Milliseid kasvukonto fonde valitakse lastele? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Milliseid kasvukonto fonde valitakse lastele?

Raido Tõnisson

20.04.2021 09:45

LHV

Kuigi lapsele on Kasvukonto kaudu olnud võimalik raha koguda juba pikemat aega, sai lastele investeerimine suurema hoo sisse alles eelmisel aastal, kui see oli ka mitmetele täiskasvanud inimestele investeerimise algusaasta. Arvestades väga pikka investeerimisperioodi, võiks arvata, et vanemad valivad oma lastele maksimaalse riskiga fondid, mille oodatav tootlus on samuti kõrgeim, kuid tegelikkuses sarnaneb laste Kasvukonto fondide valik suuresti kogubaasiga.

Teades, et aeg on investori parim sõber, on Kasvukonto üks parimaid viise, kuidas kindlustada oma lapse tulevik, olgu see siis ülikooli sisseastumiseks või iseseisva elu alustamiseks. Ühtlasi õpetab see loodetavasti lapsi juba maast madalast rahaasjadega ümber käima ja tegema elus finantsasjades ratsionaalseid otsuseid.

Nii nagu ka kogubaasi puhul, usuvad lapse Kasvukonto omanikud pikas perspektiivis ülekaalukalt kõige rohkem USA 500 suurimasse ettevõttesse, kuhu investeeriv fond kannab nime iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8). Fond on viimasel aastakümnel näidanud suurepärast tootlust, ületades teiste regioonide indekseid olulisel määral. Laste Kasvukontode investeeringute koguväärtus SXR8sse ulatub ligi 20%-ni investeeringute turuväärtusest kokku. Ka laste arvu poolest on SXR8 suurim – kõikidest alaealistest investeerib fondi 13%.

Populaarsuselt teise fondi puhul tulevad võrreldes kogubaasiga sisse väikesed erinevused. Kui kõikidest Kasvukontodest on investeeringute turuväärtuse poolest teisel kohal suurimaid USA tehnoloogiaettevõtteid koondav EXXT, siis lapsekontode puhul globaalne indeksfond VWRL, mis on tehnoloogiafondist oluliselt väiksema riskiga. Laste kontode puhul on tehnoloogiafond kolmandal kohal, millele järgneb suurimaid Euroopa ettevõtteid koondav EXSA, olles kooskõlas kogubaasiga. Lapsekonto vaatest viiendal kohal on puhta energia tootjad (INRG), mis tähendab, et nii laste kontode kui ka kogubaasi puhul on esiviisik sama, kuid fondide järjestus on veidi erinev.

Kuuendal kohal asetsev Bitcoini hinda järgiv fond COINXBE moodustab investeeringute koguväärtusest 4,2% ning näitab, et lapsevanemad ei pelga mitmekümne aasta perspektiivis aktsiafondide kõrvalt ka riskantsemaid positsioone võtta. 3,5%-ga seitsmendal kohal on automatiseerimise megatrendi järgiv iShares Automation & Robotic UCITS ETF (RBOT), millele järgneb kolm dividendifookusega fondi.

Rõõm on näha, et suurima investeeringute turuväärtusega vanuserühm on 0-2, andes alles kõndima õppivatele lastele korralikult edumaad teiste vanuserühmade ees. Ka laste arvu poolest on see suurim grupp, moodustades 21% kõikidest lapse Kasvukontodest. Marginaalselt väiksema turuosaga on järgmine vanuserühm, kuhu kuuluvad 3-5 aastased. Järsku turuosa langust võib täheldada aga järgmistes vanuserühmades, mis 6-8aastaste puhul ulatub 16%-ni ja 15-17aastaste puhul 11%-ni, olles noorimast grupist pea poole väiksem. Kasvukonto üks oluline eelis on ka haldustasude puudumine kuni 26-eluaastani, mis tähendab, et ka kõige vanemal vanuserühmal on aega veel 9 aastat soodsatel tingimustel oma portfelli kasvatada.

Lapsekonto üheks osaks olev Kasvukonto võimalus pakub koos mikroinvesteerimisega sinu lapsele juba varakult võimalust koguda lapse igalt kaardimaksesummalt väike osa Kasvukontole. Seal ei seisa raha niisama, vaid see investeeritakse automaatselt. LHV noortekaart on võimalik tellida vähemalt 7-aastasele lapsele, mille saab mikroinvesteerimisega siduda, kuid kui lapsel veel pangakaarti ei ole, saab lapsevanem teha ka suuremaid ühekordseid sissemakseid. Loe Lapsekonto kohta lähemalt siit.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon