Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused

Raido Tõnisson

26.02.2021 08:35

iStockphoto

Eelmisel nädalal avaldasid USA investeerimisfirmad ja riskifondid aruanded tehingutest, mida tehti 2020. aasta IV kvartalis. Nii Berkshire Hathaway juht Buffett kui ka Appaloosa juht David Tepper suutsid mõlemad aktsiaturu üldise tõusu toel oma portfelli turuväärtust suurendada, kuid tehinguaktiivsuse poolest oli viimane palju tegusam, tehes kokku 46 tehingut võrreldes Buffetti 20-ga.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 13,0 miljardit dollarit.

Viimase kvartali jooksul kasvas Tepperi portfelli väärtus võrreldes 2020. aasta III kvartaliga 18% 6,7 miljardi dollarini. Ka tehingute poolest oli kvartal eelmistega võrreldes aktiivne, hõlmates kokku 16 uut positsiooni, kolm positsiooni sulgemist ning 12 täiendavat ostu ja 15 osalist müüki. Suurimad täielikult müüdud positsioonid IV kvartalis olid suitsutootja Altria, meditsiiniseadmete tootja Boston Scientific ning konglomeraat AT&T.

Uutest positsioonidest osteti märkimisväärsemas mahus naftatootjat Occidental Petroleum ja sama sektori laiapõhjalisemat indeksfondi SPDR Energy Select Sector Fund. Ühtlasi osteti tagasi eelnevas kvartalis müüdud pooljuhtide tootja Qualcomm, mis koos Alliance Data Systemsiga tõstis tehnoloogiasektori osakaalu portfellis 16%-ni. Ostude-müükide tulemusena suurenes positsioonide arv 31-lt 44-ni.

Suuremate täiendostudena lisas Tepper 2020. aasta IV kvartalis juurde tervishoiuettevõtet UnitedHealth (+183%), naftaettevõtteid koondavat indeksfondi Alerian MLP ja pilveteenuste turul edukalt kanda kinnitanud Microsofti. Tehnoloogiaettevõtetest ostis Tepper juurde veel ka Salesforce’i ja Adobet, kuid kõige suurema turuväärtusega ostuks kujunes hoopis Amazoni positsiooni suurendamine 39% võrra.

Üllatava käiguna müüs Tepper viimases kvartalis oma lemmikaktsiat Micron Technologyt 34% võrra, mida varasemates kvartalites on alati järk-järgult juurde ostetud ja positsiooni üles ehitatud. Suuremal määral aga vähendati 54% ulatuses pangaettevõtte Wells Fargo aktsiaid, 47% võrra müüdi kommunaalettevõtet PG&E Corporationit ja 35% ulatuses makselahendusi pakkuvat kasvuettevõtet Square’i.

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuhti Warren Buffettit peetakse maailma edukaimaks investoriks, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett, kes ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt, on tänaseks langenud rikkuselt seitsmendaks inimeseks maailmas ning tema väärtus on 86,0 miljardit dollarit (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda).

Viimases kvartalis lisas Buffett oma portfelli kolm uut positsiooni ja müüs maha viis. Täiendavaid oste tehti kuuele positsioonile ning osaliselt vähendati samuti kuute positsiooni. Sealjuures oli kõige märkimisväärsem järjekordne Apple’i positsiooni vähendamine 6% võrra, mis 57 miljoni aktsia juures teeb müügi turuväärtuseks hinnanguliselt 7,5 miljardit dollarit. See on loogiline samm väärtusinvestorile, kes ostab, kui turuhind on alla õiglast väärtust ja müüb, kui valuatsioon on tõusnud väga kõrgele. Kuid endiselt moodustab Apple kogu portfellist suure osa ehk 44%, millele järgnevad Bank of America 11%-ga ja Coca Cola 8%-ga.

Uutest positsioonidest on Buffett soetanud jätkuvalt vanemaid dividendiaristokraate nagu telekom Verizon, naftagigant Chevron ja finantsteenuseid pakkuv Marsh & McLennan. Kusjuures viimane on möödunud aastakümnel näidanud ka märkimisväärset kapitalikasvu.

Täielikult müüdi ära viis positsiooni, millest kolme suurima hulgas olid pangad M&T Bank ja PNC Financial Services, kuid esikohale sattus hoopis alles 2020. aasta II kvartalis ostetud kullakaevandaja Barrick Gold Corporation.

Täiendavatest ostudest ostis Buffett juurde tervishoiusektorisse kuuluvaid ettevõtteid, sealhulgas Merck & Co (+28%), Abbvie (+20%) ja Bristol-Myers Squibb (+11%). Kuid nendest suuremas mahus täiendati telekommunikatsiooniettevõtte T-Mobile’i positsiooni 117% võrra ning toidukaupluste ketti Krogerit 34% võrra.

Positsioonide vähendamisi vaadates saab taaskord kinnitust asjaolule, et kui mõned erandid välja jätta, on Buffett müünud rohkem valikulisi tarbekaupu tootvaid ettevõtteid ja liikunud rohkem kaitset pakkuvate sektorite poole, mille ettevõtete teenused ja tooted on olenemata majandustsüklist kõigile vajalikud. Nii vähendas Buffett IV kvartalis jätkuvalt USA suurpanga Wells Fargo positsiooni 58% võrra, kuid Berkshire’i kauaaegse aseesimehe Charlie Mungeri sõnul seda eelkõige 2016. aastal alanud skandaali tõttu, millesse Wells Fargo segatud on. 27% ulatuses müüdi naftatootjat Suncor Energyt ning 9% ulatuses autotootjat General Motorsit.

Pangaaktsiate olulise vähendamise järel on finantssektori osakaal Buffetti portfellis 27%, mis on madalaim alates 2009. aasta I kvartalist, kui see oli veidi alla 26%.

Ostude ja müükide tulemusena vähenes IV kvartalis Buffetti portfellis positsioonide arv 49-lt 47-ni, kuid tehinguid vaadates ei ole Buffett aktsiaturu suhtes praegu üleni pessimistlik, vaid otsib ettevaatlikult õiglase hinnaga investeerimisvõimalusi eelkõige turvalisematest aktsiatest.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon