Põhjamaade populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Põhjamaade populaarseimad aktsiad

Raido Tõnisson

07.04.2021 09:30

iStockphoto

2021. aasta esimesel kevadkuul, kui suuremad börsiindeksid liikusid põhiliselt külgsuunas, eelistasid LHV kliendid Põhjamaade instrumentidest enim tehinguid teha riskantsemate varaklassidega nagu krüptoraha hinnaliikumist järgivad fondid. Kui Taanist ja Rootsist olid esindatud vaid kummagi riigi suurpangad, siis eriti populaarsed olid märtsis Soome ettevõtted.

Krüptorahad

Rootsi börsil noteeritud Bitcoin Tracker EUR XBT (COINXBE) ja Ether Tracker Euro XBT (COINETHE) on vastavalt Bitcoini ja Ethereumi hinnaliikumist järgivad fondid, mis sarnaselt viimastele aastatele ületasid ka märtsis tootlusega aktsiaid. Kahe suurima turuväärtusega krüptoraha hinnaliikumine on suhteliselt sünkroonne, tõustes Bitcoini fondi puhul märtsis 18,7%. Turuväärtuselt üle nelja korra väiksem Ethereum lõpetas kuu 22,6% tootlusega, millele põhilise osa andis kuu alguses ja kuu lõpus aset leidnud järsud tõusud. Samasugust liikumismustrit võis täheldada ka Bitcoini hinna puhul, mis oli Ethereumist vaid veidi volatiilsem.

Näib, et viimasel kuul on Bitcoini ja Ethereumi rongist maha jäänud investorid paigutanud raha aktiivsemalt teistesse, väiksema turuväärtusega krüptovaluutadesse ning jäänud kahe esimese puhul ootama järgmisi uudiseid, mil mõni suurem institutsionaalne investor Bitcoini oma portfelli lisab. Viimase sellise tehingu tegi eelmisel nädalal taaskord tehnoloogiaettevõte MicroStrategy (MSTR), kes on Bitoini ka varem järk-järgult juurde ostnud. 15 miljoni dollari suuruse tehingu järel on ettevõttel nüüd kokku pea 92 tuhat Bitcoini, mille keskmine ostuhind on 24 tuhat dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

Danske Bank A/S

Taani suurimale pangale Danske Bankile (DANSKE) on viimased aastad vaevalised olnud. 2019. aasta veebruaris andis Eesti Finantsinspektsioon korralduse lõpetada Danske Banki tegevus Eestis, kui avastati tõendid kahtlastest pangatehingutest alates filiaali loomisest Eestis 2007. aastal kuni 2015. aastani. Danske Eesti haru müüs oma jaelaenude portfelli LHV Pangale, mis viidi lõpule 2019. aastal.

Märtsis olulisemaid uudiseid ettevõtte kohta ei ilmunud, kuid veebruari alguses avaldas pank enda 2020. aasta aruande. Juhtkond tõdes, et 2020. aasta oli koroonakriisi tõttu väljakutseterohke, lõpetades aasta tulude osas 2019. aastaga samal tasemel ehk ligi 22 miljardil Taani kroonil (3,0 miljardit eurot). Puhaskasum langes 70% 4,6 miljardi kroonini (617 miljonit eurot), peamiselt oluliselt suurenenud laenukahjumite tõttu, mis kasvasid aastaga pea 5 korda 7 miljardi kroonini (941 mln eurot). Alates märtsi lõpust on Danske Banki aktsia kergelt tõusnud, sulgedes eile 121,3 kroonil.


Allikas: Yahoo.Finance

Finnair

25. märtsil teatas Finnair (FIA1S) esialgsest koostöölepingust Rootsi elektrilennukite startupiga Heart Aerospace, mille kohaselt tahab Finnair 2026. aastaks omandada 20 uut 19-kohalist elektrilennukit Aerospace ES-19. Finnairi jätkusuutlikkuse presidendi Anne Larilahti sõnul usub ettevõte, et elektrilennukite kasutuselevõtt aitab edendada vastutustundlikku ja jätkusuutlikku lennundust, eriti lühikestel marsruutidel ning ajastul, mil kliimamuutused on üha enam päevakorras. Uudise avaldamise järel on Finnairi aktsia praeguseks tõusnud 18%, sulgedes eile 0,778 eurol.

Ühtlasi avaldas Finnair märtsi alguses oma veebruarikuu tulemused, mis nagu arvata võis, investoritele palju rõõmu ei toonud. Ettevõte vedas veebruaris 87,3 tuhat reisijat, mida on 91,6% võrra vähem kui 2019. aasta veebruaris. Positiivse poole pealt kasvas reisijate arv võrreldes 2021. aasta jaanuariga 2%. Koroonaviiruse tõttu kehtivad mitmetes riikides veel erakordselt ranged reisipiirangud, eriti Põhja-Atlandi piirkonnas, kus veebruaris ei toimunud ühtegi lendu.


Allikas: Yahoo.Finance

Swedbank

Swedbanki (SWEDA) aktsiale algas märts kiire tõusuga, tõustes kuu esimese nädalaga ligi 7%. Märtsi keskel püsis aktsia hind peamiselt paigal, kuid kaotas siis kuu lõpus suure osa oma tõusust, sulgedes vaid 2,4% kõrgemal.

Kuu alguse tõusule andsid hoo sisse veebruari lõpus avaldatud tulemused 2020. aasta kohta, mille kohaselt vaatamata keerulisele aastale laenumahud tõusid. Sarnaselt Danske Bankiga jäid Swedbanki tulud 2019. aastaga siiski samale tasemele, kuid suurenenud laenukahjumite tõttu langes puhaskasum 37% võrra. Kuigi arvestades olukorda ei ole tulemused üllatavad, on investorid jätkuvalt mures Swedbanki puudujääkides rahapesu tõkestamise reeglite täitmise osas ning edasiste võimalike uurimiste ja trahvide suhtes.

Swedbanki aktsia peaks oma 2019. aasta alguse tasemeni naasmiseks tõusma veel 31% ning aktsia eilne sulgemishind oli 156,66 Rootsi krooni.


Allikas: Yahoo.Finance

Innofactor

Innofactor (IFA1V) on 2000. aastal asutatud Soome tarkvaraarendusettevõte, kes tegeleb peamiselt Microsofti pilvelahendustega ning töötab välja oma tarkvaratooteid ja -teenuseid. Ettevõtte aktsiad on noteeritud nii Soome, Prantsusmaa kui ka Saksamaa börsidel. Arvestades selle vanust ja 73 miljoni euro suurust turuväärtust on tegemist üsna väikese ettevõttega.

Alates 2018. aastast on Innofactori aktsia hind tõusnud ligi 6x, millele andis veelgi hoogu juurde ettevõtte kiire kohanemine koroonaviiruse olukorraga, suunates pea kõik oma töötajad kodukontoritesse ning sealjuures värvates veel uusi töötajaid. Lisaks suutis Innofactor eelmisel aastal parandada nii oma müügitulu kui ka kasumimarginaale, võrreldes 2019. aastaga.

Innofactori aktsia sulgemishind oli eile 1,940 eurot.


Allikas: Yahoo.Finance

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti märtsis arvukalt tehinguid ka Nokia NOKIA (kuine muutus: −2,2%), Fortumi FORTUM (+10,0%), Cityconi CTY1S (−7,1%) ja YIT YIT (−3,6%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Nokia, Fortum, Citycon, YIT.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon