Milliseid IPO-sid 2021. aastal oodata? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Milliseid IPO-sid 2021. aastal oodata?

Raido Tõnisson

21.01.2021 08:43

iStockphoto

Hoolimata sellest, et eelmisel aastal tühistati või lükati koroonapandeemia tõttu edasi mitme ettevõtte IPO-d, läks 2020 ajalukku aastana, mil börsile tuli rohkem ettevõtteid kui kunagi varem. Keskmisest rohkem IPO-sid või isegi uut rekordarvu on oodata ka käesoleval aastal, sest ainuüksi jaanuaris peaks börsile tulema 65 uut ettevõtet, võrreldes eelmise aasta jaanuarikuu 12-ga.

Kuigi 2021. aastal on oodata huvitavaid IPO-sid mitmest eri valdkonnast, tulevad suuremad nimed jätkuvalt tehnoloogiasektorist, nende seas üks eelmisel aastal börsiplaanidega nurjunud fintech. Üha rohkem, pea pooled ettevõtted tuleb viimasel ajal börsile läbi SPAC-i, tänu millele saavad IPO-del osaleda ka väiksemad jaeinvestorid.

Seda, et IPO-d on investoritele atraktiivsemaks muutunud, näitab ka äsja börsile tulnud ettevõtteid koondav indeksfond Renaissance IPO ETF. Kui 2013. aastast kuni 2020. aastani on fondi hinnagraafik liikunud enamasti külgsuunaliselt ja jäädes alla turu keskmisele tootlusele, siis alates eelmise aasta märtsist, kui koroonaviirus hakkas laialdasemalt levima, on fondiosaku hind tõusnud koguni 184%. Kuigi fond on kättesaadav vaid USA investoritele, on see hea indikaator jälgimaks investorite nõudlust värskete börsiettevõtete järele. Miinuseks on vaid see, et ettevõtteid hoitakse fondis suhteliselt kaua ehk veel 2 aastat pärast esimest kauplemispäeva.

Allikas: Yahoo.Finance

Graafiku põhjal võivad nii mõnedki väita, et oleme praegu suures IPO mullis, arvestades veel ka asjaolu, et Florida ülikooli teadurite andmetel on USA värskelt börsile tulnud ettevõtete mediaan P/S suhtarv (aktsia hinna ja müügitulu suhe) alates 2000. aasta tehnoloogiakriisist praegu kõigi aegade kõrgeim ehk 38,5x. Siiski tasub arvestada ka seda, et ajalooliselt madalad intressimäärad suurendavad investorite nõudlust riskantsemate varaklasside järele. Kas fond suudab oma lendu jätkata ka sel aastal, selgub lõplikult alles 11 kuu pärast, kuid tõusutrendi jätkumisele võiksid oma osa anda allolevad ettevõtted.

Robinhood

USA suurimat investeerimisäppi opereeriv Robinhood on loodud 2013. aastal ning plaanib börsile tulla tõenäoliselt selle aasta I kvartali lõpus. Kuigi aktsiatega näiliselt tasuta kauplemist võimaldavad juba mitmed tuntud USA maaklerfirmad, jätkub uute klientide pealevool Robinhoodi kiires tempos sellegipoolest. Peamiseks põhjuseks on selle kasutuslihtsus ning ohtlikult madalad intressimäärad võimenduslaenudele, meelitades ligi eelkõige algajamaid investoreid ja kauplejaid. Ettevõttel oli 2019. aasta lõpus 10 miljonit kasutajat, mis ainuüksi 2020. aasta I kvartalis suurenes veel 3 miljoni võrra. Varasemalt on Robinhoodi tegemisi rahastatud peaaegu igal aastal alates selle asutamisest, mis on ettevõtte väärtuse toonud praeguseks pea 12 miljardi dollarini.

Affirm

2020. aastal börsidebüüdi tegema pidanud Affirm on soodsaid osta kohe ja maksa hiljem teenuseid pakkuv finantstehnoloogiaettevõte. Kuigi USA-s on selles valdkonnas konkurents suur, erineb Affirm teistest omasugustest selle poolest, et iga kliendi puhul arvutatakse välja tema isiklik krediidiskoor, mille alusel määratakse kliendi maksimaalne laenusumma ja intressimäär, mis tihtipeale võib olla isegi 0%. Ligi kolmandik ettevõtte tuludest tuleb Pelotoni treeningseadmete finantseerimisest, mille kõrge hind ei eeldagi seadme kohe välja ostmist. 2020. aasta keskel lõppenud majandusaastal suurenesid ettevõtte tulud pea 100% võrreldes 2019. aastaga, kuid suures osas vaid ühest ettevõttest sõltumine tähendab Affirmi müügitulu jätkuvale kasvule mõningast täiendavat riski. Ära tasuks märkida veel seda, et Affirmi looja on ühtlasi ka üks Paypali kaasasutajatest.

Coursera ja Udemy

Ilmselt ka mitmele enesetäiendamisvõimalusi otsinud eestlastele tuttav paindlike veebikursuste pakkuja Coursera loodi 2012. aastal Stanfordi ülikooli arvutiteaduse professorite poolt ning teeb nüüd tõsiseid plaane tulla 2021. aastal avalikuks ettevõtteks. Kui paljusid kursusi on Coursera platvormil võimalik tasuta läbida, siis programmide eest, mille lõpetades on võimalik saada ülikoolidiplom, tuleb välja käia mitmeid kümneid tuhandeid dollareid. Kui Coursera tegevjuhi öeldud sõnad, et tulevikus automatiseeritakse 50% praegustest töökohtadest, osutuvad reaalsuseks,  on ümberõppevõimalusi otsivate inimeste arvus oodata märkimisväärset tõusu.

Lõplikku otsust IPO osas ei ole veel siiski tehtud ning Coursera võib jääda ka eraettevõtteks. 2021. aastal börsile tulemise vastu on huvi näidanud veel teinegi samas valdkonnas tegutsev ettevõte, Udemy.

Gitlab

Kui kaugtöö võimalused avastasid enamik ettevõtteid alles eelmise aasta kevadel, siis 2012. aastal loodud Gitlabil ei ole füüsilisi kontoreid oma tegevusajaloo jooksul kunagi olnudki ning selle ligi 1300 töötajale 65 riigist on Zoom ja Slack juba selle asutamisest saati peamiseks kommunikatsioonivahendiks. Ettevõte aitab programmeerijatel hallata ja jagada nende koode, mis on tarkvaraarenduse elutsükli toimimise seisukohalt olulise tähtsusega. 2019. aastal ulatus Gitlabi müügitulu 120 miljoni dollarini, kasvades 122% võrreldes 2018. aastaga.

Kuigi 2021. aastal tõotab IPO-de turul tulla järjekordne rekordaasta, on enamik ettevõtteid välja öelnud, et nende börsile tulemise tõenäosus sõltub eelkõige arengutest majandusest ja koroonaviiruse olukorrast, mitte ettevõtete enda tegemistest. Lisaks kaupleb praegu börsil sadu SPAC-e, mis otsivad ühinemisvõimalusi eraettevõtetega.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon