuuri uuendamiseks ja rohepöördeks tõenäolisemana triljoni dollari eraldamist. Täielikult ei ole veel siiski välistatud, et demokraadid suudavad lisaks esindajatekojale saavutada ülekaalu ka senatis.

Tööpuudus jääb mitmel pool maailmas endiselt kõrgemaks võrreldes pandeemia eelse ajaga, kuid olukord on paranenud kevadega võrreldes oluliselt kiiremini kui arvati ja tegelikult on ka ettevõtete pankrottide arv suuremates majandustes tänavu languses võrreldes eelmise aastaga (Ühendriikides tõi kriis üllatuslikult kaasa ka uute ettevõtete hüppelise asutamiste). See on drastiliselt teine pilt võrreldes sellega, mida nägime pärast 2008. aasta kriisi.

Paljuski johtub see valitsuste toetustest ning keskpankade poliitikast, mis on 2021. aasta edasi kestmas. Kuna inflatsioon püsib madalana ning nii Euroopa Keskpank kui ka Föderaalreserv on valmis tolereerima 2%st kõrgemat tarbijahinnaindeksi tõusu, ei oodata nii siin- kui sealpool Atlandit intressimäärade tõusu veel päris mitu aastat. EKP puhul prognoositakse veel detsembriski otsust suurendada varade ostuprogrammi. Morgan Stanley kohaselt ostavad kaheksa suuremat keskpanka 2021. aastal iga kuu kokku keskmiselt 304 miljardi dollari väärtuses väärtpabereid, pakkudes nõnda likviidsust, mida pole väljaspool 2020. aastat varem nähtud.

Kõike eelnevat arvestades ei ole imekspandav, miks paljud analüütikud ja turuosalised on üleilmse majanduse ja aktsiaturgude järgmise aasta väljavaate suhtes väga optimistlikult meelestatud. Börside jaoks pole aga see uudiseks, millest johtuvalt on hinnad viimastel kuudel jätkanud koroonaviiruse statistika halvenemisele vaatamata tõusu.

Euroopa aktsiaturud on näiteks Stoxx 600 indeksi näol rallinud novembris 15%, mis on tõstnud Stoxx 600 indeksi P/E suhte järgmise 12 kuu oodatava kasumi põhjal ligi 18x peale. See ei pruugi tunduda palju, kuid Euroopa aktsiad ongi ajalooliselt kaubelnud näiteks USAga võrreldes madalama kordajaga vahemikus (12-16), millest johtuvalt ei ole ka strateegide järgmise aasta keskmise sihiga võrreldes oodata enam kuigi palju tõusu. Kõrgeima prognoosiga on väljas analüüsimaja nimega Makor, kes ootab Stoxx 600 jõudmist 475 punkti tasemele (+22%), kuid suurematest pankadest on kõige optimistlikum Goldman Sachs 430punktise prognoosiga (+11%).

Stoxx 600 indeks ning analüütikute järgmise aasta hinnasihid. Allikas: Bloomberg

USA aktsiaturg kaupleb 22x järgmise aasta kasumit, mis jääb küll veidi madalamaks selle aasta suvel ka üle 23x küündinud tasemest aga põhimõtteliselt nägime viimati nõnda kõrget kordajat dot.com mulli lõhkemise ajal. Analüütikute baasstsenaariumis võib vaktsiini saabumine ja karjaimmuunsuse tekkimine võtta aega kuni järgmise aasta suve alguseni (võib-olla isegi kauemgi), kuid teine poolaasta peaks see-eest tooma väga tugeva majandusliku taastumise, mis näib aga suuresti olevat juba praegu hindadesse sisse arvestatud. Allolevalt jooniselt näeb, et S&P 500 indeksi ettevõtete aktsiate järgmise aasta hinnasihtidest lähtudes võiks S&P 500 indeks jõuda 3900 punkti juurde, ent 7% tõusupotentsiaali ei saa lugeda just kuigi märkimisväärseks.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon