SPACid, mis pole veel jõudnud investeerida - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

SPACid, mis pole veel jõudnud investeerida

Erko Rebane

11.12.2020 13:46

Autor: MayoFi

Üha rohkem jõuab Ühendriikides ettevõtteid börsile läbi SPACi (Special Purpose Acquisition Company), mis on vaid selleks eesmärgiks asutatud börsifirma. Viimane kaasab aktsiate avaliku esmaemissiooniga investoritelt raha, et osta tükikest mõnest erafirmast ning anda tehinguga sellele avaliku ettevõtte staatus. Tehingu õnnestumisel hakkab üldjuhul ka SPACi aktsia peegeldama kõrgemat väärtust, millest johtuvalt on järgnevalt välja toodud mõned SPACid, mis alles otsivad investorite rahale kohta.

Osa allpool toodud SPACide aktsiatest kauplevad vaid mõni protsent kõrgemal IPO hinnast ehk rahasummast, mis makstakse investoritele tagasi, kui üldjuhul ettenähtud 18-24-kuulise perioodi jooksul ei suudeta sobivat investeeringut leida. Kuid leidub ka SPACe, mille aktsiad on juba liikunud 20-30% kõrgemale vaatamata sellele, et ühestki investeeringust pole veel teada antud. Seal võib üheks võimalikuks põhjuseks olla turuosaliste suuremad ootused SPACi juhtkonna osas.

GS Acquisition Holdings Corp II (GSAH) on Goldman Sachsile kuuluv ühe või enama ettevõtte omandamiseks või sellega ühinemiseks loodud ettevõte, mida juhib Goldman Sachsi varahalduse üksus. Tänavu suvel kaasatud 700 miljoni dollari eest otsitakse võimalusi erinevatest sektoritest, kuid huvitavaks loetakse eeskätt tööstussektorit, tervishoidu, tehnoloogiat, meediat, telekomi ja alternatiivsetele investeeringutele keskenduvat varahaldust.

Goldman Sachsi eelmine samanimeline SPAC, kuid järjekorranumbriga üks, kaasas börsilt raha 2018. aasta suvel ning viis tänavu veebruaris lõpule ühinemise digitaalsete infrastruktuurilahenduste pakkuja Vertiv Holdingsiga (VRT), mille järel liikus see börsile. Algselt 10 dollarilt on aktsia tõusnud praeguseks u 90%.

GSAH aktsia. Allikas: Bloomberg

Reinvent Technology Partners (RTP) tõstis 200 miljonit dollarit novembris. Nad näevad ennast uut tüüpi venture capitali partnerina, kes aitab tehnoloogiaettevõtetel ületada tootetsükleid ja saavutada börsile suundudes kasvu. Firma eesotsas on Reid Hoffman, kes töötas Paypali asutamise ajal COOna ning pärast seda kaasasutas LinkedIni, mis müüdi 26,2 miljardi dollari eest Microsoftile. Alates 2009. aastast on ta VC ettevõtte Greylock Partnersi partner. RTP teist juhti Mark Pincust tuntakse peamiselt sotsiaalmeedia platvormidele mänge arendava Zynga asutajana.

RTP aktsia. Allikas: Bloomberg

Artius Acquisition (AACQ) kaasas suvel IPO kaudu 630 miljonit dollarit ning sihib tehnoloogiaettevõtteid, kes pakuvad teistele firmadele tarkvaralahendusi või finantsteenuseid. Selle nõukogu juhiks on Charles Drucker, kes oli kiirekasvulise maksevahendaja WorldPay tegevjuht enne kui see 2019. aastal ligi 44 miljardi dollari eest ära müüdi. Muu hulgas paistis Drucker toona silma viie edukalt läbi viidud ülevõtu poolest, mis olid eeskätt fintech firmad. AACQ tegevjuhiks on Sim Hong Boon, kes eelnevalt töötas 20 aastat Credit Suisse’is, juhtides sealhulgas tehnoloogiasektoris ühinemiste ja ülevõtmistega tegelevat üksust.

AACQ aktsia. Allikas: Bloomberg

RMG Acquisition II (RMGBU) kaasas sellel nädalal 300 miljonit dollarit, olles oma eelmise ettevõtte RMG Acquisitioniga teatanud 10. detsembril tehingust, kus börsile tahetakse viia elektrilistele kommertssõidukitele akumooduleid tootev Romeo Power. SPACi nõukogu juhiks on Riverside Management Groupi asutaja James Carpenter, kelle juhtimisel on üle 20 aasta tegutsenud firma vedanud M&A tehinguid, aktsiate ja võla emissioone. Eeskätt keskendub Carpenter võimalustele metallitööstuses, CO2 vähendavatele energialahendustele ja keskkonnateenustele. RMG Acquisition II juhiks on Robert Mancini, kes on varasemalt töötanud Goldman Sachsis ja 2012-2018 alternatiivsete varade juhtimisega tegelevas Carlyle Groupis, kus ta juhtis kahte Põhja-Ameerika energiatööstusesse investeerivat fondi (Carlyle Power Partners). RMG Acquisition II sihib 1-4 miljardi dollari väärtusega ettevõtteid, millel on suur ja kasvav turupotentsiaal, tugev juhtkond ja tugev fookus ESG-l ning jätkusuutlikkusel.

RMGBU aktsia. Allikas: Bloomberg

Pershing Square Tontine Holdingsi (PSTH) senine uudisteta hinnatõus võib tulla sellest, et seda  juhib investeerimisega pea 30 aastat tegelenud Bill Ackman, kes on varasemalt silma paistnud üsna paljude edukate tehingutega (aga leidub ka ebaõnnestumisi). Koroonakriisi üheks räägituimaks looks börsidel oli tema otsus osta 27 miljoni dollari eest ettevõtete pankrotikaitset, mis kujunes tema fondile 2,6 miljardi dollari suuruseks võiduks. Kaasatud 4 miljardi dollariga on PSTH seadnud eesmärgiks leida ühinemisvõimalusi suurte, kõrgekvaliteediliste ja kiire kasvuga erafirmadega.  Ettevõtte osanike seast leiab palju tuntuid nimesid: Guggenheim Partners, Baupost Groupi,  Wells Fargo, T Rowe Price, Citadel Advisors. Ackman jahib PSTHga kümnete miljarditeni küündiva väärtusega ettevõtteid ning on valmis vajadusel täiendavat kapitali tõstma. Tema enda hedge fond, mis on alates asutamisest 2004. aastal pakkunud investoritele keskmiselt 16% tootlust aastas, on lubanud tehingu korral panustada 1-3 miljardi dollariga.

PSTH aktsia. Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon