Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused

Kevin Koik

10.03.2021 08:30

Shutterstock

Möödunud aasta neljandas kvartalis kogetud aktsiaturgude tõus andis hoogu juurde ka tuntud investeerimisfondide Bridgewater Associates, Icahn Enterprises ja Third Point tegevusele. Fondide aktiivsus uute aktsiate portfelli lisamisel tõestas, et ka kogenud investoritele pakub turg jätkuvalt atraktiivseid investeerimisvõimalusi.

Kõrgeimat kasvu võrreldavate fondide seas näitas miljardärist investori Ray Dalio asutatud Bridgewater, kus portfelli turuväärtus tõusis kolme kuuga 40%. Kuigi suuremad positsioonid näitasid neljandas kvartalis tõusu, jätkas fond indeksit S&P 500 järgiva SPDR S&P 500 ETF-i müümist ning vähendas jõuliselt positsioone ka kulla hinda järgivas fondis.

Lisaks suuremate positsioonide turuväärtuse tõusule toetasid jõudsat kasvu ka portfelli uued tulijad. Mitmeid häid ostukohti nägi fond Hiina ettevõtete seas. Kolmandas kvartalis esimest korda portfelli lisatud elektriautode tootja Xpeng aktsiate arvu suurendati ligi kuusteist korda ning eluasemetehinguid vahendava KE Holdings positsioone kaheksa korda. Märkimisväärselt soetas neljandas kvartalis David McCormicki poolt juhitud Bridgewater juurde ka pilveteenuseid pakkuva USA ettevõtte Inovalon Holdings aktsiaid.

Varasema kvartaliga võrreldes lisas fond portfelli 169 uut ettevõtet, väljudes samal ajal 74 positsioonist. Kuigi kõigi lisandunud ettevõtete osakaal jäi portfellis alla 0,5%, võis uute tulijate nimekirjast välja lugeda fondi positiivset meelestatust finantssektori suunas. Tõestust annavad osaluse omandamine investeerimispankades JPMorgan, Bank of America ja Citigroup. Vähendatud ja müüdud aktsiate seas oli liikumisi samuti palju, kuid taas annavad tooni ettevõtted, mis fondi portfellist märkimisväärset osakaalu ei omanud.

Carl Icahni omanduses oleva konglomeraadi Icahn Enterprises tegevust kirjeldas taas iseloomulikult väike tehinguaktiivsus. Kui fondi portfellist 56% moodustav Icahn Enterprises säilitas positsioonide võrdluses oma esikoha, siis kvartali jooksul muutus jõudude vahekord edetabeli ülejäänud ettevõtete seas. Mullu suurt turuhinna kasvu näidanud energiasektori aktsiad Occidental Petroleum ja CVR Energy tõstsid oma osakaalud portfellis vastavalt 7,7% ja 5,3% tasemetele. Fondi aitas 15%-lisele turuväärtuse kasvule lisaks nimetatud aktsiatele ka teised energiasektori ettevõtted.

Konservatiivse iseloomuga Icahn on Dalioga võrreldes säilitanud portfelli struktuuri võrdlemisi muutumatuna. Uued, kuid väiksed positsioonid võttis fond Kanada ravimifirma Bausch Health ning autoosade tarnija Dana Incorporated aktsiates. Väiksemahulised müügiotsused võttis fond sedapuhku vastu vaid Tenneco ning Cheniere Energy aksiate puhul.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 17 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Pointi asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on viimastel andmetel hinnatud 3,6 miljardit dollarit.

Neljandas kvartalis kasvatas Third Point oma portfelli turuväärtust 29% võrra, viies sellle 12,9 miljardini. Suuremate positsioonide hulgast välja langenud Alibaba asemele tuli tervishoiusektori ettevõte Danaher Corp, millest omakorda möödus aasta lõpus atraktiivset tootlust näidanud Walt Disney. Meediahiidu kolmandas kvartalis müüma asunud fondijuhid jätkasid positsioonidest väljumist ka aasta lõpus, loobudes poolest miljonist aktsiast.

Müügipoolel toimusid suuremad väljumised tööstustehnoloogiale keskenduva Fortive aktsiatest, mis moodustas varem 2,3% portfelli väärtusest. Populaarsemate aktsiate seas nähti võimalust müügiks ka Pinteresti (-72%), Alibaba (-44%), Amazoni (-29%) ja Adobe (-28%) puhul.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon