Põhjamaade populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Põhjamaade populaarseimad aktsiad

Raido Tõnisson

04.12.2020 09:15

iStockphoto

Novembrikuu jooksul tegid LHV kliendid Põhjamaade väärtpaberitest enim tehinguid SASi, Swedbanki ja Finnairi aktsiatega, kuid esikohale sattus hoopis Bitcoini hinda järgiv fond. Üheksast populaarseimast aktsiast kolm moodustasid lennundusettevõtted ning kolm olid Põhjamaade suuremad pangad. Enamasti möödus kuu roheliselt, sest kümnest nimest vaid kaks lõpetasid novembrikuu punases.


Allikas: LHV

Bitcoin Tracker EUR XBT Provider

Kõige rohkem tehinguid tehtud krüptoraha hinnaliikumist järgiva fondi puhul fundamentaalsest poolest küll rääkida ei saa, kuid tugeva ostusurve tulemusena jõudis Bitcoini hind novembrikuus oma ajaloolise, 2017. aastal saavutatud tipu lähedale. Võib arvata, et Bitcoini hinda tõstab siiani kestev investorite optimism, mille andis Paypali oktoobrikuus avaldatud uudis Bitcoini kui digitaalse maksevahendi lisamisest oma platvormile.

Bitcoiniga maksmine Paypalis saab võimalikuks järgmise aasta alguses, kuid juba praegu võimaldatakse selle ostmist, müümist ja hoidmist digitaalses rahakotis. Krüptoraha kasutuselevõtt Paypali poolt sai teoks, kui USA-s läbiviidud turu-uuring näitas, et 54% Paypali kasutajatest sooviksid Bitcoiniga arveldamise võimalusi platvormile. Praegu on ettevõttel üle 360 miljoni digitaalse rahakoti ning ligi 28 miljonit kaupmeest, kellele saab hakata maksma kasutades Bitcoini. COINXBE 3. detsembri sulgemishind oli 771,65 eurot ning on alates aasta algusest tõusnud 157,19%.

SAS

Keskmiselt enam kui 100 miljoni suuruse päevase kauplemismahuga Rootsi lennundusettevõte oli novembrikuus ka LHV klientide seas Põhjamaade aktsiatest kõige populaarsem. Kuigi aktsia hind on langenud oma kõige aegade madalaimale tasemele, tegi see ühelt poolt ilmselt koroonavaktsiini uudise mõjul lühiajalise tõusu ülespoole. Viimasel nädalal on aktsia aga suuna võtnud uuesti oma pikaajalise langustrendi poole.

Teiselt poolt andis lootust Moody’s reitinguagentuuri 10. novembril avaldatud teade SASi krediidireitingu tõstmisest seniselt Caa3-lt B3-ni. Kuigi B3 tase tähendab, et ettevõtte tulevikuväljavaated on endiselt vägagi spekulatiivsed, mõjutas reitingu tõstmist Moody’se hinnangul Euroopa reisilennufirmade tõenäoline järkjärguline taastumine tulevastel kuudel. Siiski ei pruugi see kõikide lennufirmade puhul nii olla. SASi puhul on positiivne ettevõtte edukalt läbiviidud ümberkapitaliseerimise programm, mille kohaselt SASi suurimad aktsionärid, Rootsi ja Taani valitsus, toetavad ettevõtet 12 miljardi Rootsi krooni suuruse likviidsuspaketiga ja aitavad oluliselt tugevdada ettevõtte kapitalistruktuuri. Moody’se konservatiivsete prognooside kohaselt jätkub ettevõttel raha 470 päevaks eeldades, et ettevõte rahastab sealjuures ka kõik oma pooleliolevad lennukite ostud.


Allikas: Yahoo.Finance

Swedbank

Pangaaktsiatest oli tavapäraselt populaarseim Swedbank, mille hind kerkis novembrikuus 8,1% võrra. Tõus tehti ära novembrikuu esimese nädalaga, mis oli taastumine oktoobrikuu lõpus avaldatud III kvartali tulemuste järgsest müügisurvest. Ülejäänud kuu liikus aktsia hind külgsuunaliselt.

Sellest hoolimata olid Swedbanki III kvartali tulemused, nii nagu ka teistele pangandusettevõtetele, üsna positiivsed. Netointressitulu küll langes kvartalivõrdluses 2% võrra 6,7 miljardi Rootsi kroonini, kuid netoteenustasutulude 11% suurenemine 3,2 miljardi Rootsi kroonini koos krediidikahjumite vähenemisega aitas kvartali lõpetada 5,3 miljardi krooni suuruse puhaskasumiga, mida on 9% rohkem võrreldes 2020. aasta II kvartaliga. Swedbankil on tugev likviidsuspuhver, kokku summas 563 miljardit krooni, mis praegusel koroonaajastul tuleb ainult kasuks.


Allikas: Yahoo.Finance

Finnair

Finnair on Soome suurim lennufirma, mis koos oma tütarettevõtetega on Soomes domineeriv nii sise- kui ka rahvusvahelistel lennureisidel. Ka Finnairi puhul toimus aktsia hinnas novembrikuu esimesel nädalal hüppeline, üle 65%-line tõus, mida võib seostada nii USA presidendivalimiste tulemuste selgumisega, positiivsete vaktsiiniuudistega, kui ka Finnairi teatest pakkuda reisijatele uut laadi kindlustust, mis peaks julgustama inimesi rohkem lennupileteid ostma. Koroonakindlustus kehtib Soomest väljuvatele lendudele ning juhul, kui inimene peaks sihtriigis koroonaviirusesse nakatuma, kaetakse talle kõik selle raviga ja karantiinis olemisega seotud kulud.


Allikas: Yahoo.Finance

Fortum

Fortum Oyj on Soome elektri- ja soojusetootja, kes pakub oma teenuseid ja tooteid muuhulgas ka Vene, Poola ja India turgudel. Ettevõte opereerib elektrijaamu, sealhulgas koostootmisjaamu ning panustab aktiivselt ka ressursside taaskasutusse.

Fortumi aktsia näitas stabiilset tugevust kogu novembrikuu vältel, lõpetades kuu 16,9% ülevalpool. Tõusutrendile lisas kindlust ka ettevõtte 17. novembril avaldatud III kvartali tulemused, mille kohaselt kogutulud kasvasid eelmise aasta III kvartali 1,1 miljardilt eurolt 14,0 miljardi euroni, kasum aktsia kohta 0,20 eurolt 0,23 euroni ning rahavood äritegevusest 262 miljonilt eurolt 363 miljoni euroni. Müügitulu hüppelise tõusu põhjustas 2020. aasta kevadel omandatud Uniper, mida Fortum kajastab aruandes tütarettevõttena. Uniper keskendub süsinikneutraalsuse saavutamisele aastaks 2035 ning toetab puhta gaasi kasutamist kivisöele. Hoolimata suurest käibest oli III kvartal Uniperile sesoonselt nõrk kvartal, mis põhjustas EBITDA languse 295 miljonilt eurolt 132 miljoni euroni.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon