USA ettevõtete esimese kvartali tulemuste hooaeg - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA ettevõtete esimese kvartali tulemuste hooaeg

Erko Rebane

09.02.2021 08:33

Shutterstock

Ettevõtete neljanda kvartali tulemuste hooaeg on Ühendriikides jõudnud poole peale, tõestades seda, et majandus on suutnud pandeemia teise lainega tulla toime märksa paremini kui kardeti.

5. veebruari seisuga oli oma neljanda kvartali raporti jõudnud esitada ligi 60% S&P 500 ettevõtetest, kellest 79% on ületanud konsensuse müügitulu prognoosi. Tegemist on tublisti kõrgema tulemusega võrreldes nii viimase aasta (66%) kui ka ka viimase viie aasta (62%) keskmisega, ületades konsensuse ootust keskmiselt 3,4% (viimase viie aasta keskmine 0,9%). Selle tulemusel on S&P 500 ettevõtete neljanda kvartali käive hinnanguliselt 2,7% kõrgem eelmise aasta sama perioodi tulemusest. Veel jaanuari alguses arvasid analüütikud, et S&P 500 firmade müügitulu kasv võis antud perioodil olla 0,4%.

S&P 500 ettevõtete müügitulu tegelik ja oodatav aastane muutus. Allikas: Factset

Aktsiakasumi tasandil on üllatus olnud isegi suurem. Kui jaanuari alguses arvasid analüütikud, et S&P 500 ettevõtete aktsiakasum võis neljandas kvartalis ligi 9% väheneda, siis tegelikult saavutati 5. veebruari seisuga avaldatud tulemuste põhjal juba 1,7% kasv. Kõige suurema panuse sellesse on andnud finants-, infotehnoloogia- ja kommunikatsiooniteenuste sektori firmad. Siiani oma aruanded esitanud ettevõtetest on Factseti andmetel suutnud aktsiakasumi ootust ületada 81%.

S&P 500 ettevõtete aktsiakasumi tegelik ja oodatav aastane muutus. Allikas: Factset

Kogu 2020. aasta peale peaksid S&P 500 ettevõtted vaatamata pandeemiale näitama viimastel andmetel 1,1% käibe langust ning aktsiakasumi -11,4% vähenemist. Tugevalt mõjutavad neid näitajaid energia- ja tööstussektor, kus aktsiakasumid kahanesid vastavalt 108% ja 48,6%. 11st sektorist viies suutsid mullu ettevõtted oma aktsiakasumit suurendada.

Aktsiaturud on pandeemia keskel paistnud silma tugevama sooritusega kui keegi oleks osanud arvata. Sisuliselt on kogu taastumise jooksul heidetud ette liiga kõrgeid hinnatasemeid võrreldes ettevõtete finantsnäitajatega, kuid teisalt on alahinnatud ka ettevõtete müügitulu ning kasumit.

Kui vaadata ettepoole, siis esimeseks kvartaliks on aktsiakasumi prognoosi andnud 55 S&P 500 indeksi ettevõtet, kellest 20 andsid negatiivse ja 35 positiivse hoiatuse. See teeb positiivsete hoiatuste osakaaluks 64%, mis on kõrgem viimase viie aasta keskmisest (33%).

See annab ka analüütikutele kindlustunnet minna 2021. aastale vastu märksa optimistlikuma väljavaatega, prognoosides S&P 500 ettevõtetele tänavu müügitulu 9% kasvu juures aktsiakasumi 23,4% tõusu. Madalama baasi tõttu peaksid kõrgemad kasvunäitajad olema eeskätt energia-, tööstus- ja tarbekaupade sektoris.

S&P 500 ettevõtete aktsiakasumi ootuse kujunemine. Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 77 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon