Buffetti uusim kiri aktsionäridele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti uusim kiri aktsionäridele

Raido Tõnisson

16.03.2021 11:48

iStockphoto

Berkshire Hathaway asutaja Warren Buffett on oma aktsionäridele iga-aastaseid kirju kirjutanud juba üle 60 aasta, millest viimane ilmus veebruarikuu lõpus koos ettevõtte auditeeritud majandusaasta aruandega. Alates 1977. aastast on kirjad avalikult kõigile kättesaadavad, tänu millele saame vaadata, milliseid mõtteid on fondijuht oma aktsionäridega jaganud ning milles Buffett ise pikemas perspektiivis potentsiaali näeb.

Arvestades, et viimasel kümnel aastal on Berkshire Hathaway aktsia S&P indeksile tootluse poolest alla jäänud, mida kõige rohkem mõjutas just eelmine aasta, ootasid investorid selle aasta kirja mõnevõrra suurema huviga. Indeksile allajäämist on mõjutanud Buffetti ettevaatlikkus uute aktsiate ostmisel ning Berkshire’i omandatud ettevõtete tagasihoidlikud tegevustulemused.


Allikas: Yahoo.Finance

Berkshire’i vaba raha jääk on praegu suurem kui kunagi varem ning Buffett sellele rakendust otsinud uute osaluste näol ettevõtetes. Kuigi sobilikku investeeringut ei ole leitud, on Buffett tagasi ostnud Berkshire’i enda aktsiaid. 2020. aasta esimese kolme kvartali jooksul osteti tagasi 15,7 miljardi dollari eest aktsiaid ehk 3% kogu käibel olevate aktsiate arvust.

Allesoleva raha eest oleks Buffettil võimalik aktsiaid tagasi osta veelgi suuremal määral, kuid teiselt poolt annaks võimaluse Berkshire’ile maksta dividende. Kui investorid oleks dividendi üle ilmselt õnnelikud, on Buffett öelnud, et dividendide mittemaksmise järel jääb rohkem raha ettevõttesse, kus investeerimisotsused on tõenäoliselt läbimõeldumad kui keskmisel Berkshire’i investoril. Ühtlasi toob Buffett ühes oma varasemas kirjas välja, et stabiilse tulu saamiseks oleks mõistlikum ja maksuefektsiivsem (USA seisukohalt) müüa iga aasta väike osa oma Berkshire’i positsioonist.

Ühe keskse teemana kordas Warren Buffett oma viimases kirjas jätkuvat usku USA-sse ning seal asutatud ettevõtetesse, millesse Buffett on investeerinud või koguni omandanud. Berkshire Hathaway pikaaegsed suurimad positsioonid on ettevõtted, kelle tooted või teenused on tarbijate poolt ühed kõige rohkem ostetumad. Sinna kuulub ettevõtteid erinevatest sektoritest ehk nii Kraft Heinz, Coca Cola, Chevron kui ka Verizon.

Buffett toob välja ka võlakirjade kui fikseeritud tootlusega varaklassi sünge tuleviku, mida on näidanud ka pikaajaliste valitsuse võlakirjade ajalooline tootlus. Kui 1981. aastal oli USA 10- aastaste võlakirjade tootlus 15,8%, siis eelmise aasta lõpuks oli see langenud 94% 0,93%-ni. Kuigi praegu on tootlus juba 1,6%, on see siiski jätkuvalt madalam kui 2020. aasta alguses.

Nagu varem mainitud, tunnistas Buffett et on viimasel ajal teinud investeerimisel mitmeid vigu, valmistades pettumust austajatele, kes on arvanud, et Buffett on investeerimisjumal. Hiljutise suurima veana toob Buffett välja tööstustoodete ja metallitööstusettevõtte Precision Castpartsi omandamise 2016. aastal, mille eest maksti liiga kõrget hinda. Kuna ettevõte toodab komponente, mida kasutatakse laialdaselt lennunduses ja tööstuses, sai ettevõtte eriti tugeva löögi eelmisel aastal, põhjustades Berkshire’ile 11 miljardi dollari suuruse kahjumi.  Peale seda andis Buffett ettevõtte juhtimise üle, tunnistades, et oli algselt ettevõtte kasumipotentsiaali üle hinnanud.

Buffetti sõnul on Berkshire’ile edu toonud eelkõige neli ettevõtet, mida ta nimetab „juveelideks“. Nendest kolm on täielikult Berkshire’i poolt omandatud ning võib seetõttu nimetada ka tütarettevõteteks.

BNFS Railway Company on veetud kaubamahtude poolest USA suurim raudteeinfrastruktuuriettevõte, hõlmates kokku 37 tuhande km ulatuses raudteid läbi 28 osariigi. Ettevõte omandati 2010. aastal ja alates sellest on ettevõte maksnud Berkshire’ile dividende pea  42 miljardi dollari ulatuses.

Berkshire Hathaway Energy on kommunaalettevõte, mis omandati 21 aastat tagasi. Selle aja jooksul on ettevõtte aastased tulud kasvanud algsest 122 miljonist dollarist 3,4 miljardi dollarini aastas. Kuigi ettevõte ei maksa dividende, on see teine kõige väärtuslikum Berkshire Hathaway investeering.

1967. aastal omandatud Berkshire Hathaway Insurance on üks vanemaid tütarettevõtteid, pakkudes kindlustusteenuseid.  Selle suurimat ettevõtet Geicot nimetab Buffett üheks oma edukaimaks investeeringuks.

Neljas kõige väärtuslikum investeering on Apple, mis on nimetatutest ainuke, mille tegevust Berkshire Hathaway kontrollida ei saa. Berkshire’i osalus Apple’is on 5,4%, mis on aja jooksul kasvanud tänu Apple’i poolt korraldatud tagasiostudele, vähendades käibel olevate aktsiate arvu ja suurendades tänu sellele Berkshire’i osakaalu. Kuigi alates 2018. aastast on telefonitootjalt dividende saadud 755 miljoni dollari ulatuses on suurem osa kasumist tulnud siiski aktsia hinna tõusust, mida viimastes kvartalites on vähehaaval ka realiseerima hakatud.

Kui aastakirjas oodati 90-aastaselt Buffettilt ka plaanide avaldamist pensionile minekuks, siis 2021. aasta kirjas sellest juttu ei olnud. Vähe sellest, loodab Buffett 2022. aasta koosoleku korraldada tavapärasel viisil ehk kohtuda oma aktsionäridega ka näost-näkku. Sel aastal jääb 1. mail toimuv iga-aastane koosolek veel virtuaalseks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon