Mis võib põhjustada aktsiaturu languse? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis võib põhjustada aktsiaturu languse?

Raido Tõnisson

02.02.2021 10:35

Shutterstock

Eelmise aasta märtsist börsidel uue alguse saanud eufooria on kaasa toonud rekordkõrged aktsiahinnad. Vähe räägitakse kriisist ning tuleviku suhtes on optimistlikud isegi suuremad pangad nagu Bank of America, JPMorgan ja Wells Fargo. Kuigi tänu ajalooliselt madalatele intressimääradele võib tõus veel pikka aega kesta, ei ole 2020. aastast meelde jäänud järsud langused ja taastumised üldsegi mitte välistatud.

Fiskaalabi pakett jääb heaks kiitmata

Praegusel ajal jälgivad investorid hoolega, kas ja millal kiidetakse Ühendriikides majanduse elavdamiseks heaks järgmine stiimulpakett. Laual on presidendi Joe Bideni 1,9 triljoni dollari suurune pakett, mis näeks muu hulgas ette inimestele 1400 dollarilise toetuse jagamist. Paketi üheks osaks on ka miinimumpalga tõstmine, mille koosmõjul oleks USA 2021. aasta sisemajanduse kogutoodangule Oxford Economics peaökonomisti Gregory Daco andmetel 1,5%-line positiivne mõju. Fiskaalabi paketi heakskiitmiseks on oluline et see läbiks edukalt USA Kongressis mõlemad kojad.

Ajalooliselt kõrged valuatsioonid

Kui P/E väärtuse arvutamisel võetakse tavaliselt aluseks viimase 12 kuu kasum, siis Shilleri P/E puhul kasutatakse S&P 500 ettevõtete viimase kümne aasta kasumit, mis on korrigeeritud inflatsiooniga. Seetõttu nimetatakse seda ka tsükliliselt kohandatud suhtarvuks. Praegu on Shilleri P/E suhtarv 34,49x, mis on üle kahe korra kõrgem kui ajalooline mediaan 15,81x ja keskmine 16,78x. Tavatult kõrge P/E suhtarv näitab madalat tulevast aktsia tootlikkust, sest suhtarvu liikumine oma ajaloolise keskmise poole on pigem mõjutatud aktsia hinna langusest kui kasumi kasvust. Allolevalt graafikult on näha, et igal aastal, nii 1900, 1927, 1937, 1968 ja 2000, kui Shilleri P/E on järsult tõusnud üle oma keskmise väärtuse, on sellele järgnenud ka järsk langus.


Allikas: Morningstar

P/E nimetajat mõjutavad jätkuvalt vähenevad ettevõtete aktsiate tagasiostuprogrammid. Turuanalüüsimisega tegeleva Yardeni Research andmetel langes S&P 500 ettevõtete aktsiate aastane tagasiostmise kogumaht 2020. aasta III kvartalis ligi 400 miljardi dollarini, mis on madalaim alates 2012. aasta I kvartalist. Aktsiate tagasiostud aitavad kunstlikult tõsta kasumit aktsia kohta, mis alandab P/E suhtarvu ja muudab ettevõtte investorile justkui atraktiivsemaks.


Allikas: Yardeni Research

Tagasilöögid koroonaviiruse eest vaktsineerimisel

Kuigi Pfizeri/BioNTechi ja Moderna vaktsiinide efektiivsusmäärad on osutunud väga heaks ehk vastavalt 95% ja 94,1%, on investorite tähelepanu nüüd koondunud peamiselt Johnson & Johnson vaktsiinile, mille puhul piisab erinevalt teistest vaid ühest vaktsiinidoosist. Kui Johnson & Johnsoni efektiivsusmäär osutub oodatavalt madalamaks, võib investorite seas tekkida ebakindlus 2021. aastal koroonaviiruse üle kontrolli saavutamise osas.

Koroonaviirusest tulenevad uued piirangud

Eeldusel, et arendatud vaktsiinid toimivad ka võimalike uute koroonaviiruse tüvede vastu piisavalt efektiivselt ja arvestades uute haigusjuhtumite arvu langust USA-s, on selle stsenaariumi realiseerumise tõenäosus võrreldes teistega väiksem. Kuid enne, kui enamik inimesi saadakse vaktsineeritud ja selle efektiivsusnäit on end tõestanud, võib võimalik uus koroonalaine turgudele tuua 2020. aasta kevadele sarnase paanikamüügi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon