Aasta investeerimistegu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aasta investeerimistegu

Joel Kukemelk

05.02.2021 10:35

LHV roheline II samba pensionifond alustas tegevust 2020. aasta märtsis ja III samba oma sama aasta detsembris. 23. jaanuaril saime rohefondide turuletoomise ja nendega näidatud kasvu eest Äripäeva Investor Toomase konverentsil „Aasta investeerimisteo“ auhinna! Siinkohal tahan tänada kõiki meie rohefondide pensionikogujaid, kes on uskumas rohepöördesse ning on valinud oma pensioniraha kasvukohaks just rohelise fondi.

Jaanuaris lisandus LHV rohelisse II samba pensionifondi 809 uut pensionikogujat, tõstes rohefondis koguvate klientide arvu 4700ni.

Jaanuari positiivne tulemus

Jaanuari esimene pool oli börsidel tugev, teine pool jälle nõrgem. Maailma aktsiaturge koondav börsiindeks langes USDis kuuga -1,0% ja EURis -0,3%, LHV Pensionifond Roheline lõpetas jaanuari positiivse tootlusega. 

Jaanuaris tegelesime väga aktiivselt aasta alguses fondi laekunud uue raha investeerimisega. Suur osa rahast läks meie olemasolevate positsioonide suurendamiseks, kuid lisasime ka 5 täiesti uut investeeringut. Ostsime Prantsusmaa ettevõtte Compagnie de Saint-Gobaini aktsiaid, kes aitab ELil täita kliimaeesmärke hoonete soojapidavuse tõstmiseks kasutatavate soojustusmaterjalide tootmisega.

Samuti lisasime portfelli rongide tootja Alstomi aktsiad – rongid on ühed energiaefektiivseimad transpordivahendid lühemate vahemaade läbimiseks ning EL on kuulutanud alanud aasta sümboolselt ka rongide aastaks. Ka tuulikutele labasid tootev TPI Composites on jaanuarist üks meie fondi investeeringuid ning lisasime portfelli ka taastuvenergia ettevõttes Siemens Gamesa 2/3 osalust hoidva Siemens Energy. Börsil kaubeldavatest fondidest lisasime portfelli vasetootjad – rohelisem ja puhtam tulevik tähendab rohkem elektrifitseeritud maailma, kus vasel on tänaste tehnoloogiate juures mängida väga suur roll. 

Jaanuari lõpu seisuga moodustasid LHV rohelise pensionifondi mahust erinevad jätkusuutlikkust arvestavad börsil kaubeldavad fondid ca 21%, valdkondlikud rohefondid ca 42% ning rohelised üksikinvesteeringud ca 37%. Raha osakaal oli ca 0%, näidates fondi agressiivset positsioneeringut.  

Linnas või maal?

Olulise osa oma noorusajast veetsin ma Lõuna-Eestis, aidates isal ja vanaisal hoolt kanda talu põllu- ja metsamaade eest. Siiani olen sealsetes metsades tihe külaline. Põllu- ja metsatehnika ei ole minu jaoks võõras, pigem vastupidi. Jah, see on kehale füüsiliselt kurnav tegevus... kuid vaimselt vastupidiselt just virgutav. Eriti siis, kui oma silmaga näed, et talvise valgustusraie järel on järgmisel ja ülejärgmisel aastal võsa seest päästetud kuused pool meetrit kuni meeter uut juurdekasvu otsa visanud. 

Maal elades ihkab inimene linnamugavusi, linnas elades maa vabadusi. Üks ei ole otseselt parem kui teine, need on lihtsalt erinevad. Kuid sõltumata elukohast ja eluviisist on meil kõigil võimalus valida rohelisem mõtlemine. Globaalne lüke selleks on igal juhul jõuliselt käima läinud, et elu nii linnas kui maal muutuks üha rohelisemaks – ja ma usun, et me kõik võidame sellest.


Joel Kukemelk
Fondijuht

Tutvu II samba fondi käekäiguga ja alusta rohelist pensionikogumist: www.lhv.ee/et/pension/ii/fond/roheline
Investeeri enda tulevikku maksuefektiivselt III sambaga: www.lhv.ee/et/pension/iii/fond/roheline-pluss

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon