Kütuse hind hoiab tarbijahinnad languses - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kütuse hind hoiab tarbijahinnad languses

Kristo Aab

07.12.2020 15:18

sippakorn yamkasikorn

Hinnalangus on kevadest alates püsinud üsna stabiilselt 1% ümber. Eranditeks on olnud vaid mai ja oktoober, kus hinnad langesid peamiselt ühekordsete tegurite tõttu keskmisest rohkem. Hinnalangust on vedanud mootorikütuste hindade odavnemine ning nõnda oli see ka novembris.

Nafta hind on maailmaturul püsinud stabiilselt kolmandiku võrra odavam kui möödunud aastal ning Eestis on see avaldunud diislikütuse ja bensiini odavnemises vastavalt ligikaudu 25% ja 10%. Diisli hoogsama odavnemise taga on lisaks nafta hinnale ka valitsuse kehtestatud erakorraline aktsiisilangetus.

Teistest kuluallikatest mõjutasid novembris hinnakasvu enim eluasemele tehtud kulutused, mis odavnesid 3%. Kriisi puhkemise järgselt on üürihinnad langenud 5-10%, kuid viimastel kuudel on langus pigem pidurdunud. Kuna aasta teises pooles aeglustus ka elektri hinnalangus börsil, siis on kokkuvõttes eluasemekulutuste mõju tarbijahinnaindeksile vähenenud.

Hinnatõus on jätkunud toiduainete ja jookide puhul. Toidukaupadest kallinesid enam väikelaste toit ja muud jahusegud ning odavnesid kartul, või ja värske kala. Alkohoolsete jookide hindade võrdlusbaasist taandus suvel välja mullune aktsiisilangetus ning viimastel kuudel on näha, et ka selles kaubagrupis on hinnad veidi ülespoole hakanud kerkima.

Kui vaadata hindade liikumist laiemalt, siis võib viimaste kuude põhjal öelda, et teenuste hinnalangus on mõnevõrra aeglustunud samal ajal kui kaupade puhul on langus süvenenud. Väga suuri järeldusi pole sellest aga mõtet teha, sest mitmete kaubagruppide puhul (näiteks majutus, reisiteenused, lennupiletid) on adekvaatse hinnataseme mõõtmine endiselt raskendatud, sest reaalne tehinguaktiivsus on valdkonnas tugevalt moondatud. Euroopa kontekstis püsib Eesti hinnalangus endiselt tipus – meist enim odavnesid novembris hinnad senise statistika põhjal vaid Kreekas.

Käesoleval aastal jääb hinnalangus kokkuvõttes 0,5% juurde. Järgmisel aastal, kui majandusaktiivsus tasapisi taastub, on taas oodata mõõdukat tarbijahinnaindeksi kasvu.

Kristo Aab
LHV majandusanalüütik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon