ESG muutub investorite jaoks üha olulisemaks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

ESG muutub investorite jaoks üha olulisemaks

Raido Tõnisson

25.03.2021 08:35

iStockphoto

Jätkusuutlikke teemasid oluliseks pidavad ettevõtted said suurema hoo sisse eelmise aasta kevadel ning ületasid tootlusega nii ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) poliitikat mittejärgivaid ettevõtteid kui ka S&P 500 indeksit, näidates, et investorid pööravad üha rohkem tähelepanu sellele, kas ettevõte on kuidagi keskkonnaalaselt, sotsiaalselt või juhtimise poole pealt vastutustundlik. Kuigi ESG poliitikat järgivad ettevõtted on esindatud igas tegevussektoris, on enamik neist seotud pikaajaliste megatrendidega, nagu tervishoiuinnovatsioon, digitaliseerimine ja puhta energia tootmine.

Pikki jätkusuutlikkuse teemalisi raporteid ei koosta ettevõtted mitte ainult uute investorite ligimeelitamiseks, vaid paljude ettevõtete juhid on ka ise tõdenud, et kindla ESG poliitika juurutamine on positiivset mõju avaldanud nende äri tulemuslikkusele, kohandades oma ärimudelid ümber selliselt, et saadaks kasu jätkusuutlikest ja säästvatest trendidest. ESG poliitika paikapanemine on küll ettevõttele oluline kulu, kuid mitmed uuringud on näidanud, et pikas perspektiivis muudab see ettevõtte kliendid lojaalsemaks, stabiliseerides seeläbi ka müügitulu.

Samas on kõrge ESG reitinguga ettevõtete keskmine kapitalikulu väiksem kui teistel, kuna üha rohkem on laenuandjad hakanud laenutingimusi määrama vastavalt sellele, kas ettevõttel on paika pandud ESG poliitika ning kuidas ta aitab kaasa säästvale arengule.

Allolev joonis näitab, et ESG poliitikat järgivad ettevõtted on nii viimasel 3-, 5- kui ka 10-aastapikkusel perioodil ületanud tootlusega teisi ettevõtteid, kes ESG poliitikat ei järgi. Samas on jätkusuutlike ettevõtete riski mõõtev volatiilsus olnud kõigil ajaperioodidel madalam kui teistel, andes ESG ettevõtetele kõrgema riski ja tulu suhte. Kuigi vettpidavate järelduste tegemiseks on antud ajaperioodid liiga lühikesed, näitavad olemasolevad andmed, et jätkusuutlikesse ettevõtetesse investeerimine toob investorile parema tulemuse.

Kõrge ja madala reitinguga ettevõtted on JPMorgan valinud Morningstari jätkusuutlikkuse reitingu alusel USA suurettevõtete seast. Kuigi erinevad analüüsimajad hindavad ettevõtte jätkusuutlikkust erinevalt, kasutab enamik neist ühest viieni hindamisskaalat, kus viis on kõrgeima ESG reitinguga ettevõte.


Allikas: JPMorgan

Konkurentidest eristuv ja üks parima ESG poliitikaga ettevõtteid Microsoft (MSFT) on kõrgeima reitingu saavutanud tänu oma eesmärgile saavutada aastaks 2030 kliimaneutraalsus ning on loonud selleks eelmise aasta alguses miljardi dollari suuruse fondi. Kuigi sama eesmärgi on paika pannud ka Amazon (AMZN), plaanib e-kaubandusettevõte selleni jõuda 10 aastat hiljem ehk aastaks 2040. Kuid suure sõidukipargi tõttu on ka Amazoni süsiniku emissioon Microsofti omast oluliselt suurem, mistõttu kulub tal selleks kauem aega ja nõuab veelgi suuremaid investeeringuid.

Ehitus- ja taristuettevõte Emcor (EME) on kõrgelt hinnatud nii keskkonnaalaste, sotsiaalsete kui ka äriühingu juhtimisega seotud jätkusuutlikkuse teemade poolest. Ettevõte rakendab jõudsalt roheenergia lahendusi igas oma tegevusvaldkonnas. Sotsiaalsesse jätkusuutlikkusse panustab Emcor soolise palgalõhe kaotamisega ja töötingimuste parandamisega ülemaailmses tarneahelas.

Ettevõtte juhtimisega seotud jätkusuutlikkus hõlmab töötajate julgustamist pöörduma juhatuse poole, kui neil on mure näiteks töökoha ohutuse või kellegi ebaeetilise käitumise suhtes. Emcor avaldab jätkusuutlikke teemasid puudutava raporti igal aastal ning on pälvinud kõrge reitingu tänu ESG poliitika kõikidele osadele. Ettevõtte aktsia on alates eelmise aasta kriisist tõusnud 77% ja on heaks näiteks, et jätkusuutlikkust oluliseks pidav ettevõtte ei pea olema seotud just megatrendidega.

Tänu ESG päevakajalisusele on loodud ka mitmeid selleteemalisi indeksfonde, millest suurima varade mahuga on iShares Dow Jones Global Sustainability Screened UCITS ETF (IUSL.DE). Fond järgib Dow Jones Sustainability World Enlarged indeksit, mille kohaselt investeeritakse vaid ESG ettevõtetesse üle maailma ning jäetakse välja ettevõtted, kes teenivad tulu alkoholist, tubakast, hasartmängudest, relvadest ja muudest ESG alla mittekuuluvatest valdkondadest. Fondi suurimatest positsioonidest on esindatud Microsoft 9,8%-ga, Taiwan Semiconductor Manufacturing ja Visa, mille puhul jääb osakaal vastavalt 2,2% ja 1,9% juurde. Kõige rohkem investeerib fond USA ettevõtetesse, mis moodustavad ligi 50% kõikidest positsioonidest.

Eelmisega sarnane on ka iShares Dow Jones Eurozone Sustainability Screened UCITS ETF (EXXV.DE), mis järgib eurotsooni ESG ettevõtteid vastavalt Dow Jones Sustainability Eurozone alusindeksile. Fondi kolm suurimat positsiooni on Hollandi pooljuhtide tootja ASML Holding (12,0%), tarkvaraarendusega tegelev SAP SE (6,8%) ja automatiseerimist ning digitaliseerimist arendav Siemens AG (6,3%).

iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF (AYEM.DE) investeerib arenevate turgude ESG ettevõtetesse, sealhulgas Hiinas, Tais, Koreas, Indias ja mujal. Fond järgib MSCI EM IMI ESG Screened indeksit, mis valib jätkusuutlikud ettevõtted vastavalt MSCI ESG reitingule. Fondi kolm suurimat positsiooni on Taiwan Semiconductor Manufacturing (5,9%), Tencent Holdings (5,3%) ja Alibaba (5,1%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon