Alternatiiv USA päikeseenergia indeksfondidele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Alternatiiv USA päikeseenergia indeksfondidele

Raido Tõnisson

18.01.2021 10:01

iStockphoto

Roheline keskkond, eriti päikeseenergia on viimastel aastatel üheks kuumimaks valdkonnaks, mida mõned nimetavad isegi buumiks. Olgugi et aktsiad on lühikese ajaga läbi teinud suure tõusu ja on oma kõigi aegade tipus, on ka päikeseenergia väljavaated pikemas perspektiivis head ning parem nimetus sellele oleks revolutsioon. Kui fossiilkütuste varud võivad ühel hetkel otsa lõppeda, siis päikesest on energiat võimalik lõpmatuseni saada, kui on olemas vastavad tehnoloogiad.

Allied Marketi prognooside kohaselt kasvab ülemaailmne päikeseenergia turg 2026. aastaks 223,3 miljardi dollarini, aastase kasvu liitmääraga 20,5%. Samas on rahvusvahelise kliimaneutraalsust propageeriva organisatsiooni Solar Power Europe pikemaajalisem eesmärk, et kümne aasta pärast ületab päikesest saadav energiahulk ükskõik millise teise allika energiakoguse. Arvestades, et nafta katab jätkuvalt kõige suurema osa kogu maailma energiatootmisest ja päikeseenergia vaid 1,1%, on prognoos üsna optimistlik, kuid fossiilkütuste osatähtsuse järk-järguline vähenemine pakub päikeseenergia osakaalu kasvule justkui võimendust eesmärgi täitmisele. Rohkem kasutatakse päikesest saadud energiat elektritootmises, kus päikese osakaal ulatub veidi üle 3%.

Globaalne energia tootmine allika järgi

Allikas: IEA

Ka üha rohkem majapidamisi on jõudnud arusaamale, et taastuvenergia eelistamine on keskkonna saastamise ja oma ökoloogilise jalajälje vähendamise seisukohalt olulise tähtsusega, kasutades ära valitsuste toetusi ja soodustusi päikesepaneelide paigaldamiseks ehitiste katustele. Päikesepaneelide hind ja nende paigaldamine iga aastaga üha väheneb ning tänu sellele lüheneb tasuvusaeg.

Kuigi päikeseenergia valdkond oli juba enne Joe Bideni presidendiks valimist kasvule määratud, aitab kogu sektori kiiremale arengule kindlasti kaasa ka uue presidendi kliimastrateegia, mille eesmärgiks on saavutada 2050. aastaks keskkond, kus 100% energiast tuleb taastuvenergiaallikatest. Kuid aktsiaturu puhul tasub arvestada, et nii nagu enne presidendivalimisi oli Bideni võiduvõimalus juba paljudesse taastuvenergiaaktsiatesse sisse arvestatud, kajastavad ka praegused päikeseenergiaaktsiate hinnad  vähemalt osaliselt mitukümmend aastat ettevaatavaid eesmärke.

LHV Pensionifond Roheline ja Euroopa indeksfondid

Päikeseenergia ETF-idest rääkides tuleb paljudele esimese mõttena ilmselt meelde USA päikeseenergia indeksfond Invesco Solar ETF (TAN), mis sisaldab endas vaid päikeseenergiaga tegelevaid ettevõtteid. Kuigi väikeinvestor ei saa konkreetset fondi otse börsilt osta, on selle käekäigust võimalik osa saada LHV Rohelise pensionifondi kaudu.

11,1% Rohelisest pensionifondist moodustabki USA päikeseenergia ETF Invesco Solar, millele lisandub veel kuus USA ETF-i, sisaldades endas muude taastuvenergia liikidega tegelevaid või ESG poliitikat jälgivaid ettevõtteid.

Invesco Solar ETF-ile kõige lähedasem kättesaadav fond Euroopas on iShares Global Clean Energy ETF (IQQH), mis investeerib ülemaailmselt taastuvenergiaettevõtetesse, nende seas päikeseenergiafirmad. Fondi kümnest suurimast positsioonist kolm tegelevad päikeseenergia tehnoloogiate arendamise ning turustamisega (Enphase Energy (ENPH), First Solar (FSLR) ning Xinyi Solar (0968). Fond on olemas ka meie Kasvukonto valikus ning selle aastane kulukuse määr on 0,65%. IQQH puhul hõlmavad päikeseenergiaaktsiad kogu fondi positsioonidest peaaegu sama suure osa kui Rohelise pensionifondi puhul Invesco Solar ETF.

Kui päikeseenergiaaktsiatesse investeerimisel võib üheks teesiks olla ka momentumi püüdmine, on pikaajaline investeerimine tuleviku energiaallikasse kindlasti parema lõpptulemusega. Hajutamine eri sektorite vahel on oluline, kuid maksimaalselt päikeseenergia võidukäigust osa saamiseks võib lisaks rohelisele pensionifondile veel päikeseenergia üksikaktsiaid portfelli eraldi juurde lisada. Sellisel juhul tuleks hoiduda kõrge võlakoormusega ettevõtetest ja jälgida ettevõtte võtmenäitajaid, nagu müügitulu, kasum/kahjum ja rahavood.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon