Kasvukonto eksperimendi I kvartali tulemused - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperimendi I kvartali tulemused

Raido Tõnisson

08.04.2021 10:20

LHV

2021. aasta esimene kvartal on seljataga ja aeg on teha ülevaade, kuidas on muutunud meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. Esimeses kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 123 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 1 670 eurot.

Neljanda kvartali tulemusi saad vaadata siin.

Rahakratt

I kvartali lõpuks säilitas Rahakratt napilt enda esikoha 2120 euro suuruse portfelliga, vähendades veidi vahet teise kohaga. Rahakratt investeerib 30% Aasia arenevate turgude ettevõtetesse (AASI), 30% puhta energia tootjatesse (INRG), 20% tervishoiuinnovaatoritesse (HEAL) ja 20% USA 100 suurimatesse tehnoloogiaettevõtetesse (EXXT). Kui eelmistes kvartalites on Rahakratti portfelli vedanud kõige olulisemal vääral puhta energia tootjad, siis viimases kvartalis langes fond koguni 10%. Tänu hästi hajutatud portfellile kompenseerisid languse siiski tehnoloogiaettevõtete ja Aasia arenevate turgude ettevõtete fondid vastavalt  7% ja 8% tõusuga kvartali jooksul.

Investor Toomas

Hiina ettevõtteid koondava fondi (XCHA) 4% tootlus I kvartalis aitas Äripäeva väljamõeldud tegelasel Investor Toomasel oma portfelli küll suurendada, kuid mitte piisavalt, et oma senist teist kohta edetabelis hoida. Investor Toomase portfelli väärtus on praegu 1971 eurot, ületades 300 euroga enda sisse pandud raha hulka.

Marko Oolo

Investeerimisklubi asutaja Marko Oolo investeeris USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet (EXXT) koondavasse fondi, mis aitas Marko portfellil tõusta 2001 euroni. Tehnoloogiaettevõtete tootlused kvartalite lõikes on alates eelmise aasta teisest poolest järk-järgult langenud, pakkudes 2021. aasta I kvartalis 7% tootlust (2020. aasta IV kvartal: 9%).

Märten Kress

Märteni portfell koosneb 60% ulatuses maailma ettevõtetest (VWRL) ning ülejäänud osa moodustavad USA väiksed ettevõtted (XRS2), mis aitasid investoril võrreldes IV kvartaliga edetabelis ühe kohe võrra tõusta. Möödunud kvartalis pakkus laiapõhjaline fond VWRL suurepärast tootlust, tõustes 10% võrra ning edastades sellega paljusid teisi megatrende järgivaid fonde. Veelgi märkimisväärsem oli aga USA väikeettevõtteid koondava fondi 18% tõus, mis oli kõigist 46st Kasvukonto fondist parimate seas. Märteni portfelli väärtus I kvartali lõpu seisuga oli 2084 eurot.

Rahapuu blogi (Tauri Alas)

Rahapuu blogi pidava Tauri Alase valikuteks olid maailma ettevõtted 75% (VWRL), USA 100 suurimad tehnoloogiaettevõtted 21% (EXXT), Bitcoin 2% (COINXBE) ja Venemaa ettevõtted 2% (DBXV) ulatuses. Kuigi krüptofondi on Tauril vaid marginaalselt, avaldas COINXBE 124% tõus I kvartalis portfelli koguväärtusele märkimisväärset mõju, viies selle kvartali lõpuks 2095 euroni. Maailma ettevõtetega samaväärset ehk 10% tootlust näitasid ka Venemaa ettevõtted, kuid väikese osakaalu tõttu see portfellile koguväärtusele suurt mõju ei avaldanud.

Jekaterina Tint

1984 euro suuruse portfelliga I kvartali lõpetanud Jekaterina investeerib maailma ettevõtetesse 65% (VWRL) Aasiasse 25% (AASI) ja automatiseerimisse 10% (RBOT) ulatuses. Kui üldjuhul on väiksema osakaaluga instrumendid portfellis kõrgema tootlusega, siis antud juhul pakkus suurima osakaaluga ja väikseima riskiga fond VWRL kõrgeimat tootlust (10%) ning riskantsemad Aasia ettevõtted ja automatiseerimist edendavad ettevõtted vastavalt 8% ja 6% tootlust. Jekaterina portfelli koguväärtus I kvartali lõpuks oli 1984 eurot.

Taavi Pertman

Taavi investeerib 80% maailma ettevõtetesse (VWRL), 10% veekäitlusesse (IH2O), 5% automatiseerimisse (RBOT) ja 5% küberturvalisusesse (ISPY). I kvartali lõpu seisuga oli Taavi portfelli väärtuseks 1968 eurot, mille kasvule aitas kõige rohkem kaasa taaskord suurima osakaaluga VWRL. 2% tootlusega jäi enamikele fondidele alla küberturvalisus, mille kõrgemad tootlusnumbrid jäid eelmistesse kvartalitesse. Taavi lõpetas kvartali 1968 euro suuruse portfelliga.

Kristi Saare

Kristi portfell koosneb 60% ulatuses USA 500 suurimast ettevõttest (SXR8), 30% ulatuses dividendimaksjatest (ISPA) ja 10% ulatuses e-spordist (ESP0). I kvartalis olid fondide tootlused vastavalt 12%, 13% ning 3%. Kuigi dividendimaksjate kapitalikasv kvartali jooksul oli märkimisväärne, maksis fond jaanuarikuus välja ka oma regulaarse dividendi ehk 0,18 eurot osaku kohta, mis reinvesteeriti Kristi portfelli.

Jaak Roosaare

Jaak valis oma portfelli ühe laiapõhjalise fondi - maailma ettevõtted (VWRL), mis peamiselt peegeldabki maailma suurimate ettevõtete ehk kogu globaalse aktsiaturu hinnaliikumist. I kvartalis jätkasid maailma ettevõtted kindlat tõusu ning I kvartali viimane päev tähistab ühtlasi ka fondi kõrgeimat hinnataset ehk 94,74 eurot. Jaak suurendas enda portfelli I kvartalis 293 euro võrra 1963 euroni.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon