Veebruari populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Veebruari populaarseimad aktsiad

Raido Tõnisson

08.03.2021 09:12

Shutterstock

2021. aasta veebruaris, kui suuremad börsiindeksid pöördusid pärast kuudepikkust tõusu langusesse, eelistasid LHV kliendid enim tehinguid teha Apple’i ning Tallinna börsi ettevõtete väärtpaberitega, eriti pankade LHV Groupi ja Coop Panga aktsiatega. Müügisurve hõlmas siiski peamiselt maailma aktsiaturge, samas kui Balti turu indeks langes veebruaris vaid marginaalselt.

Apple (AAPL)

Kui USA tehnoloogiaettevõtteid koondav indeks alustas langust alles veebruari keskpaigas, siis nutiseadmete tootja Apple’i aktsia oli selleks ajaks kaotanud oma jaanuari lõpus saavutatud rekordtasemest juba ligi 7%. Kuu kokkuvõttes langes aktsia veidi vähem kui 10%, võrreldes Nasdaqi ligi 2% langusega.

Apple’i jaanuarikuu lõpus avaldatud IV kvartali tulemused näitasid uusi rekordeid nii müüdud telefonide arvu kui ka kvartali jooksul teenitud kogutulude poolest, mis esmakordselt ulatusid üle maagilise 100 miljardi dollari. Ilmselt nägid investorid seda hea kasumivõtu kohana, andes aktsia hinnale veidi puhkust pärast pikka tõusu. Veebruari keskel avaldati ka fondijuhtide tehingud 2020. aasta IV kvartali kohta, kust selgus, et Berkshire Hathaway on järjekordselt Apple’i aktsiaid müünud, seekord 57 miljonit aktsiat ehk ligi 6% portfellist. See võis julgustada ka teisi investoreid aktsiat müüma.

Apple’i aktsia sulgemishind 5. märtsil oli 121,42 dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu AAPL viimase viie aasta tootlusega siin.

LHV Group (LHV1T)

Võrreldes OMX Baltic indeksiga langes LHV Groupi aktsia veebruaris küll 2,3 protsendipunkti rohkem ehk 3% võrra, kuid kuu jooksul ilmus grupi kohta mitmeid positiivseid uudiseid, mis peaksid aktsiale pikas perspektiivis tõusmiseks uut kütust andma.

Veebruari alguses teatas pank järjekordse väikese sammu astumisest tegutseva panga loomise poole Ühendkuningriikides, asutades tütarettevõtte LHV UK Limited. Järgmine etapp on juba panga tegevusloa taotlemine, mis võib aega võtta paar aastat ning eeldab kohaliku järelvalve luba.

Ühtlasi avalikustas LHV Group veebruaris 2020. aasta neljanda kvartali tulemused, mis näitasid positiivseid arenguid nii kogutulude kui ka puhaskasumi osas. Puhaskasum kasvas neljandas kvartalis võrreldes 2020. aasta III kvartaliga 68% 18 miljoni euroni ning aastavõrdluses oli kasv 181%. Tulud tõusid aastaga ligi 78%. Kusjuures uue finantsplaani kohaselt kasvavad tulud järgneval viiel aastal keskmiselt 16%, samal ajal kui kulud kasvavad keskmiselt 8% aastas. Puhaskasum jõuab 27%-lise keskmise aastakasvuga 2025. aastaks ligi 108,5 miljoni euroni.

Lisaks toob juhtkond neljanda kvartali aruandes muudest olulistest sündmustest välja Google Pay turuletoomise ja välisaktsiate tehingutasude langetamise (mida langetati veelkord veebruarikuu teises pooles).

LHV Groupi aktsia sulgemishind 5. märtsil oli 22,8 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu LHV1T viimase viie aasta tootlusega siin.

GameStop (GME)

Kui alles veebruari lõpus tundus, et Gamestopi hullus on läbi saanud ja jäi vaid lühiajaliseks, siis kuu viimastel päevadel hakkasid taas ilmuma uudised Gamestopi uue ostulaine kohta. Kuigi kuu lõpetas aktsia ligi 55% langusega, jõudis aktsia hind veebruari viimase kolme kauplemispäevaga pea 2,5x tõusta.

Tõusu taga olid peamiselt optsioonilepingud, millest populaarseim panustas Gamestopi aktsia hinna tõusule 800 dollarini üksnes 26. veebruaril. Ehkki nii suurt tõusu ei tulnud, on praegu 800-dollarilise ja sellelähedase hinnaga populaarseid optsioonilepinguid praegugi, kuid pikema tähtajaga.

Esimest korda sai Gamestopi aktsia hoo sisse jaanuarikuus, kui see tõusis lühikese ajaga ligi 20 korda. Ostjate poolel olid peamiselt Redditi foorumi kasutajad, kelle eesmärk oli põhjustada kahjumeid aktsiat lühikeseks müünud suurtele riskifondidele. Veelgi suuremate kahjumite vältimiseks pidid nad kõrge hinna pealt oma lühikesi positsioone sulgema hakkama, mis aktsia hinna tõusu ainult kiirendas.

GME aktsia sulgemishind oli 5. märtsil 137,74 dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu GME viimase viie aasta tootlusega siin.

Plug Power (PLUG)

Vesinikkütuseelementide süsteemide väljatöötamisega tegelev Plug Power on ettevõte, mis on tihtipeale suurima positsioonina esindatud puhta energia ettevõtteid koondavates indeksfondides. Ettevõtte vesinikul põhinevad tooted asendavad elektrisõidukite ja -seadmete tavapäraseid akusid, mis toetab Plug Poweri eesmärki astuda samm fossiilkütustest vabama keskkonna poole.

Kuigi kasumini veel Plug power jõudnud ei ole ja ka müügitulu ei ole ettevõte viimasel aastal märkimisväärselt teeninud, kõnetab investoreid peamiselt ettevõtte pikemaajaline potentsiaal puhta energia valdkonnas. 2020. aasta neljanda kvartali vahearuande kohaselt suurendas Plug oma vesiniku tootmise eesmärke 2025. aastaks 500 tonnini päevas ja 1000 tonnini päevas enne 2028. aastat. Eesmärgi saavutamiseks kaasas ettevõte selle aasta jaanuaris 1,5 miljardit dollarit SK Groupilt, mis on Lõuna-Korea suuruselt kolmas vesinikuenergiat tootev konglomeraat.

Veebruarikuus langes Plug Poweri aktsia hind pea neljandiku võrra, andes ära suure osa oma jaanuarikuu esimeses pooles tehtud kiirest tõusust. Kuid võrreldes eelmise aasta märtsiga kaupleb aktsia endiselt ligi 10x kõrgemal hinnatasemel ehk 5. märtsi sulgemishinna seisuga 39,3 dollari juures.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu PLUG-i viimase viie aasta tootlusega siin.

AMC Entertainment Holdings (AMC)

Sarnaselt Gamestopiga on ka AMC Entertainment Holdings üks aktsiatest, mille on sihikule võtnud peamiselt Redditi kasutajad. AMC aktsiat hakati massiliselt ostma mõned päevad pärast Gamestopi aktsiat, kui investorid avastasid järjekordse ettevõtte, millel on suur lühikeseks müüdud aktsiate osakaal.

Veebruarikuu esimesel poolel aktsia hind ja ka päevased käibenumbrid langesid, kuid veebruarikuu viimasel nädalal hakkasid mõlemad numbrid taas järsult tõusma ja kuu viimase viie kauplemispäevaga lisas aktsia hind enda väärtusele üle 40%, andes märku, et Redditi kommuun ei ole kuhugi kadunud.

Osalt võis tõusu põhjustada ka raskustes olnud teatreid opereeriva AMC tegevjuhi optimistlik kommentaar, et ettevõtte pankrotioht on täielikult välistatud tänu valitsuste piirangute leevenemisele. Nimelt võivad peamiselt New Yorki osariigis asuvad AMC teatrid alates märtsikuust taas tegevust alustada, kuid seda maksimaalselt 25% täituvusega.

5. märtsi sulgemishinna põhjal kaupleb aktsia 8,05 dollari juures, mis on ligi 60% vähem kui selle aasta kõrgeim hinnatase ehk 19,9 dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu AMC viimase viie aasta tootlusega siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti veebruaris arvukalt tehinguid ka Coop Panga CPA1T (kuine muutus: +36,5%), Harju Elektri HAE1T (+32,9%), Ignitis grupė’i IGN1L (−3,9%), Tesla TSLA (+14,9%) ja Nio NIO (+39,8%) aktsiatega.

Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Coop Pank (alates IPO-st), Harju Elekter, Ignitis grupė (alates IPO-st), Tesla, Nio (alates IPO-st)

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon