Müü kõik aktsiad ja mine suveks puhkusele? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Müü kõik aktsiad ja mine suveks puhkusele?

Erko Rebane

05.05.2021 12:45

Shutterstock

Hooajalised mustrid võivad börsidel olla üsna tugevad, millest üks tuntumaid on käibele toonud ütluse „Sell In May And Go Away“ (eesti keeles: müü maikuus [aktsiad] ja liigu [börsidelt] eemale).  Põhjuse selleks annab teadmine, et mai algusest kuni oktoobri lõpuni on Ühendriikide aktsiaturul olnud ajalooliselt aasta kõige nõrgem kuuekuuline periood.

Testime seda S&P 500 indeksi peal ning valime algusajaks 2007. aasta, et kaasata terve tsükkel koos finants- ning koroonakriisiga ja neile järgnenud taastumisega. Joonisel on noolega tähistatud novembri algus ning hetk, mil soetatakse S&P 500 indeksit järgiva börsil kaubeldava fondi osak (SPY). Ring aga märgib maikuu algust ning kõiki neid kordasid, mil positsioonist väljutakse.

Kokku leidis antud ajaperioodil aset 14 ostu- ja müügitehingut, millest 10 lõppesid positiivselt ning neljal korral teeniti kahjumit. Vara kogutootluseks kujunes 122% ehk kui me oleks alustanud 100 000 dollariga, teeninuks strateegia 122 tuhat dollarit kasumit, millest peab maha arvama tehingutasud. Kõige mustemal hetkel oli portfelli väärtus miinuses 35%.

Kuidas aga töötas samal ajal osta-ja-hoia strateegia? Kui me oleksime paigutanud 2007. aasta 1. jaanuaril oma raha S&P 500 indeksisse ning edasi-tagasi sõelumise asemel hoidnud kuni 2021. aasta 4. maini, kasvanuks investeering 194%. Tõsi on aga see, et vahepeal pidanuks ära kannatama oluliselt valusamaid hetki, sest 2008. aastal tuli seista silmitsi olukorraga, kus portfell oli kaotanud oma väärtusest -57% ning mullu oleks tulnud leppida 34% kukkumisega.

Hooajalisus on aga Ühendriikide aktsiaturgudel kahtlemata olemas, sest kui käivitada vastupidine strateegia, mis näeks ette aktsiate ostmist mais ning müümist novembri saabudes, siis oleks S&P 500 indeksisse investeeritud portfell taastunud 2008. aasta krahhist alles 2018. aastal. 2021.a 4. maiks oleks 100 000 dollari suurune investeering teeninud 14 aastaga 24 718 dollarit kasumit, millest tuleks arvestada maha veel 15 korral sooritatud ostu ja müügi tehingutasud. Kogu kasum oleks tulnud tänu eelmisele aastale, mil portfelliga oleks pandeemia kriisi ajal oldud rahas ning sisenetud turule mai alguses, mil osa tõusust seisis veel ees.

Simulatsiooni põhjal võib järeldada, et vähemalt Ühendriikides on aktsiaid selgelt tulusam omada novembrist maikuuni, kui maist novembrini. Aastad ei ole siiski vennad, pakkudes aeg-ajalt ka suvekuudel positiivseid tootlusi (2016. aastal näiteks kerkis S&P 500 indeks maist novembrini 2,3%, 2017.a 8%, 2018.a 2,4% ja 2020.a 12%).

Ei ole siiski välistatud, et suvisest madalamast likviidsusest ajendatud volatiilsuse võimalik kasv võib tänavu antud strateegiat taas õigustada. Riskide vähendamise muudavad ahvatlevaks mitmed tegurid. Esiteks kaupleb USA aktsiaturg rekordtaseme lähedal, olles aastaga kosunud 46% (S&P 500), teiseks on ootused majandusliku taastumise osas juba võrdlemisi kõrged (S&P 500 indeks kaupleb 22,6x selle aasta oodatavat kasumit, mis on kõrgem viimase viie aasta 18x keskmisest) ning lisaks läheneb kiirema inflatsiooniga periood, mis võib aga ei pruugi jääda ajutiseks nähtuseks, sundides keskpanka potentsiaalselt alustama varade ostuprogrammi vähendamise ja intressimäära tõstmisega oodatust varem.

Artikli esialgne versioon ilmus 22. mail 2018.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon