Detsembri populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Detsembri populaarseimad aktsiad

Raido Tõnisson

07.01.2021 10:42

iStockphoto

2020. aasta viimasel kuul, kui suuremad börsiindeksid jätkasid oma kiiret tõusu, eelistasid LHV kliendid enim tehinguid teha autondusega seotud ettevõtete aktsiatega, hõlmates elektriautotootjaid Tesla ja NIO ning liitiumakude müüjat QuantumScape. Balti nimekirjast kogusid kuuga kõige rohkem kauplemiskäivet pangaaktsiad LHV Group ja Siauliu Bankas.

Tesla

Elektriautode tootja Tesla (TSLA) oli ka detsembrikuus LHV klientide poolt enimkaubeldud aktsia. Kuigi olulisemad ettevõtet puudutavad uudised avaldati novembri- ja detsembrikuu lõpus, jätkas Tesla aktsia aasta viimasel kuul oma kindlat tõusutrendi, purustades üha kõrgemaid hinnarekordeid.

Suvel mõnevõrra kahtluse alla seatud areng Tesla ühinemisest suurimaid USA ettevõtteid koondava indeksiga S&P 500 sai novembrikuus ootamatult uue pöörde, kui S&P Global avaldas pressiteate Tesla lisamisest suurindeksisse. Lisamise päeval, 21. detsembril langes aktsia hind ligi 7%, mida paljud investorid nägid hea kasumivõtu kohana pärast fondijuhtide kümnete miljonite Tesla aktsiate kohustuslikku ostmist. Pikemat hinnaliikumist vaadates see kukkumine aga graafikul hägustub ja pärast jõule oli Tesla aktsia uuesti oma rekordtasemel.

Rohkem positiivset mõju viimase kuu Tesla aktsia hinnaliikumisele avaldasid tõenäoliselt aga investorite ja mitmete analüütikute kõrged ootused viimase kvartali müüdud autode arvule. Tulemustes pettusid ilmselt vaid vähesed, sest neljandas kvartalis kasvas müüdud autode arv aastaga 61%, jäädes vaid veidi alla 500 tuhandele ühikule, mis oli ühtlasi ka Tesla tegevjuhi Elon Muski eesmärgiks. Tesla aktsia sulgemishind oli 6. jaanuaril 755,98 dollarit.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega
siin.

NIO

Tesla üks peamisi konkurente, hiinlaste NIO (NIO) oli detsembris LHV klientide poolt teine enimkaubeldud aktsia, mille hind liikus kuu jooksul enamasti külgsuunas, ehkki vägagi volatiilselt. Oli mitmeid päevi, mil aktsia tegi üle viieprotsendilisi tõuse või langusi, kuigi konkreetset põhjust nendeks oli raske leida.

Pikema müügilaine kuu esimeses pooles põhjustas tõenäoliselt NIO teade uute aktsiate emiteerimisest, mida väljastati kokku 60 miljonit tükki. Ettevõte põhjendas täiendavate aktsiate emiteerimist suurenenud vajadusega kapitali järele, mis kasutatakse peamiselt uute toodete ja autonoomse juhtimise teadus- ja arendustegevuseks ning müügi- ja teenindusvõrgu laiendamiseks. Pikas plaanis on see uudis siiski positiivne, aidates ettevõttel oma eesmärke saavutada.

Ettevõtte teatel oli investorite huvi uute aktsiate vastu suurem kui pakutav kogus, mis koos paari analüütiku positiivse vaatega NIO aktsiale tähendas veidi positiivsemat detsembrikuu teist poolt.

Kelvin Lau, kes alustas NIO katmisega detsembrikuus, näeb praegu aktsia puhul tõusupotentsiaali 59 dollarini, märkides, et NIO on Hiina elektrisõidukite turul kõige silmapaistvam ettevõte ning näeb, et ettevõte jõuab juba 2023. aastal kasumlikkuseni, müües umbes 140 tuhat sõidukit. Võrdluseks, 2020. aasta number ulatub tõenäoliselt 43 tuhande lähedale.

Positiivseid sõnu NIO kohta jagas ka Deutsche Banki analüütik Edison Yu, kelle arvates ei ole elektriautotootjate turul ühte kindlat võitjat, kuid NIO kuulub kindlasti Hiina elektriautotootjate tippu. NIO aktsia sulgemishind oli 6. jaanuaril 50,50 dollarit.


Allikas: Yahoo. Finance. Tutvu NIO tootlusega alates IPO-st siin.

Amazon

Detsembris lisas Amazoni (AMZN) aktsia oma väärtusele 3,7%, mis on üsna tugev tõus võrreldes S&P 500 2,1% tõusuga. Valdavalt avaldas Amazon positiivseid uudiseid, millest enamik hõlmas uute pakikäitluskeskuste avamist. Need on enamasti klientide rahulolu tõstmiseks ning pakkide mugavamaks ja kiiremaks kättesaamiseks loodud keskused, mida Amazonil on üle maailma sadu, keskmise suurusega 70-75 tuhat ruutmeetrit. Detsembris keskendus Amazon peamiselt USA pakikäitluskeskustele, teatades kokku seitsme keskuse plaanitavast avamisest lähiajal erinevates osariikides.

Lisaks teatas Amazon detsembri alguses 2,25 miljoni dollari suurusest annetusest Nashville’i eluasemefondile, et aidata säilitada koroonakriisi tõttu raskusesse sattunud elanikel oma majaomand. Annetus mitte ainult ei ole kena žest, vaid elanike püsimine Nashville’is on vajalik ka Amazoni edaspidiseks kasvuks osariigis. Nimelt asub seal ettevõttele oluline kontorihoone, mis pakub tööd enam kui 1000 töötajale. Amazoni aktsia sulgemishind oli 6. jaanuaril 3138,38 dollarit.


Allikas: Yahoo. Finance. Tutvu AMZN viimase viie aasta tootlusega
siin.

Apple

Kui praegu veel tunneme Apple’it (AAPL) enamasti kui telefonitootjat, siis detsembrikuu keskel avalikustas ettevõte, et kavatseb alates 2024. aastast ka elektriautosid tootma hakata. Aktsia hind tõusis selle peale päevaga ligi 7%, samal ajal kui Tesla aktsia müüdi sama palju allapoole. Apple’i tegevjuhi sõnul hakkab ettevõte tootma sõiduautosid, millel on peal Apple’i enda arendatud „läbimurdeline“ akutehnoloogia. Lubatakse, et aku saab olema odavam ja võimaldab suuremat sõidudistantsi võrreldes konkurentide omaga.

Lisaks tutvustas Apple detsembris oma uusi juhtmevabasid üle pea käivaid kõrvaklappe AirPods Max ning teatas uue treeningäpi loomisest, mis ühildub Apple’i seadmetega ja kuvab andmeid Apple’i nutikellal. Arvestades mitmel pool koroonaviiruse tõttu kehtestatud piiranguid spordiklubidele ja rühmatreeningutele, võib Apple Fitness+ nimeline äpp paljudele suureks abiks olla. Apple’i aktsia sulgemishind oli 6. jaanuaril 126,6 dollarit.


Allikas: Yahoo. Finance. Tutvu AAPL viimase viie aasta tootlusega
siin.

QuantumScape

Eelmise aasta augustis IPO teinud QuantomScape (QS) on detsembrikuises LHV klientide enimkaubeldud aktsiate tabelis esimest korda. Ettevõte tegeleb elektriautodele mõeldud liitiumakude arendamise ja müügiga teistele ettevõtetele, ehkki ühtegi akut ta veel müünud ei ole ning 2020. aasta III kvartalis ulatus puhaskahjum enam kui 350 miljoni dollarini.

Põhilise osa oma ajaloolisest tõusust tegigi aktsia detsembrikuus, kallinedes 125,4% võrra, kuid peale mida kaotas ettevõte oma turuväärtusest rohkem kui poole.

Viimasel ajal on paljude ettevõtete puhul ilmsiks tulnud, et kogu börsil oldud aja on tegeletud investorite petmisega ning aktsia hind on kõrgele aetud ilma, et ettevõte mingit väärtust looks. Investorõiguste rikkumisega seotud kahtlus tabas hiljuti ka QuantumScape’i, kui mitmed aktsionäride õiguste eest seisvad organisatsioonid alustasid firma puhul uurimist. Kahtluse alla on seatud ettevõtte akude võimekus reaalses elus ja konkurentsivõime teiste akutootjatega. SeekingAlpha artikli kohaselt on ettevõtte arendatavate akude elueaks vaid 120 tuhat kilomeetrit ning nende laadimiskiirus on oluliselt aeglasem võrreldes teiste akudega. Neid märkimisväärseid piiranguid ei ole QuantumScape korrektselt oma investoritele varem teadvustanud. QuantumScape’i aktsia sulgemishind oli 6. jaanuaril 63,03 dollarit.


Allikas: Yahoo. Finance. Tutvu QS tootlusega alates IPO-st siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti detsembris arvukalt tehinguid ka LHV Groupi LHV1T (kuine muutus: +16,4%), Siauliu Bankase SAB1L (−0,9%), Royal Dutch Shelli RDSA (−6,4%) ja Moderna MRNA (−2,4%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: LHV Group, Siauliu Bankas, Royal Dutch Shell, Moderna.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon