Jaanuari populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jaanuari populaarseimad aktsiad

Raido Tõnisson

04.02.2021 09:10

iStockphoto

2021. aasta esimesel kuul, kui suuremad börsiindeksid liikusid peamiselt rohelises, eelistasid LHV kliendid enim tehinguid teha jätkuvalt autondusega seotud ettevõtete aktsiatega, hõlmates elektriautotootjaid Tesla ja NIO. Esikohale sattus jaanuarikuus tugeva tõusu teinud LHV Group, kuid populaarsed olid ka teised Balti ettevõtted. Lisaks Bitcoini fondile sattus tabelisse teinegi spekulatiivne aktsia, GameStop, mille ümber toimuv pakkus erinevatele investeerimiskanalitele kõneainet kogu jaanuarikuu viimaste nädalate vältel.

LHV Group (LHV1T)

Jaanuaris tehtud 15% tõus oli LHV aktsiale tugevaim kuu pärast 2020. aasta aprillikuud, olles sellega Balti põhinimekirja väärtpaberitest jaanuaris kõige parema tootlusega aktsia. Tehinguaktiivsuselt ületas LHV nii käibe kui ka tehingute arvu poolest nii Ignitis grupet kui ka Siauliu bankast, keda oleme varem harjunud nägema suurima tehinguaktsiivsusega Balti aktsiatena.

Aktsia kallinemisel oli tõenäoliselt jätkuvalt oma osa detsembrikuu keskel avalikustatud eelneva kuu tulemustel, mis näitasid tugevat arengut ettevõtte kõikides ärisuundades. Lisaks toetas tõusu 2020. aasta lõpus avaldatud Finantsinspektsiooni teade LHV-le kindlustusandja tegevusloa andmise kohta ning ilmselt on investoritel värskelt meeles ka oktoobrikuus ilmunud teade kavatsusest luua filiaal Ühendkuningriikides.

Tehinguaktiivsust ja aktsia hinna tõusu on üleval hoidnud peamiselt väikeinvestorid, kelle keskmised tehingusuurused jäävad alla 1000 euro.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu LHV1T viimase viie aasta tootlusega
siin.

Tesla (TSLA)

Jätkuvalt populaarne oli ka elektriautode tootja Tesla aktsia, mille 8,7% hinnamuutust jaanuaris võib selle ajaloolist tootlust arvestades pidada pigem keskpäraseks. Põhilise osa tõusust tegi Tesla aktsia jaanuarikuu esimesel nädalal, peale mida liikus aktsia põhiliselt külgsuunas, mis kuu viimastel päevadel kujunes languseks.

Kuigi aktsia hinnale sellel erilist mõju ei olnud, avaldas Tesla jaanuarikuu keskel Model Y mudeli turvalisust puudutavad USA riikliku maanteede liiklusohutuse ameti (NHTSA) poolt läbiviidud testitulemused, mis näitasid kõrgeimat turvalisuse taset kõikides testitud kategooriates. Pikas plaanis on tulemustel aga kindlasti toetav mõju Model Y müügile.

Kuu viimaste päevade languse põhjustasid tõenäoliselt Tesla 2020. aasta IV kvartali tulemused, mis tulude poolest küll ületasid analüütikute ootusi, kuid sellest olulisem näitaja, kasum aktsia kohta, prognoositud numbrini sel korral ei ulatunud. Kui analüütikud ootasid keskmiselt 1,03 dollari suurust kasumit aktsia kohta, siis reaalselt teeniti 22% vähem ehk 0,80 dollarit. Oodatust mõnevõrra madalamaks kujunes ka uute autode tootmise kasvumäär võrreldes 2020. aasta III kvartaliga (23,9% reaalsus vs. 27,2% oodatud).


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega
siin.

NIO (NIO)

Hiina elektriautotootja NIO aktsia ei jäänud LHV klientide seas tehingute mahu poolest palju alla oma konkurendile ja püsis Teslal tihedalt kannul. Jaanuarikuu alguses tõusis NIO aktsia järsult ligi 25% ülespoole, kuid ülejäänud kuul kaotasid positiivsed uudised oma mõju ja mitmed investorid otsustasid kõrgele tõusnud aktsiast kasumit võtta, mistõttu kuu kokkuvõttes jäi NIO tootluseks 6,6%.

Põhiosa tõusule andis jaanuarikuu alguses toimunud Nio üritus, kus tutvustati ettevõtte uut lipulaeva ET7, mille müümist plaanitakse alustada järgmisel aastal. Võrreldes Model S 647 km-ga on ET7 maksimaalseks sõiduulatuseks märgitud ligi 1000 km, andes sellega märku, et Niot ei tasu Tesla konkurendina üldsegi mitte alahinnata.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu NIO tootlusega alates IPO-st
siin.

Apple (AAPL)

Nutiseadmete tootja Apple’i aktsiale algas jaanuarikuu tagasihoidlikult, kuid kuu lõpu poole avalikustatud 2021. majandusaasta I kvartali tulemused kergitasid aktsia hinda ligi 12% ülespoole. Kestvat jõudu sellel aga ei olnud, sest kuu viimastel päevadel kaotas aktsia suure osa kiiresti tehtud tõusust. Kokkuvõttes kujunes 4. jaanuari ja 29. jaanuari aktsia hinnavaheks vaid +2%.

Apple’i teatatud kvartalitulemused olid mitmes mõttes rekordilised peamiselt tänu iPhone 12 edukale müügile. Esmakordselt ületati kogutulude osas 100 miljardi dollari piir ja seda koguni 11 miljardi euroga, purustades ühtlasi ka analüütikute 103 miljardi dollari suuruse prognoosi. Võrreldes eelneva aasta sama kvartaliga kasvasid tulud 21%.

Kahekohalise kasvumääraga kasvas I kvartalis kõikide Apple’i tootesegmentide müügitulu (iPhone: 17%; Mac: 21%; iPad: 41%; aksessuaarid: 30%; teenused: 24%). Sealjuures iPhone’i müük jõudis rekordilise 65,6 miljardi dollarini, andes kogutuludesse rohkem kui poole. Netokasum kasvas 28,8 miljardi dollarini, ületades analüütikude ootused 20%-ga ja kasvades aastavõrdluses 29% võrra.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu AAPL viimase viie aasta tootlusega siin.

GameStop (GME)

Jaanuarikuu teisel poolel üle 100x tõusnud GameStopi puhul on ettevõtte tutvustus ja hääbuvad fundamentaalnäitajad ilmselt nii suurt tähtsust ei oma, sest jaeinvestorite poolt kokkuleppeliselt ülesostetud aktsia väljendas vaid soovi põhjustada aktsiat lühikeseks müünud riskifondidele ja teistele ettevõtetele suuri kahjumeid.

Aktsia hinna hullumeelest tõusu ei põhjenda ilmselt ka GameStopi uus juhatus, kes on lubanud ettevõtete toodete müüki viia rohkem digitaalsemale tasemele. Siiski nähtub Damodarani blogipostitusest, et kuigi kahjum on viimastel aastatel vähenenud, on nii müügitulu, poodide arv kui ka ärikasumi marginaal tugevas langustrendis.

Suurimaks kaotajaks jäi üks Wall Streeti riskifond Melvin Capital, kes oli kehvade majandustulemuste tõttu panustanud GameStopi langusele. Miljoneid väikeinvestoreid koondavale Redditi alafoorumile WallStreetBets ligi 13 miljardit dollarit haldav Melvin Capital siiski ei saanud ning fond kaotas kokkuvõttes GameStopi lühikese positsiooni tõttu üle poole oma varadest. Kokku ulatus GameStopi lühikeseks müüdud aktsiate osakaal jaanuarikuu lõpus isegi üle 100%, mis jätkuva aktsia hinna tõusu tõttu sundis lühikeseks müüjaid oma positsioone veelgi suurema kahjumi vältimiseks likvideerima ehk aktsiaid tagasi ostma.

GME aktsia sulgemishind oli 3. veebruaril 92,41 dollarit


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu GME viimase viie aasta tootlusega siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti jaanuaris arvukalt tehinguid ka Nvidia NVDA (kuine muutus: −1,0%), Bitcoin Tracker COINXBE (+12,7%), Siauliu Bankase SAB1L (+4,7%), Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T (+2,4%) ja Tallinna Sadama TSM1T (0,0%) aktsiatega.

Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Nvidia, Bitcoin Tracker, Siauliu Bankas, Tallinna Kaubamaja Grupp, Tallinna Sadam (alates IPO-st).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon