Investeeringud, mis kujundasid LHV pensionifondide tootluse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investeeringud, mis kujundasid LHV pensionifondide tootluse

Romet Enok, Birgit Elken

14.01.2021 10:25

LHV Varahalduse vanemanalüütik Birgit Elken

LHV II samba pensionifondid suutsid 2020. aastal teenida osakuomanikele investeeringute tootlusega tasudejärgselt 65 miljonit eurot. LHV kahe suurima ja kõrgeima investeerimisriskiga teise samba pensionifondide L-i ja XL-i puhul tähendas see vastavalt 4,95% ja 7,57% tootlust. Selle taga olid kiired strateegilised otsused aktsiaturgude kevadise languse ajal ning uued börsivälised investeeringud.

Aktsiad

Kui kevadel tabas Covid-19 kriis aktsiaturge ja maailma börsiindeksid langesid kiiresti 30-40%, kasutasid LHV pensionifondid seda ostukohana ning lisasime portfelli mitmeid uusi aktsiaid Skandinaavia, Lääne-Euroopa ja USA börsidelt. Koos aktsiaturgude kiire taastumisega tõid ka kevadel tehtud uued investeeringud pensionikogujatele tugeva tootluse.

Suurim panus tuli kulla- ja vasekaevandusega tegelevatest ettevõtetest, kus suurendasime positsioone kogu aasta vältel. Suurim tõusja oli vasekaevandaja Freeport McMoran, mis tõi fondidele pea 160% tootluse. Vasega seotud investeeringuid vedas kõrgemale kasvav elektrifitseerimise trend ja roheinvesteeringute laine.

Pensionifondide kullaga seotud investeeringud said kasu keskpankade ja valitsuste erakordsetest poliitilistest sammudest, mis on investorite seas tekitanud uuesti huvi väärismetallide varaklassi vastu. Usume, et pikaajaliselt negatiivsed reaalintressid on siin, et jääda ning sellest tulenevalt jätkame sektorisse investeerimist. Näiteks pensionifondi L portfellist moodustasid kullaga seotud positsioonid 2020. aasta lõpus enam kui 8%.

Euroopa börsidelt andsid pensionifondide tootlusele suurima tõuke kevadise börsilanguse ajal soetatud finantssektori ettevõtete aktsiad, mille majandustulemused pidasid pandeemiale hästi vastu. Väga head tulemust näitas olulise suurusega positsioon Swedbanki aktsiates, mis tõi fondidele 44% tulemuse.

Samuti pakkusid head tootlust jätkusuutlikuse trendidele avatud Skandinaavia ettevõtete aktsiad, mille seast tõusid enim taristukonsultatsioonidega tegelev Sweco pea 110% ja pakendikäitlusega tegelev Tomra Systems 81%.

Lisaks väärivad äramainimist tugeva tulemuse teinud meditsiinitehnoloogia ettevõtted, mille seas tegid enam kui 80% tõusu USA hambaravi ettevõte Align Technology, veterinaaridele tehnoloogiat tootev IDEXX Laboratories ja proteeside tootja Stryker. Suuremate tõusjate seas oli lisaks ka Ladina-Ameerika e-kaubanduse hiid MercadoLibre 102% tootlusega.

Negatiivse tulemuse tõid pensionifondidele aga Ida-Euroopa investeeringud, mis ei suutnud koroonaviiruse kriisist piisavalt kiiresti taastuda ning aasta lõpu seisuga jäi tootlus miinuspoolele.

Kinnisvara

LHV pensionifondid tegid jaanuaris taas otseinvesteeringu ärikinnisvarasse ning soetasid Tallinnas Tartu maanteel asuva büroohoone Valge Maja. Hoone ehitati 1952. aastal Marati trikotaaživabrikuna ning kontorihooneks renoveeriti see 2010. aastal.  Renditavat pinda on kokku enam kui 16 000 ruutmeetrit ning hoone suurimateks üürnikeks on mitmed IT-sektori ettevõtted. Hoone on aasta vältel näidanud head üüritootlust ning praegu valmistame ette kompleksi renoveerimist ja laiendamist.

Möödunud aasta lõpus soetasid pensionifondid ka Harjumaal Rae vallas Jüri alevikus paiknevad kolm stock-office’i tüüpi ärihoonet. Hoonete kompleksis on rendipinda enam kui 6000 ruutmeetrit ning suurimaks üürnikuks on õlletootja Tanker. Hoonetel on väga hea asukoht vahetult Tallinn-Tartu maantee ja Jüri ringtee ääres.

Põhja-Tallinnas Manufaktuuri tänaval asuvatel üürimajadel on peagi täitumas teine tegutsemisaasta ning tulemustega võib rahul olla. Kuigi kevadel tõusis vabade korterite arv koroonaviiruse mõjul, siis saavutati enam kui 90% täituvus taas kiiresti ning hoolimata keerulisest aastast, on hooned pensionifondidele ootustele vastavat tootlust teeninud. Uus-Mustamäe kvartalisse planeeritud järgmise 164 korteriga üürimajade ehitus on alanud ning hoonete valmimine on planeeritud 2021. a lõppu ja 2022. a algusesse.

Pensionifondide portfelli kuuluvad kinnisvarafondid tegid samuti mitmeid uusi investeeringuid. Näiteks East Capital soetas Tallinna tuiksoonel paikneva SEB peakontori hoone, EfTEN Capital laiendas haaret Baltimaade logistikasektoris, Lords Baltic Fund soetas suured büroohooned Vilniuses ja Riias ning SG Capital investeeris mahukasse logistikakompleksi Lätis.

Uue investeeringuna lisandus pensionifondide portfelli EfTEN Residential Fund kinnisvarafondi, mis hakkab investeerima üürimajadesse üle Baltikumi. Fondi esimeseks investeeringuks on 112 korteriga hoone Tallinnas Mustamäel Kadaka Metsapargi uusarenduses. Kortermaja valmimine on planeeritud 2021. aasta sügisesse.

Private equity (erakapitalifirmad)

2020. aasta jooksul tegid LHV pensionifondid mitu uut investeeringut tuntud rahvusvahelistesse erakapitalifondidesse, millel on tugev meeskond ja edukas ajalooline tootlus. Uued fondid kasutavad investeerimiseks erinevaid strateegiaid. Näiteks panustasime Ardiani ja Alpinvesti teisese turu fondidesse, mis investeerivad juba tegutsevatesse erakapitalifondidesse. Covid-19 kriis tekitas mitmetel varahalduritel vajaduse oma positsioone müüa ning järelturul tegutsevad Ardian ja Alpinvest said soodsalt siseneda turu parimatesse fondidesse.

Möödunud aastal alustanud uued erakapitalifondid on praegu raha paigutamise faasis ning seega näeme esimesi tulemusi umbes kolme aasta pärast. Kuna tegu on ajalooliselt väga hästi juhitud fondidega, siis ootame pensionikogujatele korralikku tootlust.

Pensionifondide portfelli juba varasemalt kuuluvad Baltikumi erakapitalifondid teevad nii uusi investeeringuid kui ka väljuvad senistest varadest. Juulis jõudis lõpule tehing, millega LHV pensionifond L ja selle portfelli kuuluv Livonia Partners erakapitalifond väljusid investeeringust maailma juhtivas termopuidu valmistajas Thermory. Ettevõtte ostis UG Investeeringud, mille omanik Kristjan Rahu on tuntust kogunud soojusenergia pakkuja Utilitase müügiga Austraalia erakapitalifondile. UG Investeeringute puhul on tegemist pikaajalise omanikuga, kellele on olulised strateegilised investeeringud ja ettevõtte orgaaniline kasv.

Võlakirjad

Möödunud aasta esimesel poolel saabunud koroonakevad ehmatas võlakirjaturge üle maailma. Nii Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides ulatus nõrgemate ettevõtete võlakirjaturgude hinnalangus 20% ligidale. Keskpankade reageering sellele oli sama järsk ja tugev kui turu paanika veebruaris. Et sügisel lisandus lootus vaktsiinitootmise edule, olid aasta lõpuks peaaegu kõik turusegmendid selgelt positiivse tootlusega.

Rahvusvahelistel võlakirjaturgudel vähendasime riske samm-sammult kogu aasta jooksul. Kui maailma finantsturgudel algas veebruaris järsk langus, kasutasime ära asjaolu, et olime olulise osa fondi varadest hoidnud lühiajalistes ja kõrge reitinguga Euroopa võlakirjades. Müüsime neid suures mahus ja soetasime positsioone hoopis languse läbi teinud aktsiaturult.

Võlakirjainvesteeringutes oleme börsidel muutunud väga valivaks, kuid üksikuid võimalusi siiski leidub. Kevadel tegime uue suure investeeringu, kui Leedu riiklik energiaettevõte Ignitis kaasas raha investeeringuteks. Teise suure investeeringuna soetasime Eesti riigi võlakirju, kui valitsus otsustas täiendada riigireserve. Müüsime riigivõlakirjad aga juba mõni nädal pärast emissiooni paariprotsendise kasumiga, sest nende edasine oodatav tootlus oli peaaegu olematu.

Oma fookuse oleme suunanud rohkem börsiväliste võimaluste otsimisele, mis pakuvad atraktiivsemat tootlust. Näiteks jõudsime kokkuleppele Tallinna külje alla Peetri külla ehitatud uue Peetri Keskuse rahastamises. Ettevõte kaasas pensionifondidelt raha kahe võlakirjaga, mis annavad fondile jooksvat tootlust 7% aastas.

Samuti allkirjastasime lepingud taastuvenergiettevõtte Sunly laienemisplaanide rahastamiseks. Ettevõte plaanib kasutada pensionifondide kapitali oma mahukate investeeringute tegemiseks ja investeeringu intressitase on 8% aastas.

Vastukaaluks maksti fondile enne tähtaega tagasi kuulutusteportaali auto24 ostuks võetud laen. Eesti erakapitaliettevõtte BaltCap edukas investeering tõi fondile kolme aasta jooksul intresside ja preemiamaksetena veidi üle 20% tootlust.

Kuigi Euroopa võlakirjaturu käekäigu võib möödunud aasta kokkuvõttes lugeda heaks, andis suurima tootlusega segment sealt veidi üle 4% tootlust. Nagu eespool näidatud, suudame panna pensionifondide kapitali selgesti tootlikumalt tööle kohalike ettevõtete rahastamise teel. Sellele suunale keskendume ka tänavu.

Romet Enok, fondijuht
Birgit Elken, vanemanalüütik

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Fondide viimase kahe, kolme ja viie kalendriaasta keskmised geomeetrilised tootlused aasta baasil on LHV Pensionifondi XL puhul vastavalt 6,68%, 4,36% ja 4,16% ning LHV Pensionifondi L puhul vastavalt 5,37%, 3,60% ja 3,44%.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon