Investeerimiseks ideid napib? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investeerimiseks ideid napib?

Raido Tõnisson

17.03.2021 14:20

iStockphoto

Analüütikute soovitused ja hinnasihid aktsiatele võivad investorile heaks abimeheks olla saamaks kinnitust oma investeerimisteesile. Üks populaarsemaid platvorme TipRanks kogub erinevatest avalikult kättesaadavatest allikatest kokku analüütikute soovitused nii USA, Kanada kui ka UK aktsiatele ning reastab analüütikud pingeritta, vastavalt nende eelnevate soovituste edukusele. Lisaks paljule muule kajastab platvorm insaiderite ja riskifondide tehinguid ning parimaid aktsiaid nimetatud turgudelt.

2012. aastal loodud TipRanksi põhiliseks võimaluseks oligi algselt näha analüütikute hinnanguid erinevatele aktsiatele, kuid aja jooksul on platvormi täiendatud veel mitme erineva tööriistaga, tehes sellest ühe universaalse platvormi. Analüütikute hinnasihte ja soovitusi võib iseenda tehtud analüüsis küll arvesse võtta ning see lisab ka veidi kindlustunnet kodutööle, kuid lõplik investeerimisotsus ei tohiks sõltuda kellegi teise analüüsist. Ka kõige edukam Wall Streeti analüütik on inimene ja võib oma analüüsis midagi kahe silma vahele jätta. Teise võimalusena võib ostusoovitusi võtta ka esmase kriteeriumina aktsiate otsimisel ning seejärel hakata vaatama, kas antud soovitus on õigustatud.

Platvorm kogub kokku üle 50 tuhande finantsanalüütiku andmed alates 2009. aastast ning selekteerib igast tegevussektorist välja 25 kõige edukamat, varasemate tulemuste alusel. Arvesse võetakse kolm aspekti:

Edukuse määr – Igat tehingut vaadeldakse selle alusel, kas see teenis või kaotas raha. Võitude ja kaotuste suhe on keskmine edukuse määr ning seda näidatakse, et välistada olukord, kus üks suur võit võib kompenseerida 10 väiksema kaotuse summa, näidates edukust ekslikult kõrgena.

Keskmine tootlus – Kõigi tehingute ajalooline keskmine tootlus. Kuna tegevussektorites on tootlused erinevad, tuleb seda võrrelda teiste sama sektori analüütikute tootlustega.

Soovituste arv – Mida rohkem soovitusi on analüütik andnud, seda kõrgema skoori platvorm talle annab. Näiteks keskmise tootlusega 1000%, kes on andnud vaid ühe soovituse, jääb sellegipoolest madalamale tasemele kui 2%-lise keskmise tootlusega analüütik, kuid kes on andnud sadu soovitusi. Viimase puhul on kindlam, et selline tootlus on järjepidev.

Kõigi kolme kriteeriumi kombineeritud tulemusena määrab platvorm igale analüütikule tärni ühest viieni. Mida rohkem tärne analüütikul on, seda kõrgemad on tema eelnevad kolm näitajat. TipRanks ütleb, et viie tärnini jõudmine on äärmiselt keeruline. Praegu on kõigil 25 edukamal Wall Streeti analüütikul viis tärni ehkki nimetatud kriteeriumite osas on vahed oluliselt suuremad, olenevalt tegevussektorist.

Wall Streeti analüütikutest on praegu kõrgeimal kohal Needhami analüüsimaja esindav Quinn Bolton, kelle viimase aasta 429-st soovitusest 338 on olnud kasumlikud, keskmise tootlusega 46,7% soovituse kohta (hoia-soovitused on arvestatud müügisoovitustena). Quinni analüüsitavad aktsiad hõlmavad kommunikatsiooni- ja pooljuhiettevõtteid, kus tal on praegu väljas ühtekokku 884 hinnangut, millest 80,7% on ostusoovitused, 18,3% hoia-soovitused ja 1% müügisoovitused.

Analüütiku kõrgeimat tootlust toonud aktsia oli 2019. aasta 19. augustil, kui seoses ettevõtte katmise alustamisega anti ostusoovitus kiibitootjate tootmisvõimekuse parandamisega tegeleva ettevõtte ACM Research (ACMR) aktsiale, hinnasihiga 20 dollarit (aktsia hind oli siis 14,06 dollarit).


Allikas: Yahoo.Finance

Järk-järgult hinnasihti tõstes kujunes 8. septembrini 2020. aastani kehtinud ostusoovituse kogutootluseks 319%, kuid aktsia hinna tipus augustikuus kasvas tootlus isegi üle 600%-ni langedes seejärel järsult. Hinnalanguse ja Quinni hinnasihi alandamise põhjuseks oli USA eelmise presidendi Donald Trumpi otsus kanda Hiina kiibitootja SMIC musta nimekirja, mis seadis impordipiirangud ka mitmele teisele Hiina kiibitootjale ning piirates seetõttu USA ettevõtete võimalusi nende firmadega äri teha. AMC Research on USA ettevõte, kuid arvestades, et üks tema suurimaid turge on Hiina, muutis see ka AMC tulevikuväljavaated halvemaks.

Ehkki Quinni soovitus ACM Reasearchile on alates sellest ajast „hoia“, soovitavad enamik analüütikuid, kes ettevõtet katavad, aktsiat osta. Keskmine hinnasiht aktsia kohta on 113,4 dollarit ning ACM Researchi eilne sulgemishind oli 93,16 dollarit.

Quinn Bolton on viimase kuu aja jooksul andnud 6 ostusoovitust, millest suurimat potentsiaali näeb samuti pooljuhiettevõtete sektorisse kuuluval SiTime Corporationil (SITM). Analüütiku hinnasiht aktsia kohta on 150 dollarit, mis eilset sulgemishinda 106,96 dollarit arvestades teeb potentsiaalseks tootluseks 40,2%. Kusjuures kuue analüütiku keskmine hinnasiht aktsia kohta on 151,2 dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

Viimastest ostusoovitustest näeb Quinn veel tõusupotentsiaali Ambarella AMBA (27,4%), Cohu COHU (+17,8%), Vicor VICR (+16,6) ja Applied Materials AMAT (+9,7%) aktsiatele.

TipRanksi tasuta versioon on aga üsna piiratud ning eeldab tasulise paketi tellimist, mille kuumaksed algavad 30 dollarist (kuigi korraga tuleb ära maksta 12-kuu tasu). Hea uudis on siiski see, et platvorm pakub raha tagastamise võimalust, kui 30 päeva jooksul pärast tellimist esitatakse vastav soov.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon