Aktsiaturgudel investeerimisega alustamine - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturgudel investeerimisega alustamine

Raido Tõnisson

15.04.2021 09:01

iStockphoto

Võrreldes muude varaklassidega või lihtsalt raha pangakontol hoidmisega on aktsiatesse investeerimine paljudele inimestele midagi mõistmatut ning millega alustamiseks on vaja suuri summasid. Kuid tihtipeale kimbutavad aktsiatesse investeerimisel inimesi üsna sarnased küsimused, millest ühed on olulisemad, kuid teised pikaajalise investeerimise seisukohalt vähemtähtsad.

Üksikaktsiad või fondid?

Nii üksikaktsiatel kui ka fondidel on omad eelised ja puudused, mida iga investor peab vastavalt enda kogemustele ja riskitaluvusele arvestama. Kõigest hoolimata peab paika see, et algajale investorile on ETFid sobilikumad kui üksikaktsiad. Seda peamiselt seetõttu, et algaja ei pruugi ettevõtte hetkeolukorda ja tulevikuväljavaateid õigesti hinnata. Vale aktsia valimisel võib ettevõte pankrotti minna ja aktsia väärtusetuks muutuda, kuid ETFi puhul seda muret ei ole. Seda eriti laiapõhjalise indeksfondi (näiteks maailma suurimaid ettevõtteid koondav Vanguard FTSE All-World UCITS ETF sümboliga VWRL) puhul, mille puhul on väga ebatõenäoline, et kõik ettevõtted korraga raskustesse satuvad.

Soovi korral võib ka algaja omale üksikaktsiatest portfelli üles ehitada, kuid siis tuleks investeeringute haldamisele rohkem aega pühendada ja järgida hea hajutamise põhimõtteid. Pikaajalisest investeerimisest rääkides ei ole niivõrd oluline konkreetse instrumendi valik, kuivõrd piisav hajutatus. Näiteks, kui võrdlete makselahendusi pakkuvaid ettevõtteid ja kahtlete, kas investeerida Mastercardi või Visa aktsiasse, on alati hea valik otsustada mõlema kasuks. Head ettevõtted kasvatavad oma väärtust alati, kuid kumb kasvab järgmise kümne aasta jooksul rohkem, sõltub väga paljudest erinevatest teguritest.

Allpool on väljatoodud kokkuvõtlik tabel aktsiate ja fondide üldistest omadustest.

Kuidas leida häid aktsiaid?

Aktsiate otsimisel on esimese asjana suureks abiks screenerid, mis aitavad sinu seatud kriteeriumite alusel investeerimiskõlbulikud aktsiad välja otsida. Olenevalt screenerist võib sinna sisestada nii ettevõtte üld-, fundamentaal kui ka tehnilisi näitajaid. Nendeks võivad olla näiteks otsitava ettevõtte tegevusvaldkond, turuväärtus, kasumlikkuse ja võlakoormuse näitajad ning mitmed suhtarvud.

Screenerite puhul on laialt levinud ka investeerimisraamatutes tutvustatud edukate investorite kriteeriumite kasutamine, mis on neile endile edu toonud. Näiteks on üks tunnustatuim väärtusinvestor Benjamin Graham oma raamatus „Intelligentne Investor“ välja toonud erinevad fundamentaalsed kriteeriumid, millest ta aktsiate valimisel lähtunud on.

Praegusel ajal tuleks neid kriteeriume aga oluliselt laiendada, kuna aktsiad on muutunud võrreldes eelmise sajandiga palju kallimaks. Kohandatud Grahami kriteeriumite rakendamise tulemusel jääb sõelale algsest 8 tuhandest aktsiast vaid 28, mida nüüd edasi uurima hakata. Neist suuremate sekka kuuluvad näiteks toiduainetööstuses tegutsev Tyson Foods (TSN), tööstustehnoloogia konglomeraat Fortive (FTV) ning kullakaevandusettevõte Barrick Gold Corporation (GOLD).


Allikas: Finviz

Kasvufaasis olevate ettevõtete leidmiseks tuleks eemaldada dividenditootluse kriteerium ning laiendada mitmeid muid näitajaid, nagu näiteks P/S ja P/B suhtarv (investoritel on kõrged ootused tulude kiirele kasvule). Samuti tuleks seada kriteerium müügitulu kasvule, mis peaks olema vähemalt 20% aastas.


Allikas: Finviz

Ülaltoodud näitajate raamidesse mahtuvaid ettevõtteid on praeguse seisuga vaid 11, millest enamik kuulub tehnoloogiasektorisse. Neist suurimad on Adobe (ADBE), The Trade Desk (TTD) ning Fortinet (FTNT).

Kuidas minu investeerimistulu maksustatakse?

Pikaajalisel investeerimisel on mõistlik finantsvara soetamiseks kasutada selleks eraldi arvelduskontot (investeerimiskonto). See võib samal ajal olla nii tavaline väärtpaberikonto, LHV Traderi ja Brokeri kontod, Kasvukonto kui ka portfellihalduse kontod. Investeerimiskonto süsteem võimaldab lükata finantsvaraga tehtud tehingutest teenitud tulu maksustamist edasi kuni tulu väljavõtmiseni. Investeerimiskonto puhul saabub maksukohustus siis, kui kontolt tehtud väljamaksed ületavad sissemakseid ning seda tüüpi kontot on ka lihtsam deklareerida.

Paljud küsimused on seotud ka dividendidelt tulumaksu maksmisega. Olenevalt emitendi riigist on maksumäär erinev, kuid USA dividendide puhul on väljamaksmise hetkeks üldjuhul 15% (W8BEN vormiga) tulumaksu juba maha arvestatud. Samas ei tasu üllatuda kui mõnede USA REITide (kinnisvarafondide) puhul peetakse kinni kuni 37% tulumaksu, kuna juriidiliselt on nende väljamaksete puhul tegemist osanikele jaotamisele kuuluva rahavooga, mitte dividendiga. Kõrgem tulumaksumäär kehtib ka Limited Partnership ettevõtete väljamaksetele, nagu näiteks nafta töötlemisega tegelev Enterprise Products Partners (EPD) või Cheniere Energy Partners (CQP).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon