Eesti tööstussektor on pandeemiale hästi vastu pidanud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eesti tööstussektor on pandeemiale hästi vastu pidanud

Kristo Aab

03.02.2021 08:27

Autor: Sean Pierce

Värskete statistikaameti andmete järgi kahanes tööstustoodangu maht 2020. aastal 5%. Toodang vähenes tööstuse kõigis kolmes sektoris: töötlevas tööstuses 4%, mäetööstuses 13% ja energiatootmises 19%. Toodangu vähenemist mõjutasid nii koroonaviiruse levik kui ka muud välised tegurid.

Töötlev tööstus on Eesti majanduse üks tähtsamaid tegevusalasid. Seal luuakse ligikaudu 15% kogu majanduse lisandväärtusest ning Eestis toodetud kaupade väljaveo kaudu teenitakse ligikaudu pool riigi ekspordituludest. Seetõttu oli kevadel hirm suur kui arvati, et koroonaviiruse levik võib tõsiselt halvata üleilmsete tarneahelate toimimise ning tekitada sisendmaterjali puuduse valdkonnas, mida on harjumuspäraselt mõjutanud pigem tarbijate nõudlus. Tegelikult tekkisid kaupade liigutamisel tõrked riigipiiridel vaid lühiajaliselt. Aasta kokkuvõttes mõjutas tootmismahu langust enim kindlustunde kahanemisest tingitud nõudluse vähenemine investeerimiskaupade osas. Nii ehitusmaterjalide,  metalltoodete kui masinate ja seadmete tootmine vähenes tuntavalt. Hullema hoidis ära puidusektori üllatavalt tugev vastupanu kogu aasta vältel. Võrdlemisi hästi läks ka elektroonika- ja keemiatööstusel.

Energia- ja mäetööstuse mahtude vähenemise taga olid lisaks tervisekriisile ka püsivalt odav nafta hind maailmaturul ning keskmisest soojem ilm aasta vältel. Lisaks valitsesid head tingimused tuuleenergia tootmiseks, mis hoidis elektri hinna börsil madalana. Energia- ja mäetööstuse osakaal kohalikus tööstuses on aastatega vähenenud ning arvestades ees seisvat rohepööret väheneb tulevikus veelgi.

Kuigi viiruse levik ja vaktsiinide kasutuselevõtt pole veel sugugi kontrolli all, on tööstusettevõtjad ettevaates pigem optimistlikud ning oodatakse nii tootmismahtude kui hõive suurenemist sektoris. Jaanuaris antud hinnangute põhjal on hüppeliselt suurenenud nende ettevõtjate arv, kes näevad peamise tootmist takistava tegurina juba tööjõu puudust, mitte enam vähest nõudlust. Tootmisseadmete rakendatus on kerkinud tagasi viimaste aastate keskmise taseme lähedale, mis viitab omakorda eesseisvatele investeeringutele tootmise laiendamiseks. Tegemist on küll esimeste positiivsete hinnangutega, millele on eelnenud pooleteise aasta pikkune pessimismilaine, kuid loodetavasti saavad hinnangud lähikuudel ka reaalsuseks ja süstivad ettevõtjatesse edasist optimismi.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon