Iga okas loeb - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Iga okas loeb

Joel Kukemelk

03.12.2020 15:07

Siil on pika koonu, väikeste silmade ja kõrvade ning lühikese sabaga umbes 20-30 cm pikk Eestis levinud imetaja. Tal on teravad küünised ja umbes 16 000 nõelteravat okast. Okkad püsivad kaua ning vahetuvad ebaregulaarselt nagu kuuselgi. Siilitaolised loomad on maakeral tänaseks elanud juba ligi 90 miljonit aastat. Nii nagu siilgi, teab ka Eesti kaitsevägi, et absoluutselt iga okas loeb, sest iga järgnev okas muudab end vaenlase vastu kaitsmisel tugevamaks.

Ka rohelises pensionikogumises loeb iga koguja. Novembris lisandus ligi 1400 uut kogujat LHV rohelisse pensionifondi ning sellega tõusis Eesti ainsa rohelise pensionifondi koguklientide arv 3182 inimeseni. Päris siili 16 000 okast veel koos ei ole, aga liigume iga kuuga lähemale.

Novembri väga tugev tulemus

November oli roheline kuu. Joe Bideni võit USA presidendivalimistel aitas rohelistel ettevõtetel kuu jooksul väga tugevalt ülespoole rühkida. Maailma aktsiaturge koondav börsiindeks tõusis USDis kuuga +12,8% ja EURis +9,8%, LHV Pensionifondi Roheline osak kerkis sellest rohkem.

Novembris tegime koos teiste LHV pensionifondidega börsivälise investeeringuna oma esimese võlakirjainvesteeringu, kus Nelja Energia endise meeskonna baasil komplekteeritud Sunly arendab Poolas ja Eestis päikese- ja tuuleparke ja pakub selle eest meile 8%list aastatootlust. Lisaks investeerisime elektrilisi paadimootoreid ja paate arendavasse ettevõttesse. Novembri lõpu seisuga moodustasid LHV rohelise pensionifondi mahust erinevad jätkusuutlikkust arvestavad börsil kaubeldavad fondid ca 24%, valdkondlikud rohefondid ca 35%, rohelised üksikinvesteeringud ca 40% ning raha ca 1%.

Uued rekordid roherahas ja uus LHV III samba rohefond

2020. aasta esimese 9 kuuga on ületatud juba kogu 2019. aasta rahavool kestlikesse ja rohelistesse fondidesse Euroopas. Kui 2018. aastal liikus Euroopa rohefondidesse €47 miljardit ja 2019. aastal €120 miljardit, siis 2020. aasta esimese 9 kuuga on see number juba €133 miljardit. Usutavasti tuleb Bideni novembrikuise võiduga USA presidendivalimistel ka selle aasta neljas kvartal rohelistele fondidele rahavooliselt väga tugev, sest globaalsed rohetrendid on maailma suurima majandusriigi presidendivalimiste näol saanud äsja värske heakskiidu templi.

Kui Eesti ainsa rohelise pensionifondiga alustasime selle aasta märtsis, siis nüüd on valmis saanud ka Eesti esimene III samba roheline pensionifond – LHV Pensionifond Roheline Pluss –, mis alustab täna, 3. detsembril. Investeerimispoliitika, -piirangud ja -põhimõtted on sisult sarnased nagu meie rohelisel II samba fondil. Kõik, kes soovivad oma tuleviku pensionikogumisse II samba kõrval täiendavalt lisaks panustada, saavad seda teha nüüd rohelise III samba fondi kaudu.

III samba fondi on võimalik panustada 15% aastasest maksustatud brutotulust või kuni €6000 aastas (kumb iganes neist väiksem on) ning teha seda tulumaksuvabalt, st riik maksab järgmise aasta kevadel sissemakstud summalt 20% tulumaksu tagasi. Raha saab III sambast välja võtta iga hetk, kuid kui seda teha vähemalt peale 5 aastast kogumist ja pärast 55 eluaasta saabumist (kui III samba konto on avatud hiljemalt selle aasta lõpuks), on võimalik endale väljamakseid teha kas tulumaksusoodustustega või üldse tulumaksuvabalt. Kes täna pole veel III sambas kogumist alustanud, siis nüüd on aeg alustada. III sambaga seotud võimalike küsimuste kohta saad pikemalt lugeda siit.

Siil udus?

1975. aastal valmis 10minutiline Sojuzmultfilmi „Siil udus“, mis tunnistati 28 aastat hiljem 2003. aastal kõigi aegade parimaks multifilmiks. Eks tulevikutrendide mõista püüdmisel on sarnasusi siili kombel laternaga udus ringi kobamisele, eriti kui rääkida uutest tärkavatest rohetehnoloogiatest. Jah, on oht ära eksida. Kuid need, kes läksid uduga välja ja juhtusid õiges suunas liikuma, on udu hajumise ajaks teistest juba palju maad ees.

Nii nagu andis meie eeposes siil Peipsi tagant laudu toonud Kalevipojale lahingus head nõu, et laudadega peab lööma serviti, mitte lapiti, sest siis on lauad tugevamad, proovime ka meie rohefondi välja valida tugevamad ettevõtted ja tugevamad toetavad trendid. Tõenäoliselt mõni laud puruneb ka serviti lüües, kuid see käib asjaga kaasas.

Rohelisi mõtteid ja valgeid jõule!

Joel Kukemelk
Fondijuht

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon