LHV 2020. aasta ennustusvõistluse tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV 2020. aasta ennustusvõistluse tulemused

Erko Rebane

06.01.2021 11:32

2020. aastasse sisenedes olid paljud turuosalised juba pikalt oodanud katalüsaatorit, mis käivitaks järgmise suurema korrektsiooni või koguni krahhi, ent need olid pigem erandlikud nägemused ning laiem konsensus uskus pullituru jätkumisse. Sestap tuli pandeemia piirangutest tingitud majanduslangus ja börside järsk kukkumine ootamatult, kuid täpselt sama üllatav on olnud ka taastumise kiirus, jätttes 12 kuu näitajatesse kohati marginaalseid jälgi pandeemiast.

Kui vaadata mullu jaanuaris LHV finantsportaali foorumi 53 kasutaja ennustuste põhjal koostatud mediaanootusi, osutus suund õigeks kümnest küsimusest poolte puhul. Korrektselt näiteks hinnati tõenäoliseks Eesti ja USA aktsiaturu edasist tõusu ning kulla kallinemist, ehkki esimese puhul seda ülehinnati ja ülejäänud kaks pakkumist jäid liiga konservatiivseks. Aastases võrdluses rauges kohaliku majanduse hoog ning jätkus hinnatõus Tallinna korteriturul. Pandeemia tõttu ei osatud oodata nafta odavnemist, rääkimata olukorrast, kus korraks tuli barreli müümiseks koguni peale maksta ja samuti pani viirus teise perspektiivi EUR/USD vahetuskursi, Euribori, tööturu ja Bitcoini.

Kümne küsimuse peale kokku eksis kõige vähem finantsportaali kasutaja nimega „rocobaroco“, kes saab auhinnaks finantsalase raamatu. Kõikide osalejate prognooside ja punktidega saab lähemalt tutvuda siin: 2020 prognoosid.xls.

Parimate ennustajate väljaselgitamisel kasutasime punktisüsteemi, kus iga küsimuse puhul suhestasime kasutaja prognoosi ja tegeliku näitaja absoluutset erinevust kõikide osalejate absoluutsete erinevuste keskmisega. Mida lähemal nullile oli suhe, seda täpsem oli järelikult kasutaja pakkumine. Juhul kui eksimus jäi keskmisest suuremaks, oli trahvipunktide maksimaalne arv piiratud kahega. Arvutused sai läbi tehtud ka mediaanidega, ent ka siis osutus võitja samaks.

Lisaks kümnele põhiküsimusele pärisime foorumlaste hinnangut veel mõnel aktuaalsemal teemal, mille eest punkte küll ei jagatud, kuid vastused aitasid siiski maalida portaali külastajate nägemust. Paraku kaks neist puudutasid spordivõistlusi, mis jäid pandeemia tõttu ära (jalgpalli EM ja Tokyo olümpiamängud). Kolmandas küsimuses tahtsime teada, keda ennustati võitjaks USA presidendivalimistel, kus 83% arvas mullu jaanuaris, et Donald Trumpi šansid jätkata on päris head. Vaid 7,7% ootas Joe Bideni võitu.

Tänan kõiki osavõtu eest. Kes soovib kätt proovida käesoleva aasta ennustusvõistluses, siis oma nägemust saab juba esitada foorumis „Head uut aastat - prognoosid 2021. aastaks“. Nagu varasematel kordadelgi, panema ka tänavu täpseimale auhinnaks välja ühe raamatu.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon