Millistes valdkondades näeb ARK Invest potentsiaali? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Millistes valdkondades näeb ARK Invest potentsiaali?

Raido Tõnisson

15.02.2021 08:31

iStockphoto

ARK Invest nimeline fondivalitseja avaldab alates 2017. aastast raporteid tegevusvaldkondadest, kus näeb pikas perspektiivis suuri arenguid. Ülevaateid uuendatakse igal aastal, sest ebakindlus, kiired muutused, tundmatus ja suur konkurents on vaid mõned innovaatilisi valdkondi iseloomustavad märksõnad ja ka riskid.

Sügavõpe

Sügavõpe on masinõppe üks meetodeid, mille idee on tarkvara loomise automatiseerimine. Kui tavaliselt on arvutiprogrammid kirjutatud inimeste poolt, siis sügavõpe võimaldab kasutada erinevaid andmeid programmide automaateks loomiseks. ARK Invest käsitleb sügavõpet kui üht kõige olulisemat tehnoloogilist läbimurret, mis puudutab kõiki tegevusvaldkondi, kuid enim aitab see kaasa isejuhtivate autode ja uute ravimite arendamisele.

ARK-i prognooside kohaselt suurendab sügavõppe valdkond aktsiaturgudel järgmise 15-20 aasta jooksul oma turuväärtust keskmise aastase kasvuliitmääraga 17%, ulatudes 2037. aastaks 30 triljoni dollarini ning vähendades sellega infotehnoloogia- ja interneti sektori ettevõtete osatähtsust.

Turuväärtuste võrdlus:

Allikas: ARK Invest

Andmekeskused

Tehnoloogia arenguga kasvab nõudlus üha suurema võimsusega andmekeskuste järele. Selles valdkonnas oli juhtrollis kunagi Intel, kes nüüdseks on ajale jalgu jäänud, arendades alles 7-nanomeetrise tehnoloogiaga kiipe, samas kui Taiwan Semiconductor (TSM) on pooljuhtide tööstuses turuliider ja loodab 3-nm tehnoloogiaga kiipide tootmisega alustada juba järgmisel aastal.

Inteli x86 arhitektuuriga kiipe kasutatakse veel enamikes personaalarvutites, kuid ARK-i prognooside kohaselt väheneb Inteli protsessorite osakaal 2025. ja 2030. aastaks vastavalt 41%-ni ja 18%-ni, asendudes kuluoptimaalsemate ja võimekamate ARM kiipidega.

Personaalarvutites kasutatavad protsessorid:


Allikas: ARK Invest

Videomängud ja virtuaalreaalsus

ARK-i uuringute kohaselt kasvab virtuaalreaalsuse valdkonna müügitulu 2025. aastaks praeguselt 3 miljardilt dollarilt 28 miljardi dollarini ehk keskmiselt 59% aastas. 2022. aastaks peaksid lõpptarbijale mõeldud liitreaalsuse (augmented reality) peakomplektid suurendama investeeringuid antud valdkonda, tänu millele peaks AR-turg 2030. aastaks ulatuma praegusest ühest miljardist dollarist 130 miljardi dollarini.

Videomängude turg, millele inimesed üha rohkem aega kulutavad, kasvab hinnangute kohaselt 2025. aastaks 365 miljardi dollarini, keskmiselt 16% aastas, mida veavad peamiselt suuremal hulgal tehtavad mängusisesed kulutused.

Videomängude ja virtuaalreaalsuse müügitulu 2020. ja 2025. aastal:


Allikas: ARK Invest

Bitcoin

ARK Invest hinnangul toetub Bitcoini hinnaliikumine üha rohkem fundamentaalsele poolele kui ülespuhumisele, mida seletavad allolevad graafikud. Ühelt poolt võib öelda, et oma kõigi aegade tipus on Bitcoini ostnud nii Microstrategy, Square kui ka Tesla juht Elon Musk, kuid teiselt poolt on hoolimata otsingusõna „bitcoin“ mahu langusest valuuta enda hind tõusutrendis. Seega erineb praegune olukord mõnes suhtes 2018. aastast, kus suhteline otsingusõnade maht ületas Bitcoini enda hinna.


Allikas: ARK Invest, Yahoo.Finance

Bitcoini hinnaliikumine võrreldes otsingusõna „bitcoin price“ suhtelise mahuga


Allikas: ARK Invest

Kuigi Bitcoini võib endiselt nimetada kauplejate lemmikvaraklassiks, näitavad allolevad lained, et üha rohkem ostetakse Bitcoini pikaajaliseks hoidmiseks. 2020. aasta seisuga oli umbes 60% Bitcoinidest pikaajalise vaatega investorite käes, vähendades alla ühe aasta pikkuse investeerimishorisondiga investorite või kauplejate osakaalu. Ligi 20% oli nende käes, kes on Bitcoini hoidnud rohkem kui 5 aastat.


Allikas: ARK Invest

Keskmiselt mitmesaja protsendilise aastatootlusega Bitcoini näeb ARK Invest praegu kui parima riski-tulu suhtega varaklassi, mis peaks olema esindatud veel rohkemate institutsionaalsete investorite portfellides. Bitcoini turuväärtus võib 2030. aastaks ulatuda 5 triljoni dollarini, mis sama arvu Bitcoinide juures teeks ühe Bitcoini hinnaks ligi 268 tuhat dollarit. Kuid kui kõik S&P 500 ettevõtted paigutaksid 10% oma vabast rahast Bitcoini, tõuseks Bitcoini hind üle 400 tuhande dollari.

Eelnevad on vaid mõned innovaatilised valdkonnad, kus ARK järgmise 5-10 aasta perspektiivis potentsiaali näeb. Neile lisanduvad veel näiteks meditsiin (raku- ja geeniravi, vähirakkude avastamine), 3D printimine, elektriautod, automatiseerimine, digitaalne rahakott ja droonide kasutamine toidu- ja pakiveoks.

ARK Invest ETF-id

Fondivalitsejal on mitmeid indeksfonde, millest igaüks investeerib peamiselt iga-aastases raportis tutvustatud tegevusvaldkonda või sektorisse. ARK-i populaarseim fond on ARK Innovation ETF, milles sisalduvad ettevõtted võivad tegutseda kas uute toodete või teenuste väljatöötamise, tehnoloogia arendamise, teadusuuringute või teiste innovaatiliste tegevusvaldkondadega. Seetõttu on ARK Innovation ETF oma kõikidest fondidest ka kõige laiapõhjalisem ning fondi suurematest positsioonide hulgast võib leida nii Tesla (TSLA), Roku (ROKU), Teladoci (TDOC) kui ka Square’i (SQ).

Teistest fondidest on ARK-il noteeritud veel näiteks 3D Printing ETF (suurimad positsioonid: SLM Solution Group AG AM3.DE, 3D Systems Corp DDD ja HP Inc HPQ), Fintech Innovation ETF (Square SQ, MercadoLibre Inc MELI ja Zillow Group Z), tervishoiuinnovaatoreid koondav Genomic Revolution ETF (Pacific Biosciences PACB, Teladoc Health TDOC ja CRISPR Therapeutics AG CRSP) ning Next Generation Internet ETF (Tesla TSLA, Roku ROKU ja Square SQ).

Kuigi ARK oma raportis konkreetseid ettevõtteid ei nimeta, võib ideid ammutada selle indeksfondide positsioonidest, kuhu fondivalitseja ise investeerib.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon