Taasleiutatud ultraheliseade - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Taasleiutatud ultraheliseade

Erko Rebane

02.12.2020 13:17

Pixabay

Lisaks sellele, et tänavu börsidele tagasi vaadates võib seda nimetada pandeemia-aastaks, ei oleks sugugi vale esile tõsta ka SPAC-e (special purpose acquisition corporation). Ehkki spetsiaalselt börsivälistesse firmadesse investeerimiseks loodud ettevõtted on tegutsenud juba kaheksakümnendatest, paistavad nad rekordiliste ühinemiste ja IPOdega silma eriti tänavu (muu hulgas Draftkings, Nikola, Virgin Galactic, Quantumscape, CheckPoint) ja hoo raugemist veel näha ei ole.

Teiste seas ootab tehingu lõpule jõudmist ja börsile tulekut Butterfly Network, mis saab toimuma läbi tänavu IPO teinud Longview Acquisitioni. Eeldatavalt järgmise aasta esimeses kvartalis, kui kahe firma nõukogu poolt juba heaks kiidetud tehing vormistatakse, vahetatakse Longview Acquisitioni nimi Butterfly Networki vastu ning praegusest LGVW sümbolist saab BFLY.

Butterfly Network loodi üheksa aastat tagasi Jonathan Rothbergi äriinkubaatoris, mis aitab edasi viia meditsiinilistele sensoritele ja tehisintellektile keskenduvaid ettevõtteid. Aega edasi kerides saadi kaks aastat tagasi valmis ja nüüdseks üle 30 tuhande ühiku müüdud seade, millega tahetakse raputada pikalt vanal kontseptsioonil põhinevat 8 miljardi dollari suurust ultraheliseadete turgu. Kui traditsioonilised ultrahelimasinad kasutavad helilainete tekitamiseks ja püüdmiseks eraldi kokku pandud väikseid kristalle või keraamikat, siis Butterfly kombineerib ultraheli elemente arvutikiibile, tänu millele saab kulusid vähendada ja seadet laialdasemalt kasutusele võtta.

Butterfly iQ (tänavu uuendatud versioon kannab nime iQ+) käes hoitav ultraheliseade ühendatakse nutitelefoniga, võimaldades vastavaid meditsiinilisi protseduure läbi viia ka terviseasutustest väljaspool või kasutada näiteks operatsioonisaalis aja kokkuhoidmiseks. Napilt alla 2000 dollari jääv hind on ettevõtte sõnul 80% madalam eelnevalt kõige odavamaks loetud kaasaskantavast ultraheliseadmest.

Riistvara on vaid üks osa sellest, teise poole moodustab pilvepõhine tarkvara Butterfly Cloud Amazoni AWS tehnoloogiaplatvormil, kus tehisintellekt aitab ka vähemkogenenud seadme kasutajal ultrahelipilte tõlgendada ning teiste arstidega konsulteerida.

Butterfly Network prognoosib oma tänavuseks käibeks 44 miljonit dollarit ning tahab seda järgneval neljal aastal kasvatada üle 65% aastas, jõudes 2024. aastaks 334 miljoni dollarini. Arenduses olevad kehal kantavad seadmed moodustaksid 2024. aasta käibest umbes 10%, ülejäänust Butterfly iQ riistvara müük umbes 2/3 ja tarkvarapõhine käive 1/3. Kuna järgnevatel aastatel jätkatakse kasvu investeerimist, prognoositakse 68% brutokasumi marginaali juures positiivset kulumieelset ärikasumit ja rahavoogu alles 2024. aastal.

Kui ühinemine on lõpule viidud, hakkab Longview investoritele kuuluma 20% Butterfly Networkist, 63,5% jääb vanadele aktsionäridele ning ülejäänud hakkab kuuluma teistele uutele investoritele. Ettevõttes jääb kontrollivat osalust omama asutaja Jonathan Rothberg, teisteks tuntud investoriteks on veel näiteks Bill ja Melinda Gatesi fond, investeerimisfirma Baillie Gifford ja Hongkongis tegutsev tööstusettevõte Fosun Industrial.

Lisaks Longview üle 400 miljoni dollari suurusele investeeringule on viimasel võimalik kaasata Butterfly kasvu toetamiseks veel täiendavalt suunatud emissiooniga 175 miljonit dollarit (hinnaga 10 dollarilt aktsia kohta), kus osaleksid teiste seas Eldridge, Fidelity Management, Ridgeback, Tenet Healthcare, UPMC Enterprises ja Wellington Management.  Sellega kasvaks vaba raha maht Butterfly bilansis ligi 600 miljoni dollarini, millega kavatsetakse kasvatada oma tehnoloogia kasutuselevõttu ning kiirendada uute toodete arendust (majapidamises kasutamiseks loodud ja kehal kantavad skaneerimisseadmed).

LGVW aktsia hind

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon