Kuulus Magellan fond saab ETFi versiooni - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuulus Magellan fond saab ETFi versiooni

Erko Rebane

22.12.2020 08:23

Allikas: AbsolutVision

Sisuliselt 1993. aastast alates, mil loodi maailma kõige populaarsem börsil kaubeldav fond SPDR S&P 500, on raha voolanud aktiivselt juhitud fondidest madalamate tasudega passiivsetesse fondidesse, kasvatades viimaste ärimahu üleilmselt üle 7 triljoni dollari. Klientide tagasivõitmiseks on aktiivselt juhitud fondide haldurid hakanud pakkuma oma toodete ETFi versioon ja seda kavatseb teha ka Fidelity maailmakuulus Magellan fond.

Magellan investeerimisfond on tegutsenud juba alates 1963. aastast, kuid tuntuse tõi Peter Lynch, kelle juhtimisel aastatel 1977-1990 sai sellest maailma parima tootlusega fond. Veel tänase päevani tundub uskumatuna fakt, et 13 aasta pikkuse perioodi jooksul suutis ta näidata keskmiselt 29% tootlust aastas, jäädes S&P 500 indeksile alla vaid kahel aastal. Lynchi sõnul osutusid tema parimateks investeeringuteks ettevõtted, millega tal oli isiklik kokkupuude kliendina. Samuti andis häid vihjeid tema abikaasa, kes ostlemisel täheldas tarbijate trende ning see võimaldas Wall Streeti professionaalidest sammukese võrra eespool käia.

Paar fondijuhti veel pärast Peter Lynchi suutsid hoida Magellani tootlust kõrgemana S&P 500 indeksist, kuid praeguseks pole kunagisest hiilgeajast enam kuigi palju järgi. Internetimulli tipphetkel üle 100 miljardi dollari ulatunud varade maht on kahanenud 20 miljardile ning ka viimase 20 aasta nullilähedane kogutootlus jääb tublisti alla S&P 500 indeksi üle 150% tõusule.

2020. aasta on fondi jaoks aga möödunud üle pika aja taas selgelt paremini kui on läinud turul tervikuna. 21. detsembri seisuga oli Magellani selle aasta tootlus 26%, samal ajal kui S&P 500 indeks on tõusnud koos dividendidega 16,4%. Selle põhjuseks võib olla Sammy Simnegar, kes sai 2019. aastal Magellani fondi kaasjuhiks ja on käesolevast aastast pärast Jeffrey Feingoldi pensionile jäämist otsuseid vastu võtnud üksinda. Juba 1998. aastast Fidelitiga liitunud Simnegar on juhtinud muu hulgas ligi 13 aastat Fidelity International Capital Appreciation fondi (investeerib peamiselt aktsiatesse väljaspool Ühendriike), saavutades viimasel kümnel aastal keskmiselt 9,8% tootlust aastas vs. ilma Ühendriikideta MSCI World Growth indeksi 6,3%.

Allikas: Bloomberg

Erinevalt tavapärastest passiivsetest ETFidest, mille investeeringud on igapäevaselt välja toodud, saab Magellani ETF olema aktiivselt juhitud ja poolläbipaistev. See tähendab, et investeeringud tuuakse välja igakuiselt 30päevase viitega, võimaldades fondijuhtidel langetada otsuseid, ilma et konkurendid sellest kohe teada saaksid ning kopeeriksid.

Septembris avalikustatud prospektis tuuakse välja lisaks soov Magellani kõrval lansseerida veel kolme fondi börsil kaubeldavad versioonid (Fidelity Growth Opportunities ETF, Fidelity Real Estate Investment ETF ja Fidelity Small-Mid Cap Opportunities ETF). Millal täpselt Fidelity neli fondi ETFi vormis kättesaadavaks muutuvad, on veel lahtine, kuid ajaraamist võib anda aimu seik, et kui varahaldur tõi tänavu juunis oma esimese aktiivselt juhitud ETFi turule, siis esialgne luba SECilt saadi eelmise aasta novembris. Samuti pole teada veel uute ETFide tasud, kuid varasemalt on need olnud madalamad võrreldes investeerimisfondiga ja sestap võib eeldada, et Magellani ETFi võiks olla väiksema tasuga kui 0,77% kulukuse määraga aluseks olev investeerimisfond.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon