Millist tootlust on investoritele toonud viimased IPO-d? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Millist tootlust on investoritele toonud viimased IPO-d?

Kevin Koik

22.03.2021 15:01

iStockphoto

Ettevõtte aktsiate börsil noteerimisest on kujunemas järjest tugevnev trend. Kui möödunud aastal sai avalikult kaubeldavaks 480 ettevõtet, siis tänavuse kolme kuuga on neid lisandunud juba enam kui 360. Viimastel nädalatel on mahukamatest IPO-dest investoreid enim köitnud Bumble Inc (BMBL) ja Roblox Corp (RBLX).

Veebikohtingute äppi Bumble haldav samanimeline ettevõte emiteeris veebruaris 50 miljonit aktsiat, pakkudes neid institutsionaalsetele investoritele hinnaga 43 dollarit. Jaeinvestorite kaasamisel käis aktsia esimesel kauplemispäeval 76 dollari tasemel ning saavutas oma senise tipu 79 dollari piiril mõned päevad hiljem. Ettevõtte turuväärtuseks hinnati 13 miljardit dollarit. Mõned nädalad hiljem 60 dollari tasemele langenud aktsiat turgutas tugev aastaaruanne, mis teatas 31% suurusest käibekasvust ja maksvate klientide arvu 32%-lisest tõusust.

Videomängude arendaja Roblox tuli turule läbi otsenoteeringu, millele iseloomulikult kapitali ei kaasata ja uusi aktsiaid ei emiteerita. Sellist meetodit on varem kasutanud näiteks sõnumirakenduse looja Slack (WORK) ja muusikateenuse pakkuja Spotify (SPOT). Kui traditsioonilise IPO puhul jõuab aktsia börsile investeerimispanga abil, kes pakub aktsiat investoritele kindlas hinnavahemikus ning sõltuvalt nõudlusest kujuneb aktsia hind, siis otsenoteeringu puhul kujuneb see börsi soovitusest ning turuosaliste ostu- ja müügiorderite vahel parima hinna leidmisel. Robloxi puhul kujunes soovitatud hinnaks 45 dollarit.

Esimesel kauplemispäeval näitas aktsia ligi 55%-list tõusu, sulgudes 69,5 dollari tasemel. Kõrgeim sulgemishind saavutati ligi nädal hiljem 77 dollari tasemel, kust on aktsia tänaseks langenud 72 dollari ligidale. Sarnaselt paljude varasemate börsile tulemistega iseloomustab ka Robloxi aktsiat pärast esimesi kauplemispäevi toimuv suur langus kauplemiskäibes ja investorite surve taandumine ostupoolel. Tänaseks on aktsia jäänud kõikuma sarnase turuhinna vahemikku, mis tähendab, et tormilisele tõusule panustanud investorid on jäetud äraootavale seisukohale.

Lähitulevikus toimuvatest börsile tulekutest kogub tähelepanu Coinbase, mis plaanib seda teha samuti läbi otsenoteeringu. Pidades silmas, et ka kogu krüptomaailm on mõnevõrra kaootilisemat iseloomu, pole ka otsus otsenoteeringu osas suur üllatus. Coinbase, mida peetakse e-raha börsiks, pakub võimalust kaubelda krüptovaluutaga, ilma et investor peaks tegelema selle kaevandamisega. Üheksa tegevusaasta jooksul on ettevõte kasvatanud kasutajate arvu enam kui 43 miljonini. Ettevõtte juhid hindavad, et 90% kasutajatest on platvormini jõudnud niinimetatud orgaanilisel teel ja suusõnalise turunduse abil.

Kuna üle 96% ettevõtte käibest on siiani teenitud tehingutasude kaudu, on klientide arvu tõus toetanud jõudsalt ka selle kasvu. Möödunud aastal küündis Brian Armstrongi juhitud ettevõtte käive üle ühe miljardi, mis märkis 136%-list kasvu varasema aastaga võrreldes. Pärast kolme kahjumiga lõppenud aastat suudeti 2020. aastal näidata ka 322 miljoni suurust kasumit. Kuna ettevõtte edu oleneb suuresti klientide tehinguaktiivsusest, saab krüptovaluutade suure volatiilsuse tõttu Coinbase üheks suurimaks väljakutseks ka tulevikus olema käibe ja kasumi stabiilsena hoidmine.

Tuntumad ettevõtted, mis selle aasta I või II kvartalis veel IPO-sid planeerivad, on USA suurimat investeerimisäppi opereeriv Robinhood, toidukaupade kohaletoimetamise ja järeletulemise teenust haldav Instacart ning veebikursuste pakkujad Coursera ja Udemy. Meedias koguvad hoogu ka jutud finants- ja tarkvarateenuste ettevõtte Stripe turule tulekust, mida peetakse potentsiaalselt aasta suurimaks IPO-ks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon